Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Κόντρες για το «ζεστό» χρήμα του ΕΣΠΑ

Διαφορετική αντίληψη για το πού πρέπει να πέσει το «ζεστό» χρήμα των αδιάθετων κονδυλίων του ΕΣΠΑ διαπιστώνεται ήδη μεταξύ κλάδων και φορέων της αγοράς, προαναγγέλλοντας ένα καυτό μπρα ντε φερ για το… μέρισμα στο αναπτυξιακό πακέτο.
Την ώρα που η Κομισιόν γνέφει θετικά στο αίτημα του πρωθυπουργού για επανακατανομή των πόρων και μείωση της εθνικής συμμετοχής στο 15% και ο υπουργός Οικονομικών συντρώγει με τον Γερμανό ομόλογό του, συζητώντας επενδύσεις κοινού ενδιαφέροντος, στην Αθήνα η μάχη για την κατανομή του υποσχόμενου χρήματος έχει ήδη ξεκινήσει. ...

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σε έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, αφού επαναδιατυπώνει την πρότασή του για εμπροσθοβαρή εκτέλεση των αναπορρόφητων κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προτείνει και τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να κατευθυνθούν τα λεφτά.

Ειδικότερα, η έκθεση του ΙΟΒΕ συνιστά να παρουσιάσει η κυβέρνηση μικρό αριθμό μεγάλων έργων, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν άνετα (π.χ. αυτοκινητόδρομοι) σε τομείς στους οποίους η χώρα διαθέτει δυναμικό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, παρουσιάζει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στους εξής τομείς: οδικοί άξονες, λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, τουριστική κατοικία, ενεργειακά δίκτυα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

To IOBE συνιστά να συντάξει η κυβέρνηση 10ετές αναπτυξιακό πλάνο που να στηρίζεται σε επενδύσεις κυρίως στους παραπάνω τομείς, που θα χρηματοδοτηθούν τόσο από τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ όσο και από δάνεια που θα συναφθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικών αλλαγών καθώς και τα οφέλη που θα επιφέρουν, ενώ συνιστώνται υιοθέτηση διαδικασιών «fast track» για όλες τις ιδιωτικές επενδύσεις και αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες όπου χρειάζεται.

«Όχι άλλα οδικά έργα»
Με κάποιες από τις προτάσεις του ΙΟΒΕ για το πού θα κατευθυνθεί το χρήμα του νέου αναπτυξιακού σχεδίου διαφωνεί σημαντικό μέρος της αγοράς. Επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους ζητούν ένα μέρος των κονδυλίων που θα επαναπροσδιοριστούν να αντιμετωπίσει την κρίση ρευστότητας που προκαλεί στην αγορά το Δημόσιο-«μπαταχτσής».

Η μεγάλη διαφωνία τους, όμως, έγκειται στο ποιες επενδύσεις θα πριμοδοτηθούν. Στελέχη επιμελητηρίων με τα οποία συνομίλησε το Euro2day ζητούν να μην πέσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων σε υποδομές, αλλά να επιδιωχθεί να επιχορηγηθούν και οι παραγωγικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με τους ίδιους, στο νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα πρέπει να μπουν έργα υποδομών που βάσει μελετών θα έχουν άμεση αποδοτικότητα και συνεισφορά στην ανάπτυξη με την έναρξη λειτουργίας τους, όπως οι αναβαθμίσεις περιφερειακών αεροδρομίων σε τουριστικούς προορισμούς.

«Σε αυτήν τη συγκυρία θα ήταν ανώφελο να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα μη ώριμα έργα οδικών αξόνων που η συνεισφορά τους στην απασχόληση και στην ανάπτυξη τελειώνει με την ολοκλήρωση των έργων», τονίζει στο Euro2day επικεφαλής Επιμελητηρίου.

Να ζητηθεί χαλάρωση κριτηρίων για Ελλάδα από τον κ. Αλμούνια
Αντίστοιχα, πρέπει να αποφευχθεί η ένταξη έργων για την υλοποίηση των οποίων πρέπει να πραγματοποιηθούν σημαντικές δράσεις, όπως η ολοκλήρωση των χωροταξικών σχεδίων. «Τα κονδύλια δεν πρέπει να χαθούν σε έργα που έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν ότι, λόγω έλλειψης προϋποθέσεων υλοποίησης, θα εμφανίσουν χαμηλό βαθμό απορροφητικότητας», προειδοποιεί ο ίδιος, σημειώνοντας ότι το τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ τελειώνει το 2013.

Σύμφωνα με επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς, η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από την Κομισιόν, πέραν της ανακατανομής των κονδυλίων και της μείωσης της εθνικής συμμετοχής, να χαλαρώσει τα κριτήρια για το τι θεωρείται έμμεση ενίσχυση επιχειρήσεων.

«Πρέπει να ζητήσουμε από τον αρμόδιο επίτροπο, κ. Αλμούνια, να βάλει προσωρινά νερό στο κρασί του ώστε το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης που θα καταθέσει η κυβέρνηση να μπορεί να στηρίξει παραγωγικές επενδύσεις αλλά και να αντιμετωπίσει την οξεία κρίση ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά», τονίζει γνωστός επιχειρηματίας με δραστηριότητες στον χώρο του λιανεμπορίου.

Φόβοι για κλεισμένες μπίζνες από το εξωτερικό
Η αγορά δεν κρύβει την ανησυχία της και για το ενδεχόμενο μεγάλο μέρος των κονδυλίων του ΕΣΠΑ να κατευθυνθεί σε τομείς που ενδιαφέρουν ευρωπαϊκούς κολοσσούς.

Η οικονομική διπλωματία των τελευταίων ημερών, με το δείπνο Σόιμπλε - Βενιζέλου και τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση, μέσω του κ. Χρυσοχοΐδη, θα απευθύνει κάλεσμα σε πολυεθνικές για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενισχύει τους φόβους ότι τα λεφτά θα πέσουν σε έργα που επιδιώκουν να αναλάβουν μεγάλοι ξένοι όμιλοι.

Εκτιμάται ότι τα κονδύλια που δεν έχει απορροφήσει η Ελλάδα για την περίοδο 2007-13 ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ για το ΕΣΠΑ (7% του ΑΕΠ) και συνολικά σε 9% του ΑΕΠ.

Η μείωση της εθνικής συμμετοχής θα ανακουφίσει το Δημόσιο και θα ξεμπλοκάρει έργα, καθώς θα αποφευχθεί δέσμευση κρατικών κονδυλίων της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Κεφάλαια που δεν θα μας χαρίσει η Ευρώπη, καθώς θα τα περικόψει από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Έτσι, τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα ανακατανεμηθούν μειώνονται από τα 17 στα 15 δισ. ευρώ. 
του Χρ. Κίτσιου 

Δεν υπάρχουν σχόλια: