Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το δύσκολο ελληνικό καλοκαίρι

XRIMANEWS.GRΗ εκταμίευση της νέας δόσης από το συμπεφωνημένο πακέτο των 110 δις ευρώ δίνει ανάσα μέχρι τον Σεπτέμβριο και το γαλλικό σχέδιο για τη μετακύλιση χρέους μέσω ανταλλαγής ομολόγων βρίσκει πρόσφορο έδαφος
Αλλά η Standard & Poors προειδοποιεί ότι η υλοποίησή του θα εκληφθεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία»
Ταυτόχρονα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στο Στρασβούργο Μάρτιν Σουλτς εκφράζει την αγανάκτησή του για τους ...οίκους αξιολόγησης.
«Έχω μία μόνιμη απορία: Ποιός δίνει δουλειές σε όλες αυτές τις εταιρίες; Ποιοί είναι οι πελάτες των εταιριών αξιολόγησης που αποφασίζουν αν θα υποβαθμιστεί η Ελλάδα ή όχι; Ενδεχομένως να είναι οι ίδιες εκείνες τράπεζες και τα ίδια επενδυτικά κεφάλαια, που δεν θέλουν τώρα να συμμετάσχουν στη διάσωση της Ελλάδας. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζω ποιοί είναι και με ποιά κριτήρια παίρνουν αποφάσεις, νομίζω ότι χρειαζόμαστε, πρώτον, μία ευρωπαϊκή εταιρία αξιολόγησης και, δεύτερον, το πολιτικό θάρρος να διακηρύξουμε ότι δεν υποκύπτουμε σε εντολές των οίκων αξιολόγησης».
 
Υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, κατά της ...αντιπολίτευσης
 
Ο  επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στους στόχους, δηλαδή: αύξηση φορολογικών εσόδων, μείωση δαπανών και πώληση κρατικής περιουσίας. Μπορεί να υλοποιηθεί ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που προκαλεί μάλιστα και πολιτικές αναταράξεις;
 
«Ναι, άλλωστε η Ελλάδα έχει δεσμευθεί γι’ αυτό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Και μπορεί να το κάνει με την πλειοψηφία που έχει στο Κοινοβούλιο, στην οποία βέβαια δυστυχώς δεν θέλει να προσχωρήσει το κόμμα που προκάλεσε τη σημερινή κατάσταση. Είναι κι αυτό ένα γεγονός αξιοσημείωτο», δηλώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην DeutscheWelle
 
Στο Στρασβούργο η Ν.Δ. δέχεται και «εξ’ οικείων βέλη». Μάλιστα ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ φτάνει στο σημείο να προτείνει τον αποκλεισμό της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
 
«Οι οδηγίες της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. προς την Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστούν και μετά από τις επόμενες εκλογές, όπως έγινε στην Ουγγαρία, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία. Δεν γίνεται διαχωρισμός μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Εδώ υπάρχει συνολική ευθύνη για το μέλλον της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, υπονομεύει τα θεμέλια της Ευρώπης», υποστηρίζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
 
Βασικός αντίλογος της Ν.Δ. είναι ότι η συναίνεσή της θα άφηνε την Αριστερά να καρπωθεί μόνη της την αγανάκτηση των ψηφοφόρων. Αλλά ο Μάνφρεντ Βέμπερ επιμένει ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από την υιοθέτηση μίας αποτελεσματικής αντιπολιτευτικής τακτικής.    
 
«Εάν στην ψηφοφορία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία, δεν φαντάζεστε καν τί θα γινόταν στις αγορές. Θα ήταν μία δοκιμασία για την Ευρώπη. Και το λέω καθαρά ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: Αισθάνομαι απογοήτευση που το «ναι» στη σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας προήλθε από τους σοσιαλιστές».
 
Οι «παγίδες» των ιδιωτικοποιήσεων φαίνονται και στο παράδειγμα του ΟΤΕ. Τη στιγμή που δρομολογείται η πώληση ενός πρόσθετου 10% στην Deutsche Telekom, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής επαναφέρει στο Ευρωκοινοβούλιο την πώληση του αρχικού 25% για την οποία, όπως επισημαίνει, έχει εκφράσει νομικές επιφυλάξεις η Κομισιόν. Το ζητούμενο: 
 
«Μία σαφής απάντηση από την πλευρά της Κομισιόν σχετικά με εκείνη την αγοραπωλησία. Που σημαίνει ότι πρέπει να την κηρύξει άκυρη. Και επομένως πάμε πάλι απ’ την αρχή. Και ταυτόχρονα από το ελληνικό Δημόσιο είχαμε ζητήσει να παρθούν μέτρα, διότι η σημερινή διοίκηση κακώς παίρνει αποφάσεις. Πήρε μάλιστα και μία απόφαση, η οποία αιφνιδίασε την ελληνική κυβέρνηση, να φύγει ο ΟΤΕ από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», λέει ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην DeutscheWelle.
dw-world.de

Δεν υπάρχουν σχόλια: