Το μεγάλο ερώτημα πλέον είναι ποιες τράπεζες θα αναλάβουν αυτή την «καυτή» κοινοπρακτική έκδοση, μετά το φιάσκο στο οποίο κατέληξε η τελευταία έκδοση 5ετών τίτλων, την οποία είχαν αναλάβει πολύ μεγάλα ονόματα του Λονδίνου και της Αθήνας.
Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με τράπεζες για την τιμολόγηση άλλης μιας κοινοπρακτικής έκδοσης, για την άντληση έστω και ενός «μικρού» ποσού (της τάξεως των 3-5 δις. ευρώ), πιθανότατα με τίτλους δεκαετούς διάρκειας.
Παρά τη διατήρηση των spread σε αρκετά υψηλά επίπεδα (πάνω από τις 300 μονάδες βάσης) το υπ. Οικονομικών εκτιμά ότι η ...σχετική σταθεροποίηση των αγορών και το κλείσιμο του τελευταίου κύκλου διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες επιτρέπει την ανάληψη του κινδύνου μιας νέας έκδοσης ομολόγων, ώστε να σταλεί το μήνυμα στις αγορές, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Μια νέα έκδοση σε αυτή τη φάση, πριν αρχίσει να «βαραίνει» το πρόγραμμα δανεισμού από τον Μάρτιο και μετά, θεωρείται ότι θα αποτελέσει την απάντηση στα σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας και θα συμβάλει στη συγκράτηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, παρότι εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα υποχρεωθεί να πληρώσει ένα μεγάλο «καπέλο», ίσως και 20 μονάδων βάσης, έναντι της τρέχουσας απόδοσης των ομολόγων, για να μπορέσει να τοποθετήσει τους τίτλους της στην αγορά.
Όλα τα παραπάνω, όμως, ήταν ίσχυαν και πριν από την τελευταία επεισοδιακή έκδοση 5ετών ομολόγων, η οποία κατέληξε σε φιάσκο με κύρια ευθύνη των αναδόχων, οι οποίοι δημιούργησαν τεχνητά κλίμα ευφορίας για τη ζήτηση των τίτλων, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν πολλοί θεσμικοί επενδυτές και να αγοράσουν μεγαλύτερης αξίας ομόλογα από όσο θα ήθελαν.
Έτσι, την επόμενη ημέρα της «επιτυχούς» έκδοσης, παρότι θα ανέμενε κανείς ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για την έκδοση θα οδηγούσε και σε αποκλιμάκωση των αποδόσεων, συνέβη το ακριβώς αντίθετο: πολλοί θεσμικοί προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις πενταετών ομολόγων, πιέζοντας αφόρητα τις τιμές τους και δημιουργώντας εκ νέου συνθήκες κρίσης στην αγορά κρατικών τίτλων.
Και όλα αυτά, παρότι το υπ. Οικονομικών είχε επιστρατεύσει ως αναδόχους του κοινοπρακτικού δανείου μια πραγματική “dream team” τραπεζών, με επικεφαλής την Credit Suisse και μέλη τις Goldman Sachs, Morgan Stanley, Deutsche Bank, Εθνική και Eurobank. Μάλιστα, οι τράπεζες αμείφθηκαν με ποσό 80 εκατ. ευρώ για εργασία λίγων 24ώρων, αφού οι προμήθειες διάθεσης έφθασαν το 1% της έκδοσης.
Το ερώτημα τώρα είναι ποιες τράπεζες θα αναλάβουν το δύσκολο έργο αυτής της κρίσιμης αναδοχής, για την οποία δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια εσφαλμένων χειρισμών, που θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα νέο γύρο πιέσεων στην ελληνική αγορά ομολόγων, οδηγώντας στον πλήρη αποκλεισμό της χώρας και υποχρεώνοντας τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τη διάσωση της Ελλάδας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά είναι πιθανό να έχουν ισχυρή παρουσία στην κοινοπραξία γαλλικές και βρετανικές τράπεζες, που είχαν εξαιρεθεί από το προηγούμενο σχήμα αναδόχων, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα επιστρέψουν στις κοινοπρακτικές εκδόσεις του Δημοσίου και οι άλλες μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, που απέχουν τελευταία από τα κοινοπρακτικά σχήματα (Citi, Bank of America).
«Αυτή η έκδοση ομολόγων θα θυμίζει χειρουργική επέμβαση», τονίζουν τραπεζικά στελέχη. «Κάθε λάθος κίνηση μπορεί να στοιχίσει τη ζωή του ασθενούς, γι’ αυτό και πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή η επιλογή των αναδόχων και να αποφευχθούν οι υπερβολές του παρελθόντος, με τη δημιουργία παράλογων προσδοκιών για τη ζήτηση των τίτλων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου