Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Η διαφορά Ελλάδας - Ιταλίας




Οι πολιτικοί, οι τεχνοκράτες και η εξουσία
Την ώρα που η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης, ο Ιταλός συνάδελφός του, ο Μάριο Μόντι, σχημάτιζε κυβέρνηση τεχνοκρατών. 
Πολλά τα κοινά χαρακτηριστικά, πέραν της δεινής οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι δύο όμορες χώρες, αλλά και μια διαφορά. 
Εκεί στο ολιγομελές σχήμα δεν υπάρχουν πολιτικοί. 
Ενώ εδώ, στο πολυμελές κυβερνητικό σχήμα, οι ύπαρξη πολιτικών υποδηλώνει ότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι έκαναν. Και αυτό είναι χειρότερο από τους κινδύνους που θα έχει μια ενδεχόμενη πτώχευση.
Προσέξτε μια λεπτομέρεια. ..

Στην Ιταλία οι τεχνοκράτες ανέλαβαν να κάνουν τη «δουλειά» που είχαν… αναθέσει στους πολιτικούς. Πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, υποκαθιστώντας τους πολιτικούς. 
Στην Ελλάδα κάνουν ακριβώς το ίδιο, αλλά τουλάχιστον κρατάνε τα προσχήματα. Άφησαν τους πολιτικούς να νομίζουν ότι έχουν τον πρώτο λόγο. 
Δεν έχω καμία διάθεση να αμφισβητήσω τον κύριο Παπαδήμο.
Κάθε άλλο. Είναι πολύ σοβαρότερος και ικανότερος από πολλούς πολιτικούς. 
Θεωρώ, όμως, ότι ο πολιτικός κόσμος δεν πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος. 
Ενώ είχε μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξει την εικόνα που έχει σχηματίσει η κοινωνία γι αυτόν, δείλιασε και κρύφτηκε πίσω από έναν άνθρωπο των αγορών. 
Την ίδια ώρα που οι πολιτικοί σε όλη την Ευρώπη- αργά ή γρήγορα- ετοιμάζονται για την τελική αναμέτρηση με τις αγορές, οι δικοί μας «αγρόν αγοράζουν»…
Χάρης Παυλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: