Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Σε τριτοκοσμικά επίπεδα η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας

Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ

Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ σημείωσε η ελληνική οικονομία, καθώς «κατέκτησε» τη χειρότερη θέση ανάμεσα στα 27 μέλη της ΕΕ όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της, στην έκθεση που δημοσίευσε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται σε τριτοκοσμικά επίπεδα, και μάλιστα με τάσεις περαιτέρω επιδείνωσης
Η χώρα μας βρίσκεται στην 83η θέση από 71η πέρυσι, πίσω από χώρες όπως η πΓΔΜ, η Μποτσουάνα και η Ρουάντα. Αυτό συνεπάγεται εμμέσως πλην σαφώς ότι η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο φιλόξενη για τις επιχειρήσεις και από χώρες όπως το ...Καζακστάν και το Ελ Σαλβαδόρ.

Παράλληλα, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η προτελευταία των 27, η Βουλγαρία, πήρε την 71η θέση.
Στην έκθεση του 2009, η Ελλάδα είχε καταταχτεί 71η, ενώ οι συντάκτες αποδίδουν την πτώση στην αναθεώρηση του ελλείμματος και στην επακόλουθη κρίση χρέους.  «Δεδομένης της πρόσφατης αναταραχής, δεν αποτελεί έκπληξη πως η αξιολόγηση των δημόσιων θεσμών έχει δεχτεί σημαντικό πλήγμα,» αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνεται πως μια άλλη πηγή ανησυχίας είναι η «μη αποδοτική αγορά εργασίας» της χώρας, κάτι που «δυσκολεύει την προσπάθεια της χώρας να αναδυθεί από την κρίση και καταδεικνύει τη σημασία των πρόσφατων προσπαθειών για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας».

Πάντως, υπογραμμίζεται πως ένα από τα πλεονεκτήματα της χώρας είναι το καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα, εκτός από τις εργασιακές σχέσεις, στους πιο προβληματικούς παράγοντες για τις επιχειρήσεις αναδεικνύονται η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η πολιτική αστάθεια και το φορολογικό πλαίσιο.

Η ετήσια έκθεση του World Economic Forum για το 2010, η οποία αξιολογεί την ανταγωνιστικότητα 139 κρατών. Σύμφωνα με την έκθεση, η πιο ανταγωνιστική χώρα είναι η Ελβετία, ακολουθούμενη από τη Σουηδία, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι ενώ επί χρόνια οι ΗΠΑ αξιολογούνταν ως η ανταγωνιστικότερη οικονομία στον κόσμο από το WEF, πέρυσι την ξεπέρασε η Ελβετία. Φέτος, την ξεπέρασαν και η Σουηδία και η Σιγκαπούρη. Ακολουθεί στην πέμπτη θέση η Γερμανία, ενώ όλες οι Σκανδιναβικές χώρες φιγουράρουν στην πρώτη δεκαπεντάδα.
VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: