Η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι δυο χώρες που κατά κύριο λόγο πρωταγωνιστούν στις ζυμώσεις και τις πρωτοβουλίες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε να μετριαστεί ο κίνδυνος μιας χρεοκοπίας της Αθήνας, που θα είχε αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες στο σύνολο της ευρωζώνης.
Όσο κι αν καταβάλλονται προσπάθειες οι ...δυνητικές αυτές συνέπειες να περιοριστούν, και να μην αποτελέσουν το εφαλτήριο για ένα ντόμινο το οποίο θα αγγίξει κι άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, με προφανή συνέπεια την κατάρρευση της ευρωζώνης. Το Παρίσι και το Βερολίνο, πέρα από το ψυχολογικό διακύβευμα του να πιστωθούν τη διάσωση της ιδέας μιας Ενωμένης Ευρώπης, προσεγγίζουν τις εξελίξεις και με αμιγώς… υλιστικά ελατήρια.
Στον πίνακα με τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος, επομένως κινδυνεύουν και περισσότερο από μια μελλοντική χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας, στις δυο πρώτες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία και η Γερμανία, με 56,7% και 33,9% αντίστοιχα.
Ακολουθούν, η Μεγάλη Βρετανία με 14,6%, οι Ηνωμένες Πολιτείες με 7,3%, η Ιταλία με 4%, η Ελβετία με 2,8%, η Ιαπωνία με 1,6% και η Ισπανία με 0,9%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ακόμη το γεγονός της αναστροφής δεδομένων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, αναφορικά με το που εντοπίζεται η εστία της έκθεσης.
Ενώ λοιπόν στη Γαλλία το πρόβλημα εντοπίζεται στον ιδιωτικό τομέα και τις τράπεζες, στη Γερμανία, εκτεθειμένη απέναντι στο ελληνικό χρέος είναι πρωτίστως η γενική κυβέρνηση της χώρας.
Προφανώς λοιπόν και τα παραπάνω στοιχεία, που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες, εξηγούν πλήρως τη σπουδή του Νικολά Σαρκοζί να καταθέσει ένα σχέδιο μετακύλισης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, ακόμη για τρεις δεκαετίες, με… ενθουσιώδη υποστήριξη από τις γαλλικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα.
Εξηγούν δε ακόμη την αποφασιστικότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιβάλλει στις γερμανικές τράπεζες και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας που αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, να δεχτούν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της πίεσης γύρω από την Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου