Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2011

Αν. Σαμαράς: «Να δώσει τη λύση ο λαός – Η χώρα έχασε ιστορική ευκαιρία»Πού χάθηκε η ευκαιρία για μια εθνική συνεννόηση εξήγησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στο αποψινό του μήνυμα, μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων για συγκυβέρνηση. 
«Χάθηκε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία» σχολίασε ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για αδυναμία να κυβερνήσει και γάντζωμα στην καρέκλα του, ενώ διεμήνυσε ότι σε περίπτωση που η κατάσταση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο λαός.
«Δέχθηκα την πρόταση του για συγκυβέρνηση, αρκεί στόχος να είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος», τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι ο...
όρος που έθεσε ήταν η απομάκρυνσή του από την πρωθυπουργική καρέκλα καθώς «έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και της αγοράς.
Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε τις αιτιάσεις περί επικοινωνιακής διαχείρισης, σχολιάζοντας ότι όλα αυτά είναι «αστειότητες που ο πρωθυπουργός επιστράτευσε για να καλύψει την αδυναμία του να κυβερνήσει».
«Το “δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα” μετατράπηκε σε γάντζωμα στην εξουσία», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας ότι χάθηκε μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία. Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ευρώπη θα καταλάβει ότι η υπέρβαση κρίνεται στην πράξη.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έθεσε ως ερώτημα το εάν ο πρωθυπουργός μπορεί να κυβερνήσει. «Αν μπορεί, κακώς ζητά στήριξη από εμάς. Εάν δεν μπορεί, τότε να πάει σε εκλογές», προσέθεσε.
Άλλωστε, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, και αντ’ αυτού αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του, εφαρμόζοντας μια πολιτική που την απορρίπτουν ακόμη και οι βουλευτές του.
«Από την αρχή είπα όχι στη συνέχιση του ίδιου λάθους και είπα ναι στη διόρθωση του λάθους με επαναδιαπραγμάτευση», υπογράμμισε.
«Ο ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Η κυβερνητική πολιτική, δυστυχώς για τους πολίτες, θα παραμείνει η ίδια», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας, ότι η ΝΔ θα συνεχίσει τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Άλλωστε, κατέληξε, ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση, είναι ο λαός.Α
Αναλυτικά, ο κ. Σαμαράς δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, μου ζήτησε να συνεργαστούμε για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Δέχθηκα, αρκεί ο στόχος να είναι το μεγάλο ζητούμενο: η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Δηλαδή να στηρίξουμε από κοινού μια προσωρινή κυβέρνηση με στόχο να βγάλουμε την χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο την έχει οδηγήσει η Πολιτική του Μνημονίου. Γιατί η συνέχιση του ίδιου λάθους θα είναι ολέθρια…
Τόνισα στον κ. Παπανδρέου, ότι μια τέτοια κυβερνητική συνεργασία δεν μπορεί να γίνει με τον ίδιο Πρωθυπουργό. Γιατί έχει χάσει την εμπιστοσύνη, τόσο της κοινωνίας μας στο να κυβερνά, όσο και της αγοράς στο να τη βγάλει από την κρίση.
Ο κ. Παπανδρέου, ενώ δέχθηκε αρχικά των πρότασή μου - δηλαδή μου δήλωσε ότι αποδέχεται το στόχο της επαναδιαπραγμάτευσης και δέχεται να φύγει ο ίδιος από την Πρωθυπουργία - τελικά την …απέρριψε!
Τα προσχήματα που επικαλείται για δήθεν επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά μας είναι τουλάχιστον αστειότητες. Που επιστρατεύθηκαν για να καλύψει στο εσωτερικό του κόμματός του, την αδυναμία του να κυβερνήσει.
Αυτό που μας έλεγε ως χθες: “δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα”, μετατράπηκε στο ακριβώς αντίθετο: “γάντζωμα” στην εξουσία!
Κι έτσι χάθηκε μια μεγάλη Ιστορική ευκαιρία. Που ασφαλώς θα το καταλάβει και η ίδια η Ευρώπη. Ότι οι ηγέτες και η υπέρβαση, κρίνονται στην πράξη κι όχι στα λόγια…
Το ερώτημα τώρα, είναι αν ο κ. Παπανδρέου μπορεί να κυβερνήσει.
Αν μπορεί, τότε κακώς ζήτησε στήριξη από μας.
Αν δεν μπορεί, τότε πρέπει να πάει σε εκλογές.
Δεν πρέπει η χώρα να μείνει σε αβεβαιότητα.
Η κοινωνία βράζει! Δεν απαιτεί συναίνεση στο λάθος, αλλά ήρεμη επιμονή στο σωστό.
Η πολιτική του Μνημονίου παρέλυσε την Οικονομία μας.
Δεν θα την αφήσουμε να διαλύσει και την Κοινωνία. Ούτε να υπονομεύσει τη Δημοκρατία.
Ο Πρωθυπουργός απέρριψε τη μόνη πρόταση συναίνεσης που θα μπορούσε να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Και να ενώσει τον Ελληνικό λαό.
Τώρα αγωνίζεται να συγκρατήσει το κόμμα του.
Τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην πολιτική του την έχασε…
Δεν κυβερνιέται έτσι η χώρα.
Δεν μπορεί να μας πηγαίνει ο Πρωθυπουργός από διαγγέλματα χωρίς ουσία, σε εκκλήσεις εθνικής ενότητας για την εφαρμογή μιας πολιτικής που την απορρίπτουν όλοι. Ακόμα και οι ίδιοι οι βουλευτές του.
Σε ό,τι με αφορά, από την αρχή και με συνέπεια είπα ΟΧΙ στη συνέχιση του ίδιου λάθους, της ίδιας λαθεμένης πολιτικής…
Είπα ΝΑΙ για τη διόρθωση του λάθους. Με επαναδιαπραγμάτευση και του Μεσοπρόθεσμου και του Μνημονίου.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του. Και ο λαός μπορεί να κρίνει…
Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον Ελληνικό λαό, η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια.
Στη Νέα Δημοκρατία συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής.
Και αλλαγή, πλέον, του ίδιου του πολιτικού σκηνικού…
Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο Ελληνικός λαός».


Δεν υπάρχουν σχόλια: