Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

Επιτέλους, προσφύγαμε!

 

Ο πρωθυπουργός της χρεοκοπίας, το ανακοίνωσε.

 

Την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης ζήτησε ο πρωθυπουργός από το Καστελόριζο. «Ήρθε η στιγμή το χρόνο που μας δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτό το χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες της Ευρώπης να στηριχθεί η Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. 

Μιλώντας από το Καστελόριζο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα τελευταία στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος "θύμισαν σε όλους μας την καταιγίδα των προβλημάτων που μας κληρονόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση". 
Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πήρε γενναία μέτρα "για να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη και ανταγωνιστική, για να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της".
Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε παράλληλα ότι οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν στο κοινό μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του...
ΔΝΤ "είτε γιατί δεν πίστεψαν στη βούληση της Ευρωπαϊκή Ένωσης είτε γιατί κάποιοι επέλεξαν να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν".
"Η κατάσταση στις αγορές απειλεί τις θυσίες ελληνικού λαού και την ίδια την ελληνική οικονομία", τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: "Ήρθε η στιγμή τον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές, αυτό τον χρόνο να μας τον δώσει η απόφαση της Ε.Ε. Είναι ανάγκη να ζητήσουμε από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης"
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχει δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.
Έκανε λόγο για "νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό" και τόνισε: "Ξέρουμε όμως τον δρόμο για την Ιθάκη και έχουμε χαρτογραφήσει τα νερά, Ξέρουμε που βαδίζουμε".
Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: Ενισχύονται οι πληροφορίες τις τελευταίες ώρες σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να είναι έτοιμη να καταφύγει στο “πακέτο στήριξης Ε.Ε./ΔΝΤ”, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος βρίσκεται στο Καστελλόριζο. Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι οι επίσημες δηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 14.00 ώρα Ελλάδος.
Οι αγορές ομολόγων εμφανίζονται να εκτιμούν θετικά τις πληροφορίες για το ενδεχόμενο αυτό με αποτέλεσμα να καταγράφεται μια επιφυλακτική, αλλά σταθερή μείωση των spreads καθώς περιορίζονται οι ανοικτές θέσεις που πίεζαν στην αντίθετη κατεύθυνση. Ανάλογη συμπεριφορά σημειώνεται και στο Χρηματιστήριο.
Παρά το γεγονός ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν επιβεβαιώνει την σχετική “φημολογία” οι κινήσεις που αποτυπώνονται στην αγορά δείχνουν να παίρνουν στα σοβαρά τις σχετικές πληροφορίες.
Κυβερνητικά στελέχη από τα οποία ζητήθηκε να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις σχετικές πληροφορίες αρνήθηκαν να πάρουν θέση.
Οι επόμενες ώρες, όπως παρατηρούν τραπεζικοί κύκλοι, θα είναι καθοριστικές αν και όπως διευκρινίζεται “ακόμα και αν κατατεθεί μέσα στις επόμενες ώρες το αίτημα προσφυγής στο πακέτο η ανταπόκριση από την πλευρά της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δεν έχει  αποκρυσταλλωθεί το πόσο γρήγορη θα είναι...”.
Αυτό αφορά κυρίως την Γερμανία η οποία θα πρέπει να συμβάλει με ποσό της τάξης των 8,5 δισ. ευρώ στο συνολικό πακέτο των 30 δισ. ευρώ από το πακέτο των διμερών κρατικών δανείων.  
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: