Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

Τσίπρας μόνος ψάχνει

Απέναντι στο συμπαγές ΠΑΣΟΚ και την αναμφισβήτητη ηγεμονία του Νίκου Ανδρουλάκη (έως τις επόμενες εκλογές), ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να… τραυλίζει και η ηγεσία του Σωκράτη Φάμελλου να μοιάζει σαν ασταθές μπουσούλημα. Αστάθεια που δεν θα του επιτρέψει να αναδειχθεί ηγεμονική προσωπικότητα, εκτός αν πάρει το φραγγέλιο!
Στο ΠΑΣΟΚ υπήρξε μεν μια διαφοροποίηση για το πρόσωπο του/της προέδρου της Δημοκρατίας. Ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Θόδωρος Μαργαρίτης έσπευσε να προκαταλάβει το κόμμα, τασσόμενος υπέρ του προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου.
Το ΠΑΣΟΚ αφενός τον αποδοκίμασε εντόνως:... «Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζει ο οποιοσδήποτε δημόσια την κολοκυθιά», ενώ υπήρξαν και απορίες, έως υποψίες, για τη συνήχηση με την αντίστοιχη πρόταση του Αλέξη Χαρίτση.
Αφετέρου το συγκεκριμένο στέλεχος, προερχόμενο από τον Συνασπισμό, ως απόρροια του ανοίγματος που είχε κάνει η Φ. Γεννηματά. Δεν είναι ΠΑΣΟΚ, άρα εκλαμβάνεται ολίγον και ως… φιλοξενούμενος. Πιο κυνικά, ως ξένο σώμα και ήσσονος πολιτικής σημασίας η «προπέτειά» του.

Οι παραφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ είναι σοβαρότερες γιατί διαβρώνουν την ενότητα και υπονομεύουν τη φρέσκια αρχηγία Φάμελλου. Ο ευρωβουλευτής και πρώην υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Φαραντούρης, που έλαβε το… συντριπτικό ποσοστό του 5,08% (πέρασε πάντως τον Αποστόλη Γκλέτσο), θεώρησε καλό, να γνωστοποιήσει τη φαεινή του ιδέα.
Εντελώς στα «ξεκούδουνα», χωρίς να ερωτηθεί και χωρίς να εισηγηθεί στο κόμμα του και τον πρόεδρο Φάμελλο, έριξε δημοσίως την ιδέα να προταθεί η Λούκα Κατσέλη για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και ο Νίκος Παππάς, πριν καν ο Φάμελλος τη θέσει προς συζήτηση στα κομματικά όργανα, απέρριψε δημοσίως την πρόταση Χαρίτση. Ζήτησε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι «από τον χώρο της Αριστεράς».

Ο έτερος υποψήφιος που διεκδικεί ως… δικό του τον μισό ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης, διαφοροποιήθηκε από το τον πρόεδρο Σωκράτη από βήματος Βουλής, σχετικά με τον έλεγχο της Εθνικής. Παράλληλα, δεν εμφανίστηκε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού.

Πιο υπονομευτική είναι η στάση του κάποτε πανίσχυρου Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας σε συνέδριο του ΒΗΜΑτος. Όπως είπε (η κρίση επαφίεται στον αναγνώστη), «η επικαιρότητα κυνηγάει τους πρώην αρχηγούς όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες» (!). Και συμπλήρωσε: «δεν αποφάσισα ούτε να αποσυρθώ από την πολιτική ούτε να αποσυρθώ σε μοναστήρι».
Το πρόβλημα κατά τον πρώην πρωθυπουργό, είναι πως «δεν υπάρχει αντιπολίτευση». Και τόνισε «να ξεκινήσουμε από την ανάγκη συνεννόησης μεταξύ των κατακερματισμένων δυνάμεων. «Όχι ένα Λαϊκό Μέτωπο» αλλά αναζήτηση «για το εναλλακτικό πρόγραμμα στα μεγάλα θέματα που βασανίζουν τη χώρα»».
Βέβαια κάποτε, παραδειγματιζόταν από το λαϊκό μέτωπο της Γαλλίας, και πίστευε ότι αυτό δεν αφορά μόνο τη Γαλλία. Αφορά όλη την Ευρώπη, και την Ελλάδα προφανώς. Επειδή όμως το λαϊκό μέτωπο της Γαλλίας δεν τα πήγε και πολύ καλά, άλλαξε μοτίβο και τώρα το αρνείται. Θέλει «εναλλακτικό πρόγραμμα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε οξύμωρο το γεγονός ότι ενώ ως τώρα «δεν είχαμε αντιπολιτεύσεις που έπεφταν, αλλά κυβερνήσεις, έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έκανε τίποτα για ν’ ανέβει, ήταν στάσιμη. Άρα νομίζω ότι θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους» (τα λέει αυτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν έμεινε απλώς στάσιμη, αλλά επί των ημερών του έπεσε από το 36% στο 18%!).
Παράλληλα, έψεξε τον Νίκο Ανδρουλάκη καταλογίζοντάς του «συναινετική» στάση απέναντι στον Μητσοτάκη, και προειδοποιώντας ότι «αν δεν κινηθούν από τώρα οι προοδευτικές δυνάμεις, για να σχηματίσουν κυβέρνηση τότε ή η ΝΔ θα κυβερνήσει με την ακροδεξιά ή με το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι το ζητούμενο σήμερα η συναίνεση».

Ο Τσίπρας ψάχνει τρόπο να επανέλθει αφού δεν αποσύρθηκε «σε μοναστήρι»! Η όποια άνοδος του ΠΑΣΟΚ σαφώς του δυσχεραίνει την πρόθεση να παρουσιαστεί ως ο παράκλητος της Κεντροαριστεράς. Από την άλλη, Βαρουφάκης, Ζωή και Στέφανος δεν θέλουν ούτε να τον βλέπουν. Απομένει το «εναλλακτικό πρόγραμμα των προοδευτικών δυνάμεων», να περιοριστεί στους εξής δύο; ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Μεγάλη ψαριά!

Και ως τότε θα υπονομεύει και τον Φάμελλο, λέγοντας «η επικαιρότητα κυνηγάει τους πρώην αρχηγούς όταν υπάρχει κάποιο έλλειμμα από τους παρόντες».

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: