Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Επιχειρήσεις: Φυγή στη Βουλγαρία

<b>Επιχειρήσεις:</b> Φυγή στη Βουλγαρία
Οι περισσότερες εταιρείες συστήνονται για να αποκτηθούν αυτοκινήτα με βουλγαρικές πινακίδες, για να μην καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα στην Ελλάδα

Το υφιστάμενο φιλικό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον, αλλά και πιο ταπεινά κίνητρα, όπως η χρήση αυτοκινήτων στην Ελλάδα, χωρίς την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας, είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους εσχάτως παρατηρείται κύμα σύστασης εταιρειών ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία...

Ενδεικτικό της τάσης που καταγράφεται είναι, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού Τύπου, το γεγονός ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους περίπου 800 ελληνικές εταιρείες συστάθηκαν στη γειτονική χώρα, με την επίκληση λόγων που σχετίζονται με την κρίση στην εθνική οικονομία.
«Πράγματι το επενδυτικό και το φορολογικό περιβάλλον στη Βουλγαρία είναι ελκυστικό. Ο συντελεστής φορολόγησης είναι στο 10% και είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. Επίσης οι άδειες που απαιτούνται βγαίνουν γρήγορα», σημείωσε στην «Η» η γενική σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια. Μάλιστα η κ. Ιωάννα Σωτηράκου ? Γιάνναρου δεν αρνήθηκε ότι τους προηγούμενους μήνες «δεχθήκαμε στο γραφείο πολλά αιτήματα, αλλά και αρκετές τηλεφωνικές οχλήσεις, για να παράσχουμε πληροφορίες για το πώς μπορεί ένας Ελληνας να στήσει εταιρεία στη Βουλγαρία», αλλά ξεκαθάρισε ότι «πιθανότατα μικρό ποσοστό αυτών προχώρησε, τελικώς, στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων τους».
Ακόμη και αν πράγματι ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που συστάθηκαν με ελληνικά κεφάλαια στη Βουλγαρία, στο επίμαχο εξάμηνο κινείται στα επίπεδα των 800, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουμε ένα κύμα φυγής ελληνικών επιχειρήσεων προς τη γειτονική χώρα. «Στη Βουλγαρία ακόμη και για να αγοράσεις ένα σπίτι, αν είσαι αλλοδαπός, πρέπει να το πράξεις μέσα από εταιρεία», εξηγεί στην «Η» διπλωμάτης από τη γείτονα χώρα και εκτιμά πως σε ορισμένες περιπτώσεις το νομικό σχήμα που δημιουργείται χρησιμοποιείται για την απόκτηση αυτοκινήτου με βουλγαρικές πινακίδες, για να μην καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας και ασφάλιστρα στην Ελλάδα που είναι πιο ακριβά, είτε για αξιοποίηση των εκεί υψηλών επιτοκίων καταθέσεων.
Η Ελληνίδα διπλωμάτης, εξάλλου, επισημαίνει πως παρότι συνολικά στη Βουλγαρία υπάρχουν καταχωρισμένες περί τις 4.000 ? 4.500 ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις, από αυτές «ενεργές είναι το πολύ 600?700 επιχειρήσεις». Συμπληρώνει, επίσης, ότι παρά την περί του αντιθέτου φιλολογία, ελέω της κρίσης, το ελληνικό επιχειρηματικό στοιχείο, που έχει επενδύσει στη γειτονική χώρα περί τα 3,15 δισ. ευρώ κι απασχολεί 80.000 εργαζόμενους, δεν εγκατέλειψε τη Βουλγαρία, αλλά σταδιακά αναθερμαίνει την παρουσία του.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: