Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τράπεζες: Αλλαγή ηγεσιών και επανακεφαλαιοποίηση

"Το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το συμφέρον της χώρας"

Επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αλλαγή ηγεσιών προμηνύει η επίθεση του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στις τράπεζες κατά τη χθεσινή ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Μιλώντας για τις συνέπειες ενός μεγαλύτερου κουρέματος σημείωσε «δεν θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, αλλά οι θέσεις ορισμένων» δήλωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας... «δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες σε μια περίοδο κρίσης να χρηματοδοτούν ένα κανάλι με δάνεια πάνω από 500 εκατ. ευρώ και να μην δίνουν χρήματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και μετά έρχονται και λένε ότι αν μειώσουμε το χρέος θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι στις θέσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η διασφάλιση της ομαλότητας στο τραπεζικό σύστημα σημείωσε, όμως, «το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το συμφέρον της χώρας».
Η ομιλία Παπανδρέου προκάλεσε από χθες την έντονη αντίδραση τραπεζικών κύκλων, που την ερμηνεύουν ως προαναγγελία της επανακεφαλαιοποίησης ελληνικών τραπεζών, αλλά και αλλαγής των ηγεσιών τους, στο πλαίσιο των απωλειών που θα καταγραφούν από μεγαλύτερο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός μίλησε για μια κυβέρνηση με μεταρρυθμιστική δύναμη, η οποία συγκρούεται με κατεστημένες αντιλήψεις χρόνων, συντεχνιακά συμφέροντα συγκρίνοντάς την με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες Καποδίστρια, Τρικούπη και Βενιζέλου.
Η Ευρώπη δεν στάθηκε ικανή να αντιμετωπίσει την κρίση της ευρωζώνης, σημείωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει να τελειώσει όσο γρηγορότερα γίνεται η αβεβαιότητα και να κλείσει στο μέτρο του δυνατού τους λογαριασμούς με το παρελθόν ώστε να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο.
Εν συνεχεία ανέλυσε τις βασικές θέσεις με τις οποίες πάει στην διαπραγμάτευση η κυβέρνηση και οι οποίες συνοψίζονται στις εξής:
- Στρατηγική απόφαση αποτελεί η παραμονή στην Ζώνη του Ευρώ
- Αφετηρία της διαπραγμάτευσης αποτελεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, με διατήρηση όσων πέτυχε η Ελλάδα όπως η επιμήκυνση δανείων, η μείωση τόκων κά
- Ελάφρυνση του χρέους
- Διασφάλιση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων
- Εξασφάλιση πλάνου ανάπτυξης για τη χώρα
- Υιοθέτηση αποτελεσματικών λύσεων για το σύνολο των παραμέτρων της ευρωπαϊκής κρίσης
imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: