Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

"Συνέντευξη – σαπουνόπερα" του Παπανδρέου στην ΔΕΘ

Η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ, η οποία και ξεκίνησε με τρίωρη καθυστέρηση λόγω της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που προηγήθηκε και των ανακοινώσεων νέων μέτρων από πλευράς Βενιζέλου, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από μια... σαπουνόπερα.
Στην συνέντευξη τύπου ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί για το αν η κυβέρνηση θα πάρει νέα μέτρα, δεν έδωσε καμιά υπόσχεση για μέτρα ελάφρυνσης των μεσαίων και κατώτερων εισοδημάτων που πλήττονται συνεχώς από την κρίση και μας κάλεσε να ξεχάσουμε την τρόικα…, γιατί πρέπει να προχωρήσουμε μόνοι μας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. 
Απαντήσεις ασαφείς , αόριστες και γενικόλογες με τον πρωθυπουργό εμφανώς "εκτός φόρμας" να προσπαθεί να μας πείσει ότι ο μόνος δρόμος είναι τα φοροεισπρακτικά μέτρα μέχρι τελικής πτώσης. 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όπως και χθες με...
συνεχείς επαναλήψεις στην δυσμενή θέση της χώρας, με νέες αναφορές στο παρελθόν δίνοντας τον λόγο συνεχώς στους υπουργούς που τον πλαισίωναν.
Μάλιστα σε ερώτηση που του τέθηκε δύο φορές μάλιστα για το αν η καταβολή των μισθών και των συντάξεων του Οκτωβρίου είναι δεδομένες, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παλεύει για την εξασφάλιση τους χωρίς να απαντάει ευθέως, δίνοντας συνέχεια στην σαπουνόπερα της ενδεχόμενης στάσης πληρωμών.
«Δίνουμε τη μάχη για να μπορούμε να καταβάλουμε αδιαλείπτως τους μισθούς και τις συντάξεις και η μάχη συνεχίζεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου

"Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει εξιλαστήριο θύμα"

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ , διακήρυξε ότι είναι αποφασισμένος να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνέψει η πορεία της χώρας.

«Προτιμώ όλοι να χάσουμε κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε σε μια "οικονομική θύελλα" και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει εξιλαστήριο θύμα», είπε και διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις.

«Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να αφήσω τη χώρα να καταρρεύσει. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να διαφυλάξουμε τη συμφωνία του Ιουλίου, που όταν εφαρμοστεί, θα καταστήσει το χρέος μας πλήρως διαχειρίσιμο».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «είμαστε κοντά στο να αλλάξουμε οριστικά σελίδα. Να μην έχουμε ελλείμματα». Όπως ανέφερε, το 2009 η χώρα είχε πρωτογενές έλλειμμα 24 δισ. ευρώ, το 2010 το έλλειμμα κατέβηκε στα 11 δισ. ευρώ, και αν φέτος το πρόγραμμα εξυγίανσης εφαρμοστεί με συνέπεια, το πρωτογενές έλλειμμα θα μειωθεί στα 1,8 δισ. ευρώ για να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα το 2012.

Παράλληλα επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο νέων εκλογών . «Εμείς δεν φυγομαχούμε, δεν πετάμε καυτή πατάτα στον άλλον. Αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μεγάλη μάχη», σημείωσε.

"Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς ταμπού"

«Δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης στον στενό δημόσιο τομέα, τουλάχιστον σήμερα», επισήμανε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχωρεί στη ΔΕΘ, και πρόσθεσε: «Ούτε ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα πάει στο μισό, αλλά θα πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο».

Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε».
Για τα νέα μέτρα δήλωσε πως: «Εφόσον είμαστε συνεπείς, τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΥΠΟΙΚ είναι επαρκή για το 2011 και το 2012. Εάν δεν υπήρχε η φοροδιαφυγή δεν θα αναγκαζόμασταν να πάρουμε νέα μέτρα»

«Δεν μιλάμε για συγκυβερνήσεις και εκλογές»

«Δεν μιλάμε για συγκυβερνήσεις και εκλογές», επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως δοκίμασε τις ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δεν είδε ωριμότητα από την πλευρά της ΝΔ, διότι «η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί τη λογική της κυβέρνησης της ΝΔ και θέλει να μεταθέτει τις ευθύνες αλλού».

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ, που «θα ήθελαν να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε συναίνεση για το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι πιο δίκαιο και με χαμηλότερους συντελεστές, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Χαίρομαι για την κυβέρνηση μου»
Σε ερώτηση για διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις από υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τη χαίρεται τη σημερινή κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν υπουργικά συμβούλια που ήταν ανύπαρκτα, καθώς δεν συνεδρίαζαν, και πρωθυπουργοί που δεν εμφανίζονταν. Δεν μπορούν να κατηγορούν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο επειδή κάθονται οι υπουργοί και συζητούν.
Και για την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ είπε ότι είναι υπερήφανος διότι στήριξε πάρα πολλές δύσκολες αποφάσεις και ο καθένας βουλευτής κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του, τις πελατειακές πιέσεις και να βάλει πάνω από αυτά το κοινωνικό συμφέρον.
Για την κυβέρνηση «κόκκινες γραμμές» είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας, είπε και σε ερώτηση αν έχει κάνει κάποιο λάθος, απάντησε πως «το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην έχουμε πάρει αποφάσεις, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Καθένας που εφαρμόζει μια πολιτική θα κάνει και λάθη».

"Κοντά στο να κλειδώσουμε την συμφωνία"

«Είμαστε κοντά στον στόχο και μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο, να κλειδώσουμε μια συμφωνία. Δεν είναι θέμα της τρόικας, μην ψάχνουμε για εχθρούς άλλους» ανέφερε ο Παπανδρέου.
Έκανε λόγο για ιστορικές αποφάσεις του Ιουλίου που «δίνουν μία νέα βοήθεια στην Ελλάδα». Οι αποφάσεις αυτές «αλλάζουν την προοπτική της χώρας μας προς το καλύτερο. Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου. Θα κάνω όποια αλλαγή χρειάζεται για να μην κινδυνεύσει η χώρα. Τίποτα δεν μας συγχωρείται. Δεν μας συγχωρείται ούτε 1 ευρώ απόκλιση» τόνισε χαρακτηριστικά. 
Έξοδος της Ελλάδας θα δημιουργούσε ντόμινο πίεσης
Υπάρχουν σενάρια που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ντόμινο πίεσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η κυβέρνηση με τις κινήσεις της θα τα αντιμετωπίσει κάνοντας το χρέος της προς τον ελληνικό λαό και την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.
Σχέδιο Ήλιος , εξαγωγές και επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο στο σχέδιο εξαγωγών ενέργειας «Ήλιος» στη Γερμανία. «Αυτό δείχνει τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας» επισήμανε.

Παράλληλα επιβεβαίωσε την συνάντηση του με τους Γερμανούς βιομηχάνους στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρουσία της Καγκελάριου Άγγελα Μέρκελ. Τόνισε ότι οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στις δηλώσεις Σόιμπλε για αιολική και ηλιακή ενέργεια που ζητούν οι Γερμανοί από την Ελλάδα.
Ακόμη ανακοίνωσε την συγκρότηση τις επόμενες μέρες ενός Συμβουλίου για επενδύσεις, στο οποίο θα συμμετέχουν σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής διασποράς.
Για ΑΟΖ , Κύπρο και Τουρκία 
Όσον αφορά την απόφαση της Λευκωσίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να κάνει τις έρευνες, τις συμφωνίες είτε για ΑΟΖ είτε για αγωγούς και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που έχει. "Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να βελτιώσει τις σχέσεις με την γείτονα χώρα, ωστόσο η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η όποια σχέση είναι η βάση του διεθνούς δικαίου" τόνισε.
Ερωτηθείς για το εάν θα αποτελέσει "casus belli" για την Ελλάδα τυχόν χρήση βίας από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: "Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και βεβαίως πιστεύω ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα δεν θα θελήσει να υπάρξει όχι μόνο βία, αλλά ούτε απειλή βίας".
Σε συναφή ερώτηση για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: "Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και του Διεθνούς Δικαίου εμείς διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας. Τα δικαιώματά μας λένε πως, όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της επέκτασης των χωρικών υδάτων, το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και θέμα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτό προσπαθούμε και προωθούμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας".

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας

Μια κυβέρνηση, που μέσα σε δυο χρόνια έχει πέσει παταγωδώς έξω σε όλες τις προβλέψεις της και στο Μνημόνιο και στους προϋπολογισμούς της, είναι μια κυβέρνηση που πρέπει να φύγει, τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Γιάννης Μιχελάκης.
«Η ανάγκη για άμεση αλλαγή πολιτικής, μέσα από εκλογές, είναι πλέον ολοφάνερη και επιτακτική», υπογραμμίζει ο κ. Μιχελάκης λέγοντας πάντως πως η ΝΔ δεν διαφωνεί με το κυβερνητικό αίτημα για την ταχύτερη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012, αφού πρόκειται για διαδικαστικό ζήτημα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς είχε το απόγευμα επικοινωνία με τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος, το Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδος και τους αναπληρωτές Τομεάρχες Οικονομίας, με τους οποίους συζήτησε το αίτημα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: