Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Τι είδε και τρόμαξε ο Ράιχενμπαχ

Ότι η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει δεν περίμενε κανείς να το διαπιστώσει ο επικεφαλής της Ομάδας Κρούσης που παρουσίασε τη πρώτη του Έκθεση για την Ελλάδα, αφού ακόμα και τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών φανερώνουν το πρόβλημα διαχρονικά.
Ωστόσο, αυτά που είδε και τρόμαξε ο Χορστ Ράιχενμπαχ είναι τα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που λιμνάζουν στα φορολογικά δικαστήρια -περίπου 30 δισ ευρώ- υποχρεώνοντας τον να... ενώσει τη φωνή του με αυτές των ελεγκτών της Τρόικα, που έτριξαν τα δόντια στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιτάχυνση των φορολογικών δικών.
Σε κάθε περίπτωση, μετά από αυτή τη μάλλον... φιλική Έκθεση, έρχονται δεκάδες εμπειρογνώμονες από το ΔΝΤ, τη Κομισιόν αλλά κι από τα υπόλοιπα κράτη- μέλη, με στόχο να παράσχουν τεχνογνωσία στις ελληνικές Αρχές, δηλαδή να μεταφέρουν τι ακριβώς κάνουν... έξω από δω έτσι ώστε να εντοπιστεί και να φορολογηθεί επιτέλους το "μαύρο" χρήμα.
Το πρώτο πράγμα που θα ζητήσουν είναι η ριζική αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού μηχανισμού, ο οποίος προ πολλού έχει χαρακτηριστεί αναποτελεσματικός.
Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι στη κατεύθυνση των ηλεκτρονικών και δειγματοληπτικών ελέγχων, αφού ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ελπιδοφόρα.
Η τρίτη παρέμβαση πρέπει να είναι στη κατεύθυνση της απλοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας. Όλα αυτά εν πολλοίς πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί- με βάση το χρονοδιάγραμμα της Ομάδας Κρούσης- έως το δεύτερο εξάμηνο του 2012, έτσι ώστε από εκεί και πέρα να αποδίδουν και δημοσιονομικά.
Όσον αφορά, πάντως, στις άμεσες προτεραιότητες, είναι οι εξής:
  • ενίσχυση της είσπραξης οφειλών με στόχο τουλάχιστον 8 δισ ευρώ από τα 60 δισ ευρώ που λιμνάζουν
  • ενίσχυση του συστήματος επίλυσης φορολογικών διαφορών
  • εκσυγχρονισμός των φορολογικών ελέγχων με "εργαλείο" σε πρώτη φάση το σύστημα ELENXIS
  • ενίσχυση του ελέγχου μεγάλων φορολογούμενων
  • ενίσχυση του ελέγχου των "εχόντων- κατεχόντων"
  • ενίσχυση του ελέγχου των αυταπασχολούμενων
Κι επειδή τίποτε δεν είναι τυχαίο, αρκεί μια ματιά στα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΚΕΠΥΟ για το ποιος δηλώνει τι και πώς φορολογείται. Μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2009 δήλωσαν συνολικά 78,5 δισ ευρώ και πλήρωσαν φόρους 6,9 δισ ευρώ, ενώ το 2010 δήλωσαν 81,2 δισ ευρώ και πλήρωσαν φόρο 7 δισ ευρώ. Αντιθέτως τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα- ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες κ.λ.π.- ενώ το 2009 δήλωσαν 19,9 δισ ευρώ και πλήρωσαν φόρους 2,2 δισ ευρώ, το 2010 δήλωσαν 19,4 δισ ευρώ και πλήρωσαν φόρους 1,9 δισ ευρώ!
Ακόμα πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι φορολογικές και τελωνειακές Αρχές. Το 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 1,275 δισ ευρώ, αλλά εισπράχθηκαν μόλις 29 εκατ. ευρώ!!!!!
http://www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: