Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Ποια στοιχεία κάνουν τον συνεργάτη του Ανδρόνικου, Π. Φάκλαρη να πιστεύει ότι το μνημείο δεν γλίτωσε

Συλημένος είναι ο τάφος που η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως στην Αμφίπολη,

εκτιμά ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ 

Παναγιώτης Φάκλαρης, 

μαθητής και κατόπιν συνεργάτης του Μανόλη Ανδρόνικου. 

Αν και οι αρχαίοι Μακεδόνες λάμβαναν μέτρα για την προστασία των τάφων, όπως σημειώνει, οι τυμβωρύχοι κατόρθωναν σχεδόν πάντα να διαταράσσουν την ησυχία των νεκρών.
«Από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι και σήμερα μόνο οι έξι δεν ήταν συλημένοι» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Παναγιώτης Φάκλαρης...

«Ο τάφος έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά. Οταν ανακαλύφθηκε ο περίβολος του μνημείου, διαπιστώθηκε πως ορισμένα τμήματά του είχαν διαρπαγεί, έλειπαν μέρη των τοιχωμάτων. 

Γνωρίζουμε επίσης πως οι Ρωμαίοι μετακίνησαν το λιοντάρι που είχε τοποθετηθεί στην κορυφή του. Δεν αποκλείεται εκείνη την εποχή να μπήκαν τυμβωρύχοι στον τάφο» εξηγεί ο κ. Φάκλαρης.
Προσθέτει ότι η εκτίμηση για τη σύληση του μνημείου ενισχύεται και από τα ευρήματα. «Οι αρχαιολόγοι που κάνουν την ανασκαφή διαπίστωσαν πως υπάρχει μια οπή σε εσωτερικό τοίχωμα του τάφου, από τις σφίγγες λείπουν οι κεφαλές, ενώ τα φτερά τους είναι σπασμένα. Επίσης, μέσα στον τάφο, όπως φαίνεται, υπάρχει χώμα που πιθανότατα έπεσε από την οροφή του κτίσματος, ενώ προσπαθούσαν να μπουν τυμβωρύχοι. Ολα αυτά υποδεικνύουν έντονη ανθρώπινη παρουσία στο μνημείο» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος αναφέρει ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες προνοούσαν για την προστασία των τάφων. «Θωράκιζαν τα ταφικά μνημεία χτίζοντας διπλούς τοίχους που το πλάτος τους ξεπερνούσε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα δυόμισι μέτρα. Αρκετοί τυμβωρύχοι απέτυχαν να τρυπήσουν αυτούς τους τοίχους. Οι τάφοι ήταν θολωτοί και κατόρθωναν να μπουν παραβιάζοντας κυρίως τις οροφές» αναφέρει ο κ. Φάκλαρης.

Ο Μ. Τιβέριος

«Στην αρχαία Μακεδονία συνηθιζόταν οι συγγενείς να κρύβουν μέσα στους τάφους τα πολύτιμα αντικείμενα των νεκρών ή τα έπαιρναν εκτός των μνημείων, για να τα προφυλάξουν από τους τυμβωρύχους» λέει από την πλευρά του ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μιχάλης Τιβέριος.

Την ίδια ώρα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, τόνισε ότι στην Περιφέρεια αισθάνονται δικαιωμένοι για την ανακάλυψη του τάφου. «Πρώτοι χρηματοδοτήσαμε πριν από δυόμισι χρόνια την ανασκαφή στην Αμφίπολη με 100.000 ευρώ» τόνισε.
«Επισκεφθήκαμε από κοινού την Αμφίπολη με τον τότε υπουργό Κώστα Τζαβάρα. Εκεί διαπίστωσε και ο ίδιος το μεγαλείο της ανασκαφής, εξασφάλισε 50.000 ευρώ για τη συνέχισή της. Ετσι φτάσαμε εδώ και μιλάμε σήμερα για μια τεράστια ανακάλυψη» είπε ο κ. Τζιτζικώστας.



Ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Φάκλαρης μπροστά στον τάφο της Βεργίνας

Τοποθετήθηκε στέγαστρο, αρχίζουν εργασίες συντήρησης

Φως στον καλλιτεχνικό διάκοσμο του τάφου ρίχνει η σκαπάνη των αρχαιολόγων της ΚΗ΄ Εφορείας. Χθες αφαιρέθηκε και η τελευταία πλίνθος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, αποκαλύπτοντας ψηφιδωτό δάπεδο.
Στο κέντρο και μπροστά από την είσοδο, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, «αποκαλύπτεται βοτσαλωτό δάπεδο, που αποτελείται από ορθογώνια και τετράγωνα σχήματα, πλαισιωμένα από ασπρόμαυρους ρόμβους. Στο κάτω μέρος της πρόσοψης εμφανίζεται στη νωπογραφία ταινία μπλε χρώματος, η οποία παρακολουθείται και στους πλευρικούς τοίχους».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τον προθάλαμο, σε πλάτος περίπου δύο μέτρων από τον τοίχο της εισόδου. Διευκρινίζεται ότι ο εσωτερικός χώρος καλύπτεται ακόμη από όγκο χωμάτων, ο οποίος θα αφαιρείται με ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ημέρες. Επίσης, πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και στερέωσης τόσο της πρόσοψης όσο και του εσωτερικού χώρου.

Χθες ολοκληρώθηκε και η τοποθέτηση του προσωρινού στεγάστρου που καλύπτει εξωτερικά το μνημείο. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι υπό τη διεύθυνση της υπεύθυνης της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη δημιουργήθηκε διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, γεωτεχνικούς, τοπογράφους, συντηρητές και γεωλόγους, η οποία θα παρέχει την αναγκαία τεχνική υποστήριξη σε επίπεδο μελετών και εργασιών που απαιτούνται για τη διασφάλιση του μνημείου. Δόθηκε προτεραιότητα στις μελέτες και τις εργασίες για την απορροή των ομβρίων υδάτων, για τη στατική ενίσχυση των αποκαλυπτόμενων τοίχων, για τη συντήρηση των επιφανειών και των χρωμάτων.


Θ. Χερχελετζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: