Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Αναδρομικά τέλη στους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους

Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και αναδρομικά από τον Απρίλιο του 2010, δύναται να επιβάλλουν οι δήμοι, στους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν δηλωθεί με το νόμο 3897/2010, για την τακτοποίησή τους. 
Αυτό αφορά τα τετραγωνικά μέτρα που μέχρι τώρα δεν είχαν δηλωθεί και δεν συμπεριλαμβάνονταν στα δημοτικά τέλη που πλήρωνε το κτίσμα
Τη διευκρίνιση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
"Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικούσυμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών (βλ. β.1, 2, 3).

Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης, αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας (622/2004 Γνωμ. ΝΣΚ). Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.3843/2010 (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου (αναγράφεται στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση), στην περίπτωση που αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010".

Ενόψει των διατάξεων του άρθρου 22, παρ.5.α του ν.3897/2010 («δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος»), για τους χώρους που διατηρούνται κατά το ν.3843/2010 δεν επιβάλλονται αναδρομικά (δηλαδή για χρονική περίοδο προγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010) ΤΑΠ και ΔΦ, καθώς και τα παρακολουθηματικά, της κύριας οφειλής, πρόστιμα.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερόμενων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται, στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, τα τέλη θα επιβληθούν με γνώμονα το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη, από την οικοδομική άδεια, χρήση, χωρίς δηλαδή να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της χρήσης που δηλώθηκε στο πλαίσιο του ν.3843/2010 (ενόψει της παρ.γ. του άρθρου 22 ν.3897/2010) και θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται για την ανακριβή δήλωση της επιφάνειας των ακινήτων".


Γ. Ντόλιος: Παρερμηνεύτηκε η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους

Για παρερμηνεία της εγκυκλίου έκανε λόγο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ως προς τις αναδρομικές χρεώσεις σε δημοτικά τέλη και τέλη ακίνητης περιουσίας που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων χώρων που τους τακτοποίησαν.

Παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι δήμοι μπορούν να ζητήσουν την αναδρομική καταβολή των τελών έως και επίπεδο πενταετίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι ο νόμος, που δε θέτει θέμα αναδρομικής οφειλής, υπερισχύει της εγκυκλίου.
Πηγή: Express.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: