Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Καλή τύχη σε όλους αυτούς που βλέπουν το σήμα του € σε μια καταστρεμμένη οικονομία

image

Θα κάνω μια εισαγωγή και ακλουθεί ένας μικρός διάλογος του Μιλτιάδη Καράτζη, της ομώνυμης εισηγμένης στο Χ.Α. εταιρείας.
Το ζήτημα και το μέγα θέμα για μένα είναι ότι έχει δεχτεί βαρύ πλήγμα το βαρύ πυροβολικό της Ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από τον τουρισμό.
Ναι μεν σε αυτό φταίει το γενικότερο κλίμα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά νομίζω τι η Ελλάδα έχει δεχτεί δυσανάλογο χτύπημα σε σχέση με αλλού. 
Η δε Τουρκία ουδέποτε κατάλαβε τίποτα και ενώ πριν από μόλις μερικά χρόνια οι αφήξεις σε Ελλάδα κι Τουρκία ήταν ισάριθμες, φέτος η Τουρκία θα έχει 30 εκ αφήξεις, ενώ εμείς κοντά στα 10 εκ (ίσως και λιγότερες).
Σαφώς έχουν σημασία οι τιμές, αλλά πάνω από όλα παίζει σημασία το προσφερόμενο προϊόν σε σχέση με την...
τιμή.
Και ναι μεν δεν είμαι καθόλου ειδικός για να βγάλω ασφαλές συμπέρασμα στο τι φταίει για αυτή την κατάσταση, αλλά είναι δεδομένο ότι οι απεργίες και όλα τα άλλα καραγκιοζλίκια που βιώνουμε έχουν συμβάλει.
Κατά τα άλλα, αν νομίζουν ορισμένοι (βλάκες) ότι θα πάνε στην Κρήτη με σκοπό να εντάξουν όλους αυτούς που δουλεύουν χωρίς ασφάλιση στο ΙΚΑ, με σκοπό να εισπράξουν εισφορές (που νομίζουν ότι το κράτος δικαιούται) είναι γελασμένοι.

Διότι αν αυτά που λέει ο Καράτζης έχουν κάποια βάση, ουσιαστικά ο Ελληνικός τουρισμός λειτουργεί με αρνητικό περιθώριο κέρδους.
Για άλλη μια φορά, κούνια που τους κούναγε ... διότι προτού πάρουν ένα cent από εισφορές, να ξέρουν ότι θα κλείσουν οι μισές μονάδες.
Αυτό που έχω τονίσει άπειρες φορές σε αυτή την κρίση είναι ότι η αγορά δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει αυτό που νομίζει ότι δικαιούται το κράτος. Δεν είναι μόνο οι υπέρογκοι φόροι και οι εισφορές, είναι και όλα τα άλλα νταβατζηλίκια που τα συνοδεύουν
Άρα η καταστροφή συνεχίζεται και το κράτος θέλει να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε μέσο.
Όχι ότι είμαι υπέρ της φοροδιαφυγής, αλλά αυτά που θέλει να εισπράξει το κράτος είναι παραπάνω από τις δυνατότητες της αγοράς. Με λίγα λόγια, το κράτος θα πρέπει αν μειώσει τις δαπάνες παρά να προσδοκά αυξημένα έσοδα.
Και ναι μεν το κράτος έχει κάποια μπόσικα από την αναποτελεσματικότητα, τη σπατάλη και το κλέψιμο να συμμαζέψει κάπως την κατάσταση, αλλά (για άλλη μια φορά)  αυτά δεν είναι αρκετά και δεν ευθύνονται για την κατάντια που βρισκόμαστε σήμερα. Η συνολική αναποτελεσματικότητα στην οικονομίας είναι ο κυρίως λόγος.
Υπάρχουν όρια δηλαδή στο πόσο το συμμάζεμα θα βελτιώσει την κατάσταση. Για να έχουμε μια πλήρη ανάκαμψη θα πρέπει να δημιουργηθεί  πλούτος μέσο της παραγωγικής διαδικασίας δια μέσο (και μόνο) του ιδιωτικού τομέα.
Καλή μας τύχη και καλή τύχη σε όλους που νομίζουν ότι μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα με φορομπηχτικές μεθόδους.
http://www.capital.gr/News.asp?id=1024626
“Η κρίση έχει χτυπήσει άσχημα τα ξενοδοχεία και ιδιαίτερα τα πεντάστερα. Του χρόνου θα είναι χειρότερα. Περιμένω ότι θα κλείσουν πολλά ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην Κρήτη πολλά θα είναι τα ξενοδοχεία που θα κατεβάσουν ρολά και μάλιστα 4 και 5 αστέρων”.
“Τα ακριβά ξενοδοχεία, τα πεντάστερα και πάνω είναι εκείνα που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα”, λέει ο κ. Καράτζης και συνεχίζει: “Πολλοί παραδοσιακοί πελάτες εγκατέλειψαν τις ακριβές μονάδες της Ελούντας και άλλων περιοχών της Κρήτης, και έδωσαν τη θέση τους σε πιο μαζικό τουρισμό, ενώ οι πιέσεις των tour operators έχουν ΄ρίξει΄ κατά πολύ τις τιμές”.
«Περιμένω να κλείσουν πολλά ξενοδοχεία μέχρι το τέλος του χρόνου και εκατοντάδες εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους. Δεν βλέπω να υπάρχει ανάκαμψη» λέει χαρακτηριστικά.
«Καινούριο ξενοδοχείο δεν αποσβένεται με τίποτα, ούτε με τις επιδοτήσεις», επεσήμανε.
Η Κρήτη φέτος «xτυπήθηκε» άσχημα από την κρίση. Οι αφίξεις είναι σημαντικά μειωμένες ενώ ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στο κομμάτι των εσόδων. Υπολογίζεται ότι το τουριστικό έσοδο υποχωρεί κατά 15% με 20% σε σχέση με πέρυσι, και το άσχημο είναι ότι η τάση εξακολουθεί να είναι πτωτική.
Δυστυχώς τα αποτελέσματα του 2010 θα είναι καταστροφικά για πολλές μεγάλες μονάδες του νησιού λέει ο κ. Καράτζης. Πολλοί επιχειρηματίες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες αλλά και τις εισφορές στο ΙΚΑ.

Την ίδια ώρα έχουν αναγκαστεί να κάνουν εκπτώσεις στις εκπτώσεις για να γεμίσουν τα δωμάτια. Οι τιμές μέσα σε 2 χρόνια έχουν υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 20%, ενώ η αύξηση του ΦΠΑ, την οποία απορρόφησαν όλες οι μονάδες, ασκεί ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στα έσοδα.
Γιώργος Καισάριος

Δεν υπάρχουν σχόλια: