Μεγαλώνει ο αριθμός των γυναικών που κατέχουν υψηλότατες πολιτικές θέσεις παίρνοντας τη σκυτάλη από συγγενείς που ηγήθηκαν των χωρών τους, γράφει ο Economist, δείχνοντας ότι η οικογενειοκρατία δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της ελληνικής πολιτικής σκηνής.
H Γινγκλούκ Σιναουάτρα, πιο πρόσφατο παράδειγμα, της οποίας το κόμμα κέρδισε τις εκλογές στην Ταϊλάνδη είναι μικρότερη αδερφή του Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον στρατό το 2006.
Υπάρχουν τουλάχιστον 20 θηλυκές παρουσίες, συγγενείς πρώην ή και νυν ηγετών, σε ενεργό ρόλο σε διάφορες χώρες του κόσμου, με τις... περισσότερες να συναντώνται στη Νότια Ασία.
Ανάμεσα στις περιπτώσεις αυτές, ξεχωρίζουν η Χίλαρι Κλίντον, σύζυγος του πρώην προέδρπυ Μπιλ Κλίντον και εν ενεργεία επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η γαλλίδα Μαρτίν Ομπρί, κόρη του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ (φωτό) και υποψήφια για το χρίσμα των Σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές του 2012, η Κριστίνα Φερνάντεζ νυν πρόεδρος της Αργεντινής και χήρα του πρώην προέδρου Νέστορ Κίσνερ.
Αξίζει να σημειωθούν και οι περιπτώσεις των Μαρίν Λε Πεν, κόρης και διαδόχου του πρώην ηγέτη της γαλλικής Άκρας Δεξιάς, Ζαν Μαρί Λε Πεν και υποψήφιας στις επερχόμενες πριεδρικές εκλογές, της Κέικο Φουτζιμόρι στο Περού, ηττηθείσας στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και κόρης του εκδιωχθέντος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, καθώς και της εγγονής του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, Αλεσάντρα, η οποία κατέχει βουλευτική έδρα στο ιταλικό κοινοβούλιο.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο μεγάλη γυναικεία παρουσία σε υψηλές θέσεις στον πολιτικό στίβο.
Ίσως η τάση αυτή εξηγείται από το ότι πολλές από τις γυναίκες αυτές διαδέχονται αυταρχικούς ηγέτες, κάνοντας την οικογένεια πιο αποδεκτή μέσα σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα, «εξωραΐζοντας» την εικόνα της.
Αναλυτικά η λίστα του Economist:
Βαγγέλης Βιτζηλαίος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου