Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Ολοι μας μιλούν για τη "λύση" του haircut...

Πώς θα αντιμετωπισθούν σε μια τέτοια περίπτωση οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων και τι θα γίνει με τους υπόλοιπους θεσμικούς επενδυτές
Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με ένα λογικό haircut, συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερες πιθανότητες εφαρμογής, όσο περνάει ο καιρός και η λύση της επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ ευρώ ή της μείωσης του επιτοκίου του, αργεί. 
Οι πληροφορίες ...αναφέρουν ότι οι πιέσεις που δέχεται το οικονομικό επιτελείο από διάφορες πλευρές, για να αρχίσει να μελετά το ενδεχόμενο, ως plan b, αυξάνουν γεωμετρικά και το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε προχθές η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times, δεν ήταν παρά η κορυφή της σχετικής πυραμίδας.
Σε μια τέτοια περίπτωση βεβαίως θα πρέπει να συνυπολογιστεί το μεγάλο κόστος το οποίο θα συνεπαγόταν μια τέτοια κίνηση για όλα τα χαρτοφυλάκια που έχουν στην κατοχή τους ανάλογους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Και πρώτα απ' όλα τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας
Αν κι όπως λέγεται, υπάρχει και γι' αυτά μια ασφαλής εναλλακτική λύση. 
Ποια; 
Αυτή που προβλέπει κάλυψη του haircut με επιπλέον ομόλογα, που θα τους χορηγηθούν από το ελληνικό δημόσιο. Έτσι θα καλυφθούν οι όποιες απώλειες τους και θα μπορέσει να προχωρήσει η αναδιάρθρωση απρόσκοπτα.
Όμως, δεν είναι μόνο τα ταμεία. 
Υπάρχουν και οι τράπεζες, όπως κι ένα σωρό άλλα χαρτοφυλάκια, μικρά και μεγάλα, ελληνικά και ξένα, τα οποία θα υποστούν σημαντικές ζημίες, από μια τέτοια κίνηση. 
Γι' αυτό και χρειάζεται πολύ και ιδιαίτερα σοβαρή σκέψη, πριν ληφθεί η σχετική απόφαση, που θα σφραγίσει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.
voria

Δεν υπάρχουν σχόλια: