Τον πιο δύσκολο, συνάμα πιο περίεργο προϋπολογισμό των
τελευταίων ετών, καταθέτει σήμερα στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος,
παρουσία μάλιστα των επικεφαλής της Τρόικα, οι οποίοι επέστρεψαν
στον... τόπο του εγκλήματος, εν όψει νέου Μνημονίου.
Η δυσκολία του
προϋπολογισμού έγκειται κυρίως στο ότι η επιτυχία του εξαρτάται
περισσότερο από τις εξελίξεις εκτός συνόρων παρά εντός, καθώς οι
ραγδαίες εξελίξεις σε Ιταλία, Ισπανία ακόμα και Γαλλία απειλούν να...ανατρέψουν όλα τα δεδομένα.
Ως προς τους στόχους, κατ' αρχήν ζητούμενο παραμένει το να κλείσει ο φετινός προϋπολογισμός με ελλειμμα στα όρια του 9%, με όλα τα στοιχήματα να είναι, ωστόσο, σε βάρος του οικονομικού επιτελείου.
Τα τελευταία στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δείχνουν ότι μέσα στο δίμηνο Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου πρέπει να βεβαιωθούν φόροι ύψους 12 δισ ευρώ, οι οποίοι πρέπει να εισπραχθούν το αργότερο έως το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε κλείνει δημοσιονομικά η χρονιά, εγχείρημα εξαιρετικό δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο.
Ωστόσο αυτά τα δεδομένα θέτουν εν αμφιβόλω τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών ότι η υπέρβαση του ελλείμματος σε σχέση με τις προβλέψεις του προσχεδίου θα είναι μόλις μισή μονάδα, δηλαδή στο 9%, αμφιβολίες που ενισχύονται να συνυπολογίσει κανείς ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 10μηνο βρισκόταν στα όρια του 10%.
Η δυσκολία για το 2012 είναι πως ότι κι αν γίνει το 2011, όσο μεγάλο κι είναι το έλλειμμα, στο τέλος της επόμενης χρονιάς θα πρέπει να βρίσκεται στα όρια του 7% κι αυτό δεν σημαίνει τίποτε άλλα παρά πρόσθετα μέτρα εφόσον η Τρόικα διαπιστώσει στις αρχές του 2012 ότι η κατάσταση ξεφεύγει.
Το... κρυφό χαρτί στα χέρια του οικονομικού επιτελείου είναι το όφελος από το «κούρεμα» των ομολόγων, που θα αποφέρει μια μείωση των δαπανών για τόκους, που υπολογίζεται στα τουλάχιστον 4 δισ ευρώ. Ωστόσο είναι προφανές ότι ακόμα κι αν το υπουργείο Οικονομικών εγγράψει αυτό το όφελος, αυτό θα λάβει σάρκα και οστά μόνο στη περίπτωση που η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI φτάσει στο 100%, γιατί διαφορετικά, η μείωση των σχετικών δαπανών θα είναι πολύ μικρότερη.
Ως προς την ουσία, ουδείς μπορεί να ξεχνάει ότι ο νέος
προϋπολογισμός προβλέπει νέα μέτρα 11 δισ ευρώ, πέρα από αυτά που θα
«τρέξουν» ως «ουρά» των παρεμβάσεων που έγιναν το 2010, χωρίς ωστόσο να
μπορεί να υποστηρίξει κανείς με ασφάλεια ότι αυτό το «πακέτο» είναι και
το οριστικό...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου