Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

«Έρχεται» σκληρή λιτότητα- απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο

* - «Κόβουν» 1 δις. τον μήνα για να πετύχουν τους στόχους
* - «Κατεβάζουν ρολά» δεκάδες δημόσιοι οργανισμοί
* - Δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις εργασίας και έργων που λήγουν φέτος

Ένα δισ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι και το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να εξοικονομεί το κράτος μέσω ενός έκτακτου προγράμματος σκληρής λιτότητας, το οποίο και θα παρουσιάσει μέσα στις επόμενες στο υπουργικό συμβούλιο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Το «μενού» των έκτακτων φετινών μέτρων περιλαμβάνει «λουκέτο» σε δεκάδες δημοσίους ...οργανισμούς, με ταυτόχρονη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων, αλλά και νέο «ψαλίδι» σε μισθούς, κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλαγές.
Μέσω αυτού του σχεδίου θα «κοπούν» περίπου 7 δισ. ευρώ επιπλέον από όσα προέβλεπε ο φετινός προϋπολογισμός, μέχρι το τέλος του 2011, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 7,4%.
Συγκεκριμένα, στο «πακέτο» αυτό -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνονται μέτρα όπως:
- μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας και έργου που λήγουν, καθώς και "πάγωμα" προσλήψεων σε στενό και ευρύτερο δημόσιο.
- Κατάργηση (αν και το σχετικό πρόγραμμα είχε εξαγγελθεί εδώ και 18 μήνες, έδινε όμως την εντύπωση ότι είχε φρακάρει) για δεκάδες ξεχασμένους και άνευ αντικειμένου φορείς, από τους συνολικά 1601 οργανισμούς του δημοσίου. Αρχή θα γίνει με όσους εξ αυτών αλληλο-επικαλύπτονται, ανάμεσά τους και δεκάδες ερευνητικά κέντρα και ιδρύματα με παρεμφερές αντικείμενο (πχ απασχόληση, μεταλλουργία, κατεργασία δέρματος και υφασμάτων κλπ). Στη συνέχεια θα γίνει αξιολόγηση για κατάργηση ή μη δεκάδων άλλων φορέων, από το 2012 και μετά.
- εργαζόμενοι στους υπό κατάργηση φορείς που δεν μπορούν να απορροφηθούν αλλού, θα απολύονται.
- πώληση συμμετοχών του δημοσίου, εντός του έτους ακόμη και, σε εισηγμένες –και όχι μόνον- εταιρίες, με πρόσληψη συμβούλων αποκρατικοποιήσεως σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ κ.ά.

Εξετάζεται να ισχύσει από φέτος το εισοδηματικό κριτήριο, (ενώ δεν αποκλείεται να συνυπολογίζεται ακόμα και η πραγματική ή τεκμαρτή περιουσία) για την παροχή κοινωνικών ενισχύσεων και επιδομάτων, ενώ θα ανακοινωθεί και ποιες φοροαπαλλαγές θα χάσουν χιλιάδες πολίτες, αναλόγως του ύψους του εισοδήματος που δήλωσαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους.
 NewsIt

Δεν υπάρχουν σχόλια: