Απόλυτη αποτυχία που δημιουργεί
δυναμική μη αναστρέψιμης πορείας προς την άβυσσο της χρεοκοπίας,
έχει
πάρει πλέον η χώρα, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχουν
αποκρυβεί επιμελώς και που για πρώτη φορά φέρνουμε σήμερα στην δημοσιότητα.
H
οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που στο μεγαλύτερο ποσοστό της,
βέβαια, επιβλήθηκε από την τρόικα, είχε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα
και η όλη κατάσταση θυμίζει... καρκινοπαθή που του χορηγούν βαριά φάρμακα
για να του παρατείνουν μερικούς μήνες τη ζωή (για να προετοιμαστούν οι
«συγγενείς» -διάβαζε Μέρκελ, Σαρκοζί κλπ - καλύτερα για την «κηδεία»,
δηλαδή την ολική πτώχευση). Τα φάρμακα προκαλούν παρενέργειες που σακατεύουν το συκώτι, το στομάχι, το ανοσοποιητικό και απλά καθιστούν τον «θάνατο» πιο επώδυνο και βασανιστικό.
Τα νούμερα που συγκέντρωσε η έρευνα του defencenet.gr από επίσημες πηγές του υπουργείου Οικονομικών και τα οποία παραδόξως, ουδόλως ανέφερε κανείς κατά την τριήμερη συζήτηση στην Βουλή, δίνουν εικόνα οικονομίας που όχι μόνο δεν παλεύει να βγει από την ύφεση, αλλά είναι κλινικά νεκρή μετά τα όσα της επέβαλαν, από τον Μάιο του 2010.
Δύο βασικές παραδοχές που καταδεικνύουν το εύρος της καταστροφής της ελληνικής οικονομίας:
Αντίθετα με ό,τι λένε οι κυβερνητικοί και η τρόικα, η φοροδιαφυγή το 2010… κάλπασε και ξεπέρασε κάθε προηγούμενο!
Το είπε κανείς αυτό δημοσίως; Ποτέ!
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δήλωσαν το 2010 στην εφορία εισόδημα χαμηλότερο από το τότε αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και… «καθάρισαν». Αυτό γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών που αποτελούν τον βασικό τροφοδότης της ελληνικής οικονομίας να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο!
Πρόκειται για 273.662 φορολογούμενους με εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα που ήταν αφορολόγητοι σε σύνολο 378.876 ελευθέρων επαγγελματιών που υπέβαλαν δήλωση στην εφορία το ίδιο έτος.
Την ίδια στιγμή, μόνο 443 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα πάνω από 200.000 ευρώ και μόνο 6 ελεύθεροι επαγγελματίες πάνω από 900.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στο σύνολο των φορολογούμενων, μόνο 52 δήλωσαν στην εφορία εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα, οι 15 ήταν μισθωτοί. Εισόδημα μεταξύ 500.000 ευρώ και 900.000 ευρώ δήλωσαν 204 φορολογούμενοι.
Το δεύτερο κομβικό σημείο, απλά επιβεβαιώνει το πρώτο και φτάνει μέχρι τις ημέρες μας και τινάζει στον αέρα όλα τα φληναφήματα που λέγονται «περιορισμός της ύφεσης», αναδιοργάνωσης του τομέα των εσόδων κλπ:
Τα έσοδα το πρώτο δεκάμηνο του 2011 (1/1/-31/10) απλά έχουν καταρρεύσει σε μία οικονομία που, ενώ έχει πεθάνει, κάποιοι επιμένουν να της ρουφούν το αίμα: Παρά τα σκληρά, απάνθρωπα, φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν επιβληθεί το τελευταίο έτος,
Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκονται τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εμφανίζονται μειωμένα σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατά 4,1%!
Είπατε τίποτα; Γιατί από το ΥΠΟΙΚ και από την τρόικα έχει πέσει πέσει «νεκρική σιωπή», προφανώς για να μην διακόψουν την «νεκρόφιλη» τελετή που εκτελούν.
Τα έσοδα εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» έναντι του αναθεωρημένου στόχου κατά 1,1 δισ. ευρώ και η κατάρρευση των εσόδων έχει οδηγήσει στα ύψη και το έλλειμμα το οποίο διαμορφώνεται στο δεκάμηνο στα 20,1 δισ. ευρώ έναντι 18 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα!
Επαναλαμβάνουμε, αυτά είναι τα επίσημα στοιχεία, τα οποία κανείς δεν έχει τολμήσει να αγγίξει μέχρι στιγμής.
Πιο αναλυτικά, τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού (Τακτικός και ΠΔΕ) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 1.103 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες (Τακτικός και ΠΔΕ) παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.360 εκατ. ευρώ, αλλά με τι τίμημα: Ένα κράτος που έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, ένα κράτος, το οποίο δηλώνει προς τους πάντες ότι «Απλά δεν πληρώνω», ένα κράτος το οποίο έχει παραμελήσει ακόμα και την άμυνα και την ασφάλειά του, εκχωρώντας μέχρι και την προστασία της Κύπρου στο… Ισραήλ!
Πώς φτάσαμε ως εδώ; Με την απλή διαδικασία που ξέρουν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες όμως δεν είχαν στύψει τον κοσμάκη, ούτε είχαν αφήσει τους δημοσίους υπαλλήλους με 50% των αποδοχών τους μέσα σε 18 μήνες: Εισπράττουν λίγα, ξοδεύουν πολλά!
Τα έσοδα από τους φόρους όπως είδαμε αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν (!), για τον απλό λόγο που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ότι λόγω της δομής της οικονομίας που δεν αλλάζει μέσα σε 18 μήνες, ούτε αλλάζει με την απειλή φυλάκισης, για κάθε ένα ευρώ που δίνεται σε άμεσο φόρο χάνεται ενάμιση από έμμεσους φόρους. Συν το γεγονός ότι ο κόσμος δεν δαπανά και συνεπώς η έμμεση φορολογία εμφανίζει πολύ χαμηλότερα αποτελέσματα από την άμεση.
Γενικώς, δεν εισπράττει το κράτος γιατί… «Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος». Η φοροδιαφυγή, αυτά τα 100 δισ. ευρώ που βγήκαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, δεν στέρησε στο κράτος, απλά κάποιους άμεσους φόρους, στέρησε και το «τζιράρισμα» που θα γινόταν στην εσωτερική αγορά από το ποσό αυτό.
Και όταν βλέπει κανείς ότι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, η οικοδομή έχει καταρρεύσει, η αγορά αυτοκινήτου έχει καταρρεύσει, ο τομέας της εστίασης έχει καταρρεύσει, ε, από πού θα εισπράξουν;
Και βέβαια έχουμε μια μεγάλη αύξηση των κρατικών δαπανών όχι για επενδύσεις, αλλά για να πληρώνονται τα ταμεία ανεργίας και τα ασφαλιστικά ταμεία, που απλά δεν έχουν έσοδα πλέον λόγω της ανεργίας και της μαύρης εργασίας. Φαινόμενα που θα εντείνονται χρόνο με τον χρόνο όσο κυβέρνηση και τρόικα επιμένουν σε αυτές τις συνταγές…
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, λοιπόν, είναι αυξημένες κατά 3.121 εκατ. ευρώ ή 5,7% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως:
- Στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2.483 εκατ. ευρώ ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010
- Στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,4% ή 970 εκατ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 που δικαιολογείται από την αύξηση των επιχορηγήσεων για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2.767 εκατ. σε σχέση με το 2010 που υπερέβη την μείωση κατά 1.796 εκατ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών.
Μετά από αυτό, ο βασικός στόχος του ΥΠΟΙΚ για το α’τρίμηνο του 2012 για πρωτογενές πλεόνασμα, μάλλον σαν ένα κακό ανέκδοτο ακούγεται.
Για όλο το 2012 προϋπολογίζεται πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και 2 δισ. ευρώ (πρωτογενές είναι το πλεόνασμα που προκύπτει, αν δεν υπολογιστούν οι τόκοι των δανείων στον προϋπολογισμό. Τότε καλείται πρωτογενές γιατί δείχνει ότι το τελικό έλλειμμα οφείλεται μόνον σε εξυπηρέτηση του παλαιού χρέους) πρόβλεψη που την βασίζουν την μείωση των τόκων κατά 4-5 δις. ευρώ για του χρόνου, λόγω «κουρέματος».
Ο προϋπολογισμός άλλωστε, έχει ήδη καταρτισθεί, αλλά τον Ιανουάριο θα τον αλλάξουν πάλι (αυτό είναι μια μικρή είδηση για όσους το αγνοούν ακόμα) με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχει πετύχει το PSI, για το οποίο όμως υπάρχει μέχρι στιγμής ελάχιστη προθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν.
Δυστυχώς πλέον εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η κατάσταση, ό,τι και να λένε οι της εξουσίας, είναι μη αναστρέψιμη.
Η δυνατότητα επώδυνης μεν, αλλά διάσωσης του 2010, χάθηκε οριστικά.
Μόνο μια μεγάλη γεωπολιτική στροφή
προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που ακολουθεί η χώρα τα τελευταία
30 χρόνια θα μπορούσε να την διασώσει, αλλά κάτι τέτοιο θέλει ΗΓΕΤΕΣ με
ελληνική ψυχή. Όχι υπαλλήλους που απλά μιλάνε ελληνικά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου