Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα: Proton Bank... η ληστεία του αιώνα;

1GAPLAVREDIADIS
Εδώ και λίγες ημέρες τα ΜΜΕ βουΐζουν για την κινηματογραφική ληστεία του υποκαταστήματος της Alpha Bank που βρίσκεται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, αλλά και την άμεση εξιχνίασή της.
Η "ληστεία του αιώνα" όμως δεν είναι αυτή, παρά τους τίτλους των δελτίων ειδήσεων. 
Η ληστεία του αιώνα είναι κατά πάσα πιθανότητα η άτσαλα κουκουλωμένη υπόθεση της Proton Bank, με πρωταγωνιστή τον νεαρό επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. 
Ακολουθεί μια συνοπτική παρουσίαση της υπόθεσης:
Λεία 51.000.000 ευρώ

Στο τέλος του Ιούλη, δημοσιεύθηκε έκθεση της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που κάνει λόγο για υπεξαίρεση 51.000.000 ευρώ από την Proton Bank, με άμεση συνεργία μελών του ΔΣ της.
Σύντομα οι υποψίες επικεντρώθηκαν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, μιας και η υπεξαίρεση φαίνεται πως έγινε μέσω δανείων της τράπεζας προς εταιρείες του ομίλου Alapis, τα οποία κατέληγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικού προσώπου άμεσα συνδεδεμένου με τον επιχειρηματία και βασικό τους μέτοχο κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Άμεσα, οι λογαριασμοί του Λ. Λαυρεντιάδη -καθώς και έξι άλλων μελών του ΔΣ της τράπεζας- πάγωσαν και ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η οποιαδήποτε μεταβολή στην ακίνητη περιουσία του, ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα που πραγματοποιούσε η ανεξάρτητη αρχή.
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά
Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να γνωρίσετε το άρθρο 384 του Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για μια νέα πατέντα της ελληνικής δικαιοσύνης που ψηφίστηκε το 2010 -κατά σύμπτωση, την ίδια περίοδο που άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες υποψίες για την υπεξαίρεση-, σύμφωνα με την οποία «το αξιόποινο της κλοπής και της υπεξαίρεσης εξαλείφεται αν ο υπαίτιος με δική του θέληση και πριν ακόμη εξετασθεί με οποιονδήποτε τρόπο για την πράξη του από τις αρχές ικανοποιήσει εντελώς τον ζημιωμένο». Κοινώς, εάν η κομπίνα δεν πιάσει, ο δράστης μπορεί απλά να επιστρέψει τα χρήματα που έκλεψε και να πάει σπίτι του, με καθαρό ποινικό μητρώο και γεμάτος εμπειρίες για την επόμενη προσπάθεια -αρκεί να το κάνει πριν κληθεί από τη δικαιοσύνη.
Έτσι λοιπόν, στις 29 Σεπτεμβρίου, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφάσισε να κάνει χρήση του άρθρου 384 του Ποινικού Κώδικα. Με κάποιον μαγικό τρόπο, όλη η προαναφερθείσα έρευνα της ανεξάρτητης αρχής δεν θεωρήθηκε εξέταση της ενοχής του από τη δικαιοσύνη, κι έτσι η ενέργειά του έγινε δεκτή από τον εισαγγελέα και η υπόθεση του ξεπλύματος θα θεωρηθεί λήξασα μόλις τακτοποιηθούν κάποιες "τυπικές" λεπτομέρειες.
Μας νοιάζει; Μας νοιάζει!
Όλα αυτά δεν θα ήταν τόσο σημαντικά, αν αφορούσαν απλά κομπίνες μεταξύ επιχειρηματιών. Το πρόβλημα είναι πως, όπως συμβαίνει συνήθως, τα σπασμένα καλείται να τα πληρώσει ο απλός κόσμος.
Η κακοδιαχείριση της διοίκησης Λαυρεντιάδη -με αποκορύφωμα, προφανώς, την υπεξαίρεση των 51.000.000 ευρώ- δημιούργησε τεράστια προβλήματα ρευστότητας στην Proton Bank η οποία κατέρρευσε και βέβαια αντί για την φυλακή για τους ενόχους προκρίθηκε η λύση να «διασωθεί» με την δημιουργία της «νέας PROTON» και την κάλυψη των...κενών σε χρήμα από το Δημόσιο!!
Σσσστ!
Θα περίμενε κανείς ένα τέτοιο σκάνδαλο να κάνει πάταγο. Κι όμως. Όπως έγραψε και το The Press Project τον Αύγουστο: «Αυτό που συνέβη είναι ότι δεν συνέβη τίποτα. Η είδηση ουσιαστικά δεν" πέρασε ούτε στα ψιλά" ούτε στα χοντρά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Εκτός από tovima.gr/in.gr που φιλοξένησαν από το μεσημέρι την είδηση, site όπως αυτά της Καθημερινής, του Έθνους, του Πρώτου Θέματος, του ΑΝΤ1, του ΣΚΑΪ και της ΕΡΤ αλλά και αμιγώς διαδικτυακά μέσα όπως το newsit.gr, newsbeast.gr, zougla.gr, real.gr, ellispoint.gr, e-go.gr, ακόμα και το tvxs.gr δεν είχαν ούτε μία λέξη για μια είδηση πρωτοσέλιδου.
Κι αυτό, ενώ πολλά από τα παραπάνω ΜΜΕ είχαν συνεχή παρακολούθηση της επικαιρότητας και προέβαλλαν αναλυτικά τον "καθαρισμό" του Συντάγματος και την επικείμενη συνέλευση των "απερίσκεπτων" οδηγών ταξί».
Αν αναρωτιέστε το γιατί, η απάντηση βρίσκεται στο τεράστιο άνοιγμα που έκανε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με το blog anergoidimosiografoi.blogspot.com, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μέσω της ΝΕΠ Εκδόσεις κατέχει:
• Το 12,53% της Πήγασος Εκδοτική (Έθνος, Ημερησία, Αγγελιοφόρος, e-go.gr)
• Το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ. Κύρτσου (City Press, City Auto Moto, Sunday Press)
• Το 9,62% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος
• Το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου
• Το 100% του Flash FM (από τον Κόκκαλη)
• Το 100% της Athens News
• Το100% της Espresso (από Φιλιππάκη - Βαρδινογιάννη) και το espresso.gr
• Το 50% των εκδόσεων «Επίκαιρα» (από τις εκδόσεις Λιβάνη)
• Το 100% της Ισοτιμίας και το isotimia.gr
• Το 100% της Daily Press
• Το 100% του Sport TV (πρώην Magic του Κόκκαλη) και το 100% του Καναλιού «10 » (από τον Γ. Τράγκα)
• Το 10% του ΣΚΑΙ FM και το 10% του Red FM
• Το 100% της αθλητικής «Score»
• Το portal Nooz.gr
Σημείωση: Η Νewstrap από την πρώτη στιγμή αποκάλυψε με λεπτομέρειες το τεράστι σκάνδαλο.Αρκεί να σημειώσουμε πώς ο πίνακας με τις συμμετοχές του Λαυρεντιάδη στα ΜΜΕ δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στην εφημερίδα μας.
Για την ενημέρωσή σας δημοσιεύουε τις κυριώτερες από τις σχετικές αναρτήσεις μας:
Ο Λαυρεντιάδης οι συνεργάτες του και οι έκπληκτοι υπάλληλοι της διαφθοράς και της προδοσίας
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2011 17:56 newstrap.gr
Γράφει ο Σωτήρης Σ. Στανωτάς
Ακόμη μια φορά το σύστημα, κυρίως, μέσω των κατεστημένων ΜΜΕ και των γνωστών υπαλλήλων τους, δηλώνει κατάπληκτο από τις «εξελίξεις» στο θέμα Λαυρεντιάδη...
Χωρίς να ντρέπεται κανείς δηλώνουν όλοι κατάπληκτοι και....σοκαρισμένοι...
Στο μεταξύ μέχρι χθες, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συνεργάζονται με τον όμιλο Λαυρεντιάδη.
Τον όμιλο πού σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία τα οποία δεν διαψεύσθηκαν ποτέ , μόνο τα τελευταία χρόνια δημιούργησε ανενόχλητος χωρίς κανείς να τον ελέγξει,τον ιστό του, με τις συμμετοχές που αναφέρονται πιο κάτω:
• Το 12,53% της Πήγασος Α.Ε. (ένεση ρευστότητας στον Μπόμπολα).
• Το 26,66% της ΚΠΜ Εκδοτικής του Γ.Κύρτσου (City Press, City Auto Moto, Sunday Press).
• Το 10,14% στη Χ.Κ. Τεγόπουλος (η εξαγορά έγινε εν αγνοία της οικογένειας Τεγόπουλου κάτι που είχε προκαλέσει την οργή της Μάνιας).
• Το 49% της Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου (λίγο πριν το λουκέτο στην εφημερίδα της Κάτω Κηφισιάς).
• Το 100% του ραδιοσταθμού Flash FM (από τον Κόκκαλη).
• Το 100% της Athens News.
• Το 100% της Espresso (από Φιλιππάκη – Βαρδινογιάννη) και το espresso.gr
• Το 100% της Ισοτιμίας και το isotimia.gr
• Τη Daily Press σε ποσοστό 100% (L officiel Hellas, Jolie, L Oficciel Hommes, BBC Olive, Spectacular Spiderman, Μπομπ Σφουγγαράκης, Top Scorer, Spiderman and Friends, parents, Ντόρα, Pokemon, Hot Wheels (είναι αυτά που έκλεισε ή θα αναστείλει την έκδοσή τους).
• Το 100% του Sport TV (πρώην Magic του Κόκκαλη) και το 100% του Καναλιού «10 » (το πήρε από τον Γ. Τράγκα).
• Το 10% του ΣΚΑΙ FM και το 10% του Red FM
• Το 100% της αθλητικής «Score»
• Το portal Nooz.gr
• Το 50% των εκδόσεων «Επίκαιρα» (το πήρε από τις εκδόσεις Λιβάνη).
Και μόνο η αναφορά των συμμετοχών και του πλέγματος που δημιουργούν θα έκανε κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τους Πολίτες του να είχε παρέμβει...Για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν σχέση με την λειτουργία της Δημοκρατίας...
Και βέβαια κανείς δεν κατάλαβε τίποτε όταν πρίν από λίγο σχετικά καιρό ο Λαυρέντης τα πούλησε σχεδόν όλα στον κ. Κυριακίδη....
Πολύ περισσότερο, όταν, εδώ και καιρό, υπήρχαν καταγγελίες για συμμετοχή στο όλο παιχνίδι των εκλεκτών κυρίων Κορωνιά και ο Χριστοφοράκου ,αλλά και στοιχεία που έχουν αποσταλεί από εισαγγελική Αρχή της Ελβετίας.
Και βέβαια να μην ξεχάσουμε και το γεγονός ότι ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης χρηματοδότησε την δημιουργία έδρας στο CSIS (Center for Strategic & International Studies).
Μάλιστα, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και μέλος του ΔΣ του CSIS κ. Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι (φωτογραφία δίπλα στον κ.Λαυρέντη) κατά τη διάρκεια της Ομιλίας του στην παρουσίαση της Έδρας, τόνισε ότι:
«η Εδρα Λ. Λαυρεντιάδης θα προσφέρει στην Ουάσιγκτον τη δυνατότητα αναλυτικής κατανόησης των εξελίξεων στη ΝΑ Ευρώπη».
Και μετά ψαχνόμαστε τι συμβαίνει ....
Ο πρώην Διοκητής της ΑΤΕ θέλει να αγοράσει την Proton Βank!!!
Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2011 21:57 newstrap.gr
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης αποφάσισε να αποχωρήσει από όλες του τις δραστηριότητες στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η......Proton bank στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 15% άμεσα και με ένα επιπλέον 8% έμμεσα.
Περί τον Μάιο μήνα ξεκινούν ορισμένες διερευνητικές επαφές με την Attica bank με διαμεσολαβητή τον Τρύφωνα Κολλίντζα. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν επί μακρόν αλλά δεν τελεσφόρησαν καθώς...ανέκυψαν προβλήματα που σχετίζονταν με την δανειακή κατάσταση της Proton bank.
Το ενδεχόμενο deal μεταξύ Proton bank και Attica bank είχε την πολιτική συγκατάβαση αλλά οι συζητήσεις δεν κατέληξαν αλλά και οι δίαυλοι δεν έκλεισαν.....
Εκείνο το διάστημα εμφανίστηκε στο προσκήνιο ένα fund ελληνοαμερικανών με ρευστότητα 410 εκατ τοποθετημένα στην Sarazin την Ελβετική τράπεζα. Το fund αυτό αποτελείται από 2500 μέλη ενώ το management είναι σοβαρό και αξιόπιστο. Ο στόχος του fund ήταν να υλοποιήσει ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ώστε να αποκτήσουν μια μικρή τράπεζα στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν μια μπουτίκ τράπεζα με συγκεκριμένο ρόλο και χαρακτήρα.
Στο fund αυτό συμμετέχει ο Δημήτρης Μηλιάκος πρώην διοικητής της ΑΤΕ Bank και ο οποίος είχε αναλάβει όλες τις διαπραγματεύσεις.
Συνολικά είχαν πραγματοποιηθεί 2 συναντήσεις με τον βασικό μέτοχο της Proton bank Λ Λαυρεντιάδη και είχε διαφανεί ότι μπορούσε να υπάρξει συμφωνία.
Και ενώ πλησίαζε η ώρα του deal με το fund να αποκτά μετοχές της Proton bank σε τιμή πάνω από 1 ευρώ ανά μετοχή προκύπτει η υπόθεση της αρχής ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αφήνει να εννοηθεί ότι έχουν υπεξαιρεθεί 51 εκατ.
(Είναι αξιοσημείωτο πως παραμονές ενός deal προέκυψε μια απόφαση σοκ αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης)
Το γεγονός ότι η αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος επέβαλλε το πάγωμα των λογαριασμών του Λ Λαυρεντιάδη και άλλων μελών του ΔΣ της Proton bank εξήχθηκε το συμπέρασμα ότι υπεξαιρέθηκαν από την Proton bank.
Φαίνεται όμως ότι χρήματα δεν έχουν χαθεί αλλά έχουν δοθεί υπό την μορφή δανείων σε εταιρίες του βασικού μετόχου.
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου η ΤτΕ έχοντας μάλιστα στείλει από την Τετάρτη ένα πόρισμα 20 σελίδων στην Proton bank εμμέσως πλην σαφώς αφήνει σκιές για ορισμένες συναλλαγές στην Proton bank χωρίς όμως να αναφέρεται σε υπεξαίρεση.
Τον όρο αυτό χρησιμοποίησε για πρώτη φορά η αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου ζητάει η ΤτΕ να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους ορισμένα μέλη του ΔΣ της Proton bank.
Την Παρασκευή το fund μαζί με τον Μηλιάκο επανέρχονται αλλά με διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις.
Πραγματοποιείται μια κρίσιμη συνάντηση την Κυριακή 31 Ιουλίου στην οποία διεφάνη ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Proton bank είναι υψηλές. Σημειώνεται ότι η ενημέρωση που είχε το fund ήταν ότι θα χρειαστούν 100 εκατ ευρώ ως κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η εξέλιξη αυτή αιφνιδιάζει το fund το οποίο είχε πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που τους είχε παρουσιαστεί για τις πραγματικές ανάγκες της Proton bank.
Φθάνοντας στο σήμερα και εννοούμε σήμερα 1η Αυγούστου, 4 πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν στην Proton bank
1)Να προχωρήσει άμεσα σε αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ και σε ομολογιακό 50 εκατ ευρώ η Proton bank και την αύξηση να την καλύψουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι.
Όμως ο Λ Λαυρεντιάδης δεν μπορεί να συμμετάσχει μετά το πάγωμα περιουσιακών του στοιχείων.
2)Η Proton bank να πωληθεί με συνοπτικές διαδικασίες σε άλλη μεγαλύτερη τράπεζα.
Τα σενάρια ότι μπορεί να υπάρξει deal μεταξύ Proton και Millennium bank δεν έχουν καμία βάση καθώς και οι δύο τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια.
3)Να προσφύγει η Τράπεζα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
4)Να επανέλθει το επενδυτικό fund με τον Μηλιάκο και έχοντας ορισμένες εξασφαλίσεις από την ΤτΕ να επανέλθει στην αρχική του πρόταση για εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Proton bank.
Η πρόταση του fund με τον Μηλιάκο αποτελούν την καλύτερη λύση για την στήριξη της Proton bank.
Οι μέρες που περνάει η Proton bank είναι περίπλοκες και το μόνο που θα πούμε είναι τα πράγματα ας εξελιχθούν θετικά.
Μία υπεξαίρεση, μία είδηση, μία τράπεζα και οι εραστές της (ΜΜΕ)
Σάββατο, 06 Αυγούστου 2011 20:13 newstrap.gr
Πριν από 200 χρόνια ο Τόμας Τζέφερσον έλεγε πως «οτιδήποτε δημοσιεύεται σε μια εφημερίδα δεν μπορεί εύκολα να γίνει πιστευτό γιατί ακόμα και η αλήθεια γίνεται ύποπτη όταν τη μεταφέρεις με μολυσμένο όχημα».
Σήμερα όμως με τα τεχνολογικά όπλα και τη γενικευμένη καχυποψία όλοι μας κατά βάθος πιστεύουμε ότι μπορούμε να ξεχωρίσουμε την είδηση ανάμεσα από το περίβλημά της αρκεί να διασταυρώσουμε πηγές και πληροφορίες.
Σε έρευνά της στην Ελευθεροτυπία (31/07/2011), η ρεπόρτερ Αριστέα Μπουγάτσου αποκαλύπτει ότι η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές δραστηριότητες ερευνά σκάνδαλο υπεξαίρεσης 51 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank - του γνωστού επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Η αρχή διατάζει μάλιστα το πάγωμα κίνησης των λογαριασμών, των μετοχών αλλά και της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία.
Το νέο είναι προφανώς συνταρακτικό. Μια τράπεζα που λειτουργεί υπό το ρυθμιστικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας και τις εγγυήσεις του ελληνικού κράτους φαίνεται να λειτουργεί ως πλυντήριο μαύρου χρήματος, ενώ επιπλέον ως υπεύθυνος εμφανίζεται ένας από τους πλέον προβεβλημένους επιχειρηματίες που δρουν στην ελληνική αγορά (ή δρούσαν τουλάχιστον μέχρι πολύ πρόσφατα) - ο οποίος μάλιστα έχει ξοδέψει υπέρογκα ποσά για την εξαγορά κάθε είδους επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη προτίμηση στους εκδοτικούς οργανισμούς και τα μέσα τους. Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το ρεπορτάζ αλλά ακόμα και η απόφαση μιας ανεξάρτητης αρχής για τη δέσμευση της περιουσίας ενός ισχυρού παίχτη της ελληνικής αγοράς δε μπορεί παρά να αποτελεί σημαντικότατη είδηση.
Όπως πολύ εύστοχα γράφει στο πρωτοσέλιδό της η Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία, η αποκάλυψη είναι βόμβα μεγατόνων. Γιατί όμως τελικά η είδηση έσκασε στα ελληνικά ΜΜΕ σαν μισοτελειωμένο γκαζάκι του καφέ;
Από την πρώτη στιγμή παρακολουθήσαμε την πορεία της είδησης στα ελληνικά ΜΜΕ: η παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο κάθε μέσο αντιμετωπίζει τέτοιου είδους ειδήσεις προσφέρεται άλλωστε για εξαγωγή συμπερασμάτων. Θελήσαμε να δούμε την επιλογή των λέξεων στους τίτλους, τη θέση τους σε κάθε μέσο, τις ομοιότητες και τις διαφορές στο ρεπορτάζ. Το tracking των ειδήσεων στα ΜΜΕ είναι κάτι που κάνουμε και μας έχει βοηθήσει στο παρελθόν, αυτήν τη φορά όμως δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτό που συνέβη.
Αυτό που συνέβη είναι ότι δεν συνέβη τίποτα. Η είδηση ουσιαστικά δεν «πέρασε ούτε στα ψιλά» ούτε στα χοντρά της ελληνικής δημοσιογραφίας. Εκτός από tovima.gr/in.gr που φιλοξένησαν από το μεσημέρι την είδηση, site όπως αυτά της Καθημερινής, του Έθνους, του Πρώτου Θέματος, του ΑΝΤ1, του ΣΚΑΪ και της ΕΡΤ αλλά και αμιγώς διαδικτυακά μέσα όπως το newsit.gr, newsbeast.gr, zougla.gr, real.gr, ellispoint.gr, e-go.gr, ακόμα και το tvxs.gr δεν είχαν ούτε μία λέξη για μια είδηση πρωτοσέλιδου. Κι αυτό, ενώ πολλά από τα παραπάνω ΜΜΕ είχαν συνεχή παρακολούθηση της επικαιρότητας και προέβαλλαν αναλυτικά τον «καθαρισμό» του Συντάγματος και την επικείμενη συνέλευση των «απερίσκεπτων» οδηγών ταξί.
Αλλά τα παράξενα δεν σταματούν εδώ. Η αποκάλυψη ότι ολόκληρο σχεδόν το ΔΣ μιας ελληνικής τράπεζας, εισηγμένης στο χρηματιστήριο, αντιμετωπίζει κατηγορίες υπεξαίρεσης ποσού ίσου με το 1/4 του μετοχικού της κεφαλαίου θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον πρώτο θέμα στις οικονομικές εφημερίδες.
Ε, λοιπόν, δεν ήταν σε όλες. Το βρήκαμε στο Capital.gr (όχι και πολύ τονισμένο είναι η αλήθεια), το βρήκαμε και στο Euro2day.gr αλλά δεν το βρήκαμε στην imerisia.gr, δεν το βρήκαμε στην isotimia.gr και δοκιμάσαμε μεγάλη έκπληξη όταν ανακαλύψαμε ότι καμία αναφορά δεν έχει επίσης και η naftemporiki.gr!
Τι συνέβη λοιπόν αυτό το Σάββατο στον ελληνικό Τύπο; Η αποκάλυψη διέφυγε της προσοχής των «υλατζήδων»; Άργησαν να ξυπνήσουν οι αρχισυντάκτες; Δεν την είχε το ΑΠΕ; Η είδηση έπεσε θύμα του εσωτερικού πολέμου των ΜΜΕ; Υπήρχαν λόγοι για να θαφτεί το θέμα; Διαλέξτε την απάντηση που σας ταιριάζει περισσότερο, όπως και να έχει η δυσλειτουργία των ελληνικών ΜΜΕ είναι δεδομένη.
Υπάρχουν τρία ζητήματα που αξίζει να διερευνήσουμε προκειμένου να δοκιμάσουμε μερικά συμπεράσματα για τη σημερινή μαύρη τρύπα της ενημέρωσης. Το πρώτο αφορά την ίδια την είδηση. Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν ανήκει στην κατηγορία «εύκολο θύμα» και γραφικός παράνομος, όπως είναι για παράδειγμα ο Αχιλλέας Μπέος, παρόλο που εδώ και κάποιους μήνες έχει αποσυρθεί στο Λονδίνο, αφήνοντας σκιές στην αγορά. Ωστόσο, πριν από μερικά χρόνια, όταν μεσουρανούσε, ξεκίνησε μιαν επιχείρηση-σκούπα στα ελληνικά ΜΜΕ αγοράζοντας μετοχές μεγάλων εκδοτικών οίκων (αλλά και τα σκουπίδια τους) που σε συνδυασμό με μια σειρά δωρεών σε ιδρύματα, όπως το Μέγαρο Μουσικής, το Μουσείο Μπενάκη και το Ίδρυμα Καραμανλή, τον έφεραν στο κέντρο της συζήτησης. Ο Λαυρεντιάδης φερόταν κατά καιρούς να αγοράζει ποσοστά της τάξης του 10% των εταιριών του Μπόμπολα ή του Τεγόπουλου, να εξαγοράζει την Espresso, να συζητάει με τον ΔΟΛ και να ξοδεύει εκατομμύρια για την αγορά φύλλων και ιστοσελίδων χωρίς πραγματική αξία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της διαπλοκής της επιχειρηματικότητας με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς δεν θα ήταν αδιανόητο να έχουν δημιουργηθεί δεσμοί και διασυνδέσεις που χθες έπαιξαν το ρόλο τους.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την κακή δημοσιογραφική λειτουργία των ΜΜΕ. Πριν από λίγους μήνες οι Άβι Λιούις και Ναόμι Κλάιν εξηγούσαν στον Άρη Χατζηστεφάνου ότι τα ΜΜΕ λειτουργούν με αυτοματοποιημένους μηχανισμούς αυτολογοκρισίας. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι ξέρουν τη γραμμή του μέσου τους και προσαρμόζουν την εργασία τους σε τέτοιο βαθμό που δεν χρειάζεται ο διαπλεκόμενος πολιτικός ή επιχειρηματίας να σηκώσει το τηλέφωνό του και να παρέμβει. Εκτός αυτού, υπάρχει το θέμα του ανταγωνισμού των ΜΜΕ.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση των τηλεγραφημάτων του Wikileaks. Τα διπλωματικά έγγραφα που περιέχουν ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας έβρισκαν εύκολα το δρόμο τους στη δημοσιότητα μέχρι που η Καθημερινή εξασφάλισε με κάποιο τρόπο πρόσβαση σε αυτά. Από την ίδια ημέρα όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ ξέχασαν εντελώς το ζήτημα (αν και η Καθημερινή έπαθε πρώτη αλτσχάιμερ).
Και γιατί να μην το ξεχάσουν; Η συνεχόμενη συρρίκνωση των newsroom που λειτουργούν υπό την απειλή των μαζικών και συνεχόμενων απολύσεων αφήνει τα σημάδια της στην ποιότητα της παραγόμενης δημοσιογραφίας.
Άλλωστε, η είδηση για την τεράστια υπεξαίρεση δεν απασχόλησε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μας είναι εντελώς αδιανόητο γιατί το ΑΠΕ, που δημοσιεύει φοβερές ειδήσεις όπως το «Δικογραφίες σε βάρος δύο γιατρών για τη μη έκδοση αποδείξεων», αγνόησε επιδεικτικά την είδηση που έχει επιβεβαιώσει και η Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά έτσι και αλλιώς είναι αρκετά τα πράγματα που μας ξαφνιάζουν σε σχέση με το ΑΠΕ (όπως για παράδειγμα ότι έχει διαφημίσεις τραπεζών στη σελίδα του). Στην τελική όμως θα είχε ενδιαφέρον να σκεφτούμε τη δύσκολη θέση στην οποία θα μπορούσε να περιέλθει ο δημοσιογράφος που πέφτει πάνω στην είδηση. Είναι τόσα πολλά που πρέπει να σκεφτεί.
Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τα ΜΜΕ και τις σχέσεις τους με τις τράπεζες. Σε μια περίοδο που οι πωλήσεις στο περίπτερο πέφτουν δραματικά, η διαφημιστική αγορά καταρρέει και η κρατική εξουσία δυσκολεύεται να προσφέρει τη στήριξη που παρείχε αφειδώς μέσω της κρατικής διαφήμισης, οι εκδότες έχουν γίνει πλέον τζάνκι των τραπεζών. Η Μάνια Τεγοπούλου στέλνει δημόσια ραβασάκια στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, ο ΔΟΛ υποθηκεύει το κτίριό του και οι περισσότερες εφημερίδες είναι εντελώς «στεγνές».
Σερφάροντας στα ενημερωτικά portal, ψάχνοντας για τη χαμένη είδηση, καταγράψαμε τις διαφημίσεις τραπεζών που κοσμούν κάθε μέσο. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω γραφικό, τα ιντερνετικά ΜΜΕ βρίθουν από αυτές τις διαφημίσεις. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο τρέχουν συνήθως ελάχιστα διαφημιστικά προγράμματα και ότι τα site που επισκεφτήκαμε πριν από λίγο καιρό είχαν πολύ περισσότερες.
Γιατί διαφημίζονται όμως οι τράπεζες σε μια περίοδο κρίσης, την ώρα που λαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ από τους φορολογούμενους προκειμένου να επιβιώσουν; Τα ανεπίσημα (αλλά διασταυρωμένα) στοιχεία δείχνουν ότι τα δάνεια από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 85% ενώ σήμερα στις περισσότερες τράπεζες εγκρίνονται λιγότερες από δύο στις δέκα αιτήσεις καταναλωτικών δανείων. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει το προϊόν που διαφημίζουν.
Υπάρχει ακόμα ένα γεγονός που δημιουργεί περισσότερα ερωτηματικά. Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διεξήγαγε τα λεγόμενα τραπεζικά stress test που έλεγξαν την ετοιμότητα των τραπεζών της Ευρώπης σε σενάριο κρίσης. Παρόλο που σε αυτό δεν συμπεριλήφθηκε το ενδεχόμενο default ευρωπαϊκού κράτους, η Eurobank και η ATEBank απέτυχαν τουλάχιστον σε κάποιο επίπεδο. Την ώρα λοιπόν που σε όλα τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ η είδηση για την Ελλάδα ήταν «Δύο ελληνικές τράπεζες αποτυγχάνουν», στη συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ η είδηση πέρασε με τίτλο «Τα κατάφεραν οι ελληνικές τράπεζες» και μόνο στο τέλος των κειμένων έβρισκες σε υποσημείωση τις λεπτομέρειες της επιτυχίας/αποτυχίας.
Είναι λοιπόν απαραίτητη κάποια συνωμοσία που οργανώνεται στα μπουντρούμια της Λέσχης Μπίλντενμπεργκ; Μάλλον όχι.
Η χρόνια διαπλοκή των κατεστημένων ΜΜΕ, η πίεση της αγοράς, η λογοκρισία και η αυτολογοκρισία, οι εμπορικές σχέσεις, η μείωση των εσόδων και η τυραννία των δημοσιογράφων, όλα αυτά μαζί δημιουργούν τα νέα Bad Media, τα οποία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να θάψουν, να χάσουν ή να ξεχάσουν σημαντικότατες ειδήσεις την ώρα που προσπαθούν να επιβάλουν την ατζέντα τους.
Κ.Ε.
thepressproject.gr
Η αποκαθήλωση του Λ. Λαυρεντιάδη
Κυριακή, 07 Αυγούστου 2011 20:22 newstrap.gr
Η Αlapis, με κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. ευρώ τις καλές ημέρες, σήμερα αποτιμάται στο ΧΑ μόλις 15 εκατ. ευρώ!
Ρεπορτάζ Β. Kώτση
Ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης βάλθηκε σε ηλικία 35 ετών να δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό τζάκι. Στην αρχή τα κατάφερε, όταν έπαιζε μπάλα στο γήπεδό του, δηλαδή στη βιομηχανία. Όταν όμως επεκτάθηκε στις εκδόσεις και κυρίως στις τράπεζες, η σούπα χάλασε.
Από την αρχή η ενασχόλησή του με την Ρroton δεν ήταν ανέφελη. Όταν εξαγόρασε τη μικρή τράπεζα και έγινε πρόεδρος του ΔΣ, ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλος καθυστέρησε 10 μήνες να εγκρίνει την εξαγορά καθώς έψαχνε το «πόθεν έσχες» του επιχειρηματία.
«Δεν έπρεπε να τα μπλέξει. Κανένας τραπεζίτης δεν έχει άλλες ασχολίες. Υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν το φαινόμενο Λαυρεντιάδη που την τελευταία εβδομάδα μονοπωλεί την επικαιρότητα αφού η Δικαιοσύνη ψάχνει τους λογαριασμούς και τις κινήσεις του για να διερευνήσει τυχόν παράνομες πράξεις.
Για την τελευταία εξέλιξη με την εμπλοκή και της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος η θέση του κ. Λαυρεντιάδη είναι ξεκάθαρη:
«Στην επιχειρηματική του δράση κινήθηκε πάντα με απόλυτη νομιμότητα. Ο κ. Λαυρεντιάδης αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε κατηγορία και ανάμειξή του σε σχετικές ενέργειες, τις οποίες και χαρακτηρίζει ανυπόστατες και άκρως συκοφαντικές» .
Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα του επιχειρηματία είχε ξεθωριάσει αφού οι εταιρείες του πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο.
Μάλιστα είχε εγκαταλείψει την Ελλάδα και ζούσε μόνιμα στο Λονδίνο. Συνόδεψε την απόφασή του με τη μεταβίβαση των περισσοτέρων εταιρειών του σε «φίλιες δυνάμεις».
«Επικοινωνιακά ήταν λάθος του να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να πωλήσει τις συμμετοχές του χωρίς στην ουσία να απεμπλακεί. Αυτό το πισωγύρισμα έκανε κακό στο προφίλ του, το οποίο είχε ήδη τρωθεί από την κατρακύλα της μετοχής της Αlapis. Στο peak η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ήταν 1,3 δισ. ευρώ και σήμερα μόλις 15 εκατ. ευρώ. Πρόλαβε μέσα σε λίγο διάστημα να χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών» περιγράφουν άνθρωποι που ήταν κοντά του την «αποκαθήλωση» του μετρ των εξαγορών.
«Μετρ για την τσέπη του»
Την περίοδο 2003-2009 ο κ. Λαυρεντιάδης κατάφερε να γιγαντώσει τις εταιρείες του και να προσδώσει αξία στους μετόχους που τον ακολουθούσαν. Υπήρχαν βεβαίως και οι αντίθετες φωνές που υποστήριζαν ότι είναι «μετρ για την τσέπη του αφού τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του έβαιναν μειούμενα λόγω της πληθώρας των τίτλων που εξέδιδε έπειτα από τεράστιες αυξήσεις κεφαλαίου αλλά και γιατί ποτέ δεν μπορούσες να συγκρίνεις έναν ισολογισμό μιας χρήσης με έναν προηγούμενο αφού πάντα τα μεγέθη ήταν ανόμοια λόγω των πολλών εξαγορών και συγχωνεύσεων στις οποίες προχωρούσε στο ενδιάμεσο».
Ο κ. Λαυρεντιάδης απασχόλησε για πρώτη φορά το ευρύ επενδυτικό κοινό τον Μάρτιο του 2003, όταν πέρασε τις πύλες της Σοφοκλέους η Νεοχημική.
Η εταιρεία, με έδρα το Αιγάλεω, ανήκε στην οικογένειά του και ο επιχειρηματίας είχε αναλάβει τις τύχες της όταν ήταν μόλις 18 ετών, ύστερα από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του. Ο κ. Λαυρεντιάδης ήταν πιο γνωστός για την προσωπική του ιστορία- προσβλήθηκε από νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα όταν ήταν 18 ετών, μια επώδυνη πάθηση που αντιμετωπίζει ακόμη και σήμερα με καθημερινές φυσικοθεραπείες- παρά για τις επιχειρηματικές επιδόσεις του.
Η Νεοχημική, όμως, που ως τότε παρήγε φασόν απορρυπαντικά για μεγάλους διεθνείς οίκους, είναι αλήθεια ότι αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα.
Το 2005 πακέτα μετοχών της εταιρείας άρχισαν να μεταβιβάζονται σε ξένους θεσμικούς. Η συνεργασία του με τον χρηματιστή κ. Μ. Βάρσο άρχισε να αποδίδει καρπούς. Οι διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης της εταιρείας και οι εξασφαλισμένες δουλειές από πολυεθνικές χημικές βιομηχανίες έδιναν το απαραίτητο growth story που πούλησε πολύ καλά ο κ. Βάρσος στους ξένους επενδυτικούς οίκους.
Ήταν περίεργο φαινόμενο για τα δεδομένα της εποχής ξένοι θεσμικοί να τοποθετούνται σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης.
Μάλιστα τις συναλλαγές είχε ψάξει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να καταλήξει ότι όντως οι αγοραστές είναι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι.
Η Νεοχημική πωλήθηκε το 2008 στο Carlyle Group προς 19 ευρώ ανά μετοχή όταν η τιμή εισαγωγής της ήταν 1,39 ευρώ. Το αμερικανικό fund ξόδεψε πάνω από 700 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει την πλειονότητα των μετοχών της Νεοχημικής.
Ο κ. Λαυρεντιάδης πώλησε στην ανώτατη τιμή την εταιρεία του και εισέπραξε σε προσωπικό επίπεδο περίπου 130 εκατ. ευρώ.
Η επαναγορά της Νεοχημικής έπειτα από δύο χρόνια ύστερα από δικαστικό αγώνα που είχε ξεκινήσει η Carlyle έδωσε τροφή στα σενάρια ότι ο ισολογισμός ήταν «μαγειρεμένος». Ο ίδιος υποστήριξε ότι επαναγόρασε την εταιρεία για συναισθηματικούς λόγους και απέδωσε την κακή πορεία της στο μάνατζμεντ των Αμερικανών.
Στο τέλος του 2006 δημιούργησε την Αlapis με τη συγχώνευση τεσσάρων εταιρειών (Veterin, ΕΒΙΚ, Lamda Detergent και Εlpharma).
Μέσα σε τέσσερα χρόνια και ύστερα από 19 εξαγορές, μεταξύ αυτών και της Γερολυμάτος, η Αlapis έγινε η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στη χώρα μας αλλά με σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.
Τo 2013 λήγει δάνειο ύψους 647 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα γίνει «μάχη» με τις τράπεζες για την ανανέωσή του και τους όρους αναχρηματοδότησης.
Από την εταιρεία υποστηρίζουν ότι μια εταιρεία με 1 δισ. τζίρο όπως η Αlapis μπορεί να εξυπηρετήσει αυτά τα δάνεια αλλά δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει αυτόματα και την ανάπτυξή της όταν έχει απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο που ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Στον όμιλο απασχολούνται 1.700 άτομα που ανησυχούν για το μέλλον τους.
Η κουμπαριά με τον κ. Σπέκχαρντ
Η επιτυχημένη στην αρχή επιχειρηματική πορεία του και τα πολλά λεφτά άνοιξαν δρόμους στο νεαρό θεοσεβούμενο παιδί από το Αιγάλεω. Φίλα προσκείμενος στη Νέα Δημοκρατία, σήκωνε το τηλέφωνο και μιλούσε με όλους τους υπουργούς. Και με τα στελέχη όμως του ΠαΣοΚ είχε άριστες σχέσεις.
Το 2006 ανακηρύχθηκε επιχειρηματίας της χρονιάς. Ξαφνικά η φρουρά του άρχισε να αυξάνεται και όπου πήγαινε η αυτοκινητοπομπή που τον συνόδευε δημιουργούσε μποτιλιάρισμα. Έκανε κουμπαριά με τον τέως πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Ντ. Σπέκχαρντ, τον οποίο και διόρισε πρόεδρο του ΔΣ στην Ρroton Βank.
Έγινε μανιώδης συλλέκτης έργων και ήταν χορηγός σε αρκετές εκδηλώσεις της τέχνης και των γραμμάτων που ελάμβαναν χώρα στο Μουσείο Μπενάκη, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο Μέγαρο Μουσικής κ.α. Παράλληλα βοηθούσε με σημαντικά ποσά φιλανθρωπικά ιδρύματα και την Εκκλησία.
Τη θέση της «μικρής» Μerit ως συμβούλου στα επιχειρηματικά του σχέδια πήραν η Deutsche Βank, η RΒS και οι ελληνικές Αlpha και Πειραιώς.
Στις αρχές του 2010 χρηματοδότησε την Έδρα Μελετών ΝΑ Ευρώπης Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο Τhink Τank Center for Strategic and Ιnternational Studies στην Ουάσιγκτον και έγινε προνομιακός συνομιλητής ανθρώπων που κινούν τα νήματα σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.
Τα ΜΜΕ και ο «Θρύλος»
Στην αρχή αθόρυβα αλλά στην πορεία με εκκωφαντικές κινήσεις ο κ. Λαυρεντιάδης επεκτάθηκε μαζί με τον κ. Π. Κυριακίδη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Οι εκδοτικές δραστηριότητες του κ. Κυριακίδη εμφανίζεται να είναι αυτόνομες, πέρα από τις δουλειές του κ. Λαυρεντιάδη. Για αυτό και ο ίδιος ο κ. Κυριακίδης έσπευσε να διευκρινίσει στο ΧΑ όταν η εταιρεία ΝΕΠ Εκδόσεις απέκτησε το 12,53% του Πήγασου («Εθνος», «Ημερησία» κ.ά.) και το 10,14% της Χ. Κ. Τεγόπουλος («Ελευθεροτυπία») ότι είναι ο βασικός μέτοχος της ΝΕΠ.
Όπως και να έχει, οι επενδύσεις στα ΜΜΕ είχαν χαρακτηριστεί από πολλούς «τουλάχιστον αλλοπρόσαλλες». Εξαγοράστηκαν εφημερίδες και κανάλια ζημιογόνα- πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- σε έναν κλάδο που και προ κρίσης κλυδωνιζόταν.
Όλα έδειχναν ότι οι δύο επιχειρηματίες επεδίωκαν «ασυλία» από τα ΜΜΕ. Οι ίδιοι έλεγαν ότι διαμορφώνουν ένα χαρτοφυλάκιο συμμετοχών το οποίο υπό την ομπρέλα της ΝΕΠ θα έμπαινε στο Χρηματιστήριο.
Σήμερα ο όμιλος ΝΕΠ, εκτός από το 12,53% του Πήγασου και το 10,14% τής Χ. Κ. Τεγόπουλος, ελέγχει μεταξύ άλλων το 10% στον Σκάι FΜ, το 10% του Red FΜ, τo 50% του περιοδικού «Επίκαιρα» και το 26,66% της εταιρείας του κ. Γ.Κύρτσου. Επίσης, με 100% ελέγχει τον ραδιοσταθμό Flash, τους τηλεοπτικούς σταθμούς Κανάλι 10 και Sport ΤV, την αγγλόφωνη εφημερίδα και το portal «Αthens Νews» και τις εφημερίδες «Εspresso», «Χώρα», «Ισοτιμία», «Score» και την εταιρεία Daily Ρress (περιοδικός Τύπος).
Με την εμπλοκή του κ. Λαυρεντιάδη στο ποδόσφαιρο τα πράγματα ήταν πιο απλά. Τον Νοέμβριο του 2009 έναντι 25 εκατ. ευρώ απέκτησε το 9,9% της ΠΑΕ Ολυμπιακός, το 50% της Καραϊσκάκης ΑΕ που εκμεταλλεύεται το γήπεδο του Ολυμπιακού και το 10% της Θρύλος ΑΕ.
BHMA
Σημείωση Newstrap.gr: Να και ένα ρεπορτάζ έτσι για να μην λέει ο κόσμος πώς ...θάβεται το θέμα...Και περιεκτικό...Μόνο πού δεν αναφέρεται επακριβώς στην «επαναγορά» και τις συνθήκες που την επέβαλλαν...Γιατί οι Αμερικανοί ...θύμωσαν με τον κ. Λαυρέντη και τον ....έπεισαν (με αμερικανικά επιχειρήματα!!!) να ξαναπάρει πίσω την Νεοχημική...
Και βέβαια, ούτε κουβέντα για το πώς είναι δυνατόν ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες του απλώς να ...παρακολουθεί ....
Εγκαινιάζει τον νέο νόμο ο Λαυρεντιάδης και επιστρέφει τα χρήματα!
Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011 07:58 newstrap.gr
Της Αριστέας Μπουγάτσου
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έγινε απότομα γνωστός ως το golden boy της βιομηχανίας, του Χρηματιστηρίου, των εξαγορών.
Ταυτόχρονα εισέβαλε στην κοσμική ζωή, κατεγράφη ως μέγας φιλάνθρωπος, έγινε μεγάλος-διαφημιστικός-χορηγός Μέσων Ενημέρωσης, έμμεσα ή άμεσα και μέτοχος πολλών επιχειρήσεων ΜΜΕ, ενώ μέχρι πρότινος φρόντιζε να υπογραμμίζει τη διασύνδεσή του με τον αμερικανικό παράγοντα.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Αρεσκόταν να επιδεικνύει τις σχέσεις του με τον αμερικανικό παράγοντα (ΕΡΑ/ΑΠΕ) Η χάρη του έφτασε ώς την ανανεωτική Αριστερά, καθώς είχε ήδη εμπεδώσει τις σχέσεις του με παράγοντες-κλειδιά και των δύο κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.). Ολα αυτά τον διευκόλυναν στις συναλλαγές του με τις τράπεζες (γίνεται λόγος για δανεισμό των επιχειρήσεών του που προσεγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ).
Η πρώτη γκρίζα σκιά ήρθε με την εμπλοκή εταιρειών του -το 2005- με λογαριασμούς του μαύρου ταμείου της Siemens στην Ελβετία (κάτι που ακόμα δεν έχει ερευνηθεί), ενώ χαρακτηριστική είναι η νιρβάνα των χρηματιστηριακών αρχών σχετικά με τερτίπια οριακής νομιμότητας που δεν έχει ακόμα προλάβει να εξετάσει.
Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης χθες, έγινε γνωστό ότι μάλλον θα είναι ο πρώτος μεγαλοπαράγων που θα «εγκαινιάσει» το νέο νόμο, σύμφωνα με τον οποίον εξαλείφεται το αξιόποινο των πράξεών του (υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απάτη), καθώς ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Δραγάτση, που ερευνά την υπεξαίρεση στην Proton Bank, ο ίδιος ο επιχειρηματίας εμφανίστηκε πρόθυμος να επιστρέψει στην τράπεζα τα 51 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Λαυρεντιάδης χρειάστηκε δύο μήνες από τότε που η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος με έγγραφό της (27/7) ζήτησε από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα να απαγορευθεί η κίνηση των λογαριασμών του επιχειρηματία κι άλλων επτά εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Proton Bank και να δεσμευτεί ποσόν ύψους 51 εκατ. ευρώ ως προϊόν υπεξαίρεσης που αποκρύβεται.
Την υπόθεση είχε αποκαλύψει στις 30 Ιουλίου 2011 η «Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία» με τίτλο «Βόμβα υπεξαίρεσης στην Proton Bank». Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της παράνομης ενίσχυσης της Proton με ένεση 100 εκατ. ευρώ, ενώ είχε διαπιστωθεί η υπεξαίρεση, παρά τη διαφωνία των υπηρεσιακών παραγόντων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που επισήμαναν την παρέκκλιση από το νόμο 2362/95 .
Στις 3/8 ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, για να καλύψει τις ευθύνες του για την πριμοδότηση της Proton κατέθεσε τροπολογία, με την οποία προσέφερε στον εαυτό του και στους προκατόχους του νομική κάλυψη και μάλιστα αναδρομικά από το 1997. Συμπαραστάτης του κ. Βενιζέλου σ' αυτή τη ρύθμιση ήταν ο ΛΑΟΣ.
Στις 19/8, η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) που, παρά τα ευρήματα των ελέγχων της στην Proton Bank, είχε επιδείξει μεγάλη ανεκτικότητα, υποχρεώθηκε να ορίσει Επίτροπο (τον κ. Θεοφάνη Σαξώνη) και νέα διοίκηση.
Εν τω μεταξύ ο εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης κάλεσε εντός του Αυγούστου τους πρώτους μάρτυρες από την ΤτΕ και αναζήτησε όλα τα πορίσματα των ελέγχων. Ολα έδειχναν πως επίκειται η άσκηση διώξεων. Ο κ. Λαυρεντιάδης έσπευσε, μέσω αιτήματός του στην ΤτΕ, να λάβει γνώση των πορισμάτων της για την Proton ενώ εξουσιοδοτημένοι νομικοί του σύμβουλοι ήρθαν σε επαφή και με τον επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος και με τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνη.
Οπως φαίνεται, ο κ. Λαυρεντιάδης, λαμβάνοντας γνώση στοιχείων της δικογραφίας, έσπευσε, προτού κληθεί από τον εισαγγελέα (όπως ορίζει το αναθεωρημένο άρθρο 384 του Π.Κ.) να παραδεχθεί με τον τρόπο του ότι είναι ένας σύγχρονος Κοσκωτάς. Το άρθρο του Ποινικού Κώδικα, το οποίο είναι κομμένο και ραμμένο για τα λευκά κολάρα που εντοπίζει η Δικαιοσύνη, του ταιριάζει γάντι. Ετσι λέγεται ότι ήδη ο κ. Λαυρεντιάδης έχει αποστείλει σε δεσμευμένο λογαριασμό το φερόμενο ως προϊόν υπεξαίρεσης (τα 51 εκατ. ευρώ), το οποίο θα πρέπει με απόφασή του το Δ.Σ. της Proton να το αποδεχθεί ή να το απορρίψει. Χθες πάντως, αν και αναμενόταν σχετικό απόφαση του Δ.Σ. της τράπεζας, αυτή δεν ελήφθη. Αντ' αυτής ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε το μέλος του Δ.Σ. της Proton, Κ. Καραμάνης.
Πάντως εντός των προσεχών ημερών αναμένονται εξελίξεις και με μεγάλο ενδιαφέρον το κείμενο αποδοχής των 51 εκατ. ευρώ από την Proton Bank, που θα αποτελέσει και τη βάση της αρχειοθέτησης των κατηγοριών υπεξαίρεσης κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όπως διευκρινίζεται μόνο για το ποσόν αυτό.
Πηγές από τον κύκλο των συνεργατών του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ισχυρίζονται πως ο επιχειρηματίας, με τη συμβιβαστική στάση του, δεν αποδέχεται ότι διέπραξε τα αδικήματα που του αποδίδονται (ερευνώνται) αλλά πασχίζει να απεμπλακεί από δικαστικές περιπέτειες και τυχόν επιχειρηματικό εμπάργκο στις δραστηριότητές του στο εξωτερικό.
Και άλλα;
Ουδείς ισχυρίστηκε -ακόμα- ότι πρόκειται περί παρεξήγησης, δικαστικής πλάνης κ.ά., ούτε εξηγήθηκε από πού ο επιχειρηματίας εξασφάλισε τόσο άνετα 51 εκατ. ευρώ.
Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι ο εισαγγελέας κ. Δραγάτσης, που πασχίζει να επιστρέψουν τα 51 εκατ. ευρώ στην Proton, δηλαδή στους καταθέτες της, έχει ζητήσει από την ΤτΕ ενδελεχή έλεγχο, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι μπορεί να έχουν «εξατμιστεί» και άλλα εκατομμύρια ευρώ, μέσω πιστοδοτήσεων συνδεδεμένων ή φιλικών εταιρειών με αυτές του πλέγματος Λαυρεντιάδη και με άλλους μαγικούς τρόπους. *
Enet.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: