Μετά το λιβανιστήρι προς τους τρεις, διάσημους πλέον στην Ελλάδα, τύπους της τρόικας, είπα να διαβάσω και την συνέντευξη ενός από αυτούς στο «Βήμα», για να αντιληφθώ την οικονομική σκέψη τους.
Το έχω επιχειρήσει άλλες δύο φορές, διαπιστώνοντας ότι… δεν υπήρχε οικονομική σκέψη, παρά μόνον κάποιες οικονομετρικές συνταγές για την νεοφιλελεύθερη μετεξέλιξη του οικονομικού μοντέλου της χώρας.
Σήμερα, όμως, επιτέλους βρήκα την πηγή της σοφίας που μεταλαμπαδεύει το ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση!
Και αυτό χάρη στον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν και στη συνέντευξη του στην εφημερίδα του ΔΝΤ (Το Βήμα). [Δεν θα ήθελα να στεναχωρήσω την «Καθημερινή», αλλά τον τίτλο μάλλον τον κερδίζει επαξίως «Το Βήμα»].
Θα κάνω λοιπόν, ότι δεν κατάλαβα τον σκοπό και το μήνυμα της συνέντευξης, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι:
το ΔΝΤ ήρθε για να εγκατασταθεί για πολύ καιρό στην Ελλάδα και θα εστιάσω στο οικονομικό, ας πούμε, σκέλος, το οποίο άλλωστε προβάλει και η εφημερίδα.
«Δεν θα με ακούσετε να λέω ότι θα επιστραφούν η 13η και η 14η σύνταξη μια συγκεκριμένη...
ημερομηνία.
Θα με ακούσετε όμως να λέω, και αυτό είναι κατά μια έννοια μια θετική απάντηση στο ερώτημά σας, ότι τα εισοδήματα, οι συντάξεις και οι μισθοί εξαρτώνται από τη συνολική “πίτα” της οικονομίας.
Με την ανάπτυξη της οικονομίας, όταν αρχίσει να μεγαλώνει η “πίτα” και να αυξάνονται τα έσοδα από τους φόρους, θα υπάρξουν περισσότεροι πόροι για να διανεμηθούν.
Χρειάζεστε ανάπτυξη για να δώσετε αυξήσεις και υπό αυτή την έννοια ασφαλώς και υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ», λέει ο κ. Τόμσεν, σαν πρωτοετής φοιτητής οικονομικών.
Πώς μεγαλώνει μια «πίτα» που πρώτα την καις, δεν είπε. Ούτε προσδιόρισε το επίπεδο φτωχοποίησης των δύο τρίτων της ελληνικής κοινωνίας, από το οποίο, όπως εκτιμά, θα αλλάξει φορά η καμπύλη για να περάσουμε στην ανάπτυξη. Ούτε βέβαια τι είδους συνταγή είναι αυτή που φέρνει στασιμοπληθωρισμό στην μοναδική χώρα της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι της τάξης που ήταν το 1997, όταν μάλιστα ακόμη είχαμε ένα σχετικά ελαστικό νόμισμα που συνοδευόταν από ανάπτυξη και όχι ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ, το οποίο συνδυάζεται με ύφεση.
Επιπροσθέτως, ο κύριος αυτός βλέπει περισσότερους πόρους προς … διανομή, μετά από τρία χρόνια. Τότε, δηλαδή, που, όπως εκτιμά, τα αυξημένα έσοδα από τους φόρους θα πηγαίνουν για να εξυπηρετήσουν το δραματικό χρέος που θα ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ!
Όχι, αυτή δεν είναι οικονομική σκέψη την εποχή της τρίτης χιλιετηρίδας μΧ. Είναι απολίθωμα της οικονομικής προσέγγισης του Joseph Schumpeter, ο οποίος στις αρχές του σαράντα στις ΗΠΑ, διατύπωσε την θεωρία περί δημιουργικής καταστροφής «the process of creative destruction» (1942). Με δύο λόγια, ο άνθρωπος αυτός πρότεινε την στιγμιαία (σύντομη) αποδόμηση ενός κοινωνικού κράτους και την δημιουργία ενός άλλου, «του κράτους της αγοράς», με απόλυτη φιλελευθεροποίηση των οικονομικών σχέσεων, ως αναγκαίο συστατικό της εξέλιξης του καπιταλισμού.
Δηλαδή, το ΔΝΤ προτείνει και η σοσιαλιστική ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται και μάλιστα με ικανοποίηση, εντός μιας τριετίας να καταστραφεί η ελληνική κοινωνία για να κτιστεί εξ υπαρχής σε μια ορθολογική, νεοφιλελεύθερη βάση! Έχοντας μάλιστα στην πλάτη ένα δυσβάσταχτο χρέος, το οποίο για να εξυπηρετηθεί θα πρέπει να… στραγγιστούν τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις, μέχρις αφανισμού!!
Εάν δεν γνώριζα ότι υπάρχει σχέδιο άλλης μορφής και πολύ ευρύτερο – επί του οποίου έχω αναφερθεί σε πολλά διαδικτυακά μου σημειώματα - θα πίστευα ότι τρελάθηκαν. Νομίζω ότι στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληγε και οποιοσδήποτε οικονομολόγος ή πολιτικός επιστήμονας διάβαζε την συνέντευξη του αντιπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Όχι, αυτό δεν είναι κανενός είδους πολιτική οικονομία, είναι σκέτη πολιτική αθλιότητα. Ας βγει και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, με εντιμότητα, να το κρίνει από την πλέον ακραιφνή νεοφιλελεύθερη σκοπιά! Δεν δουλεύει αυτή η προσέγγιση με καμία θεωρία. Αποτελεί τερατούργημα με απολύτως αυθαίρετες υποθέσεις. Το σίγουρο είναι η καταστροφή και το ζητούμενο η… δημιουργία. Άρα, ούτε περί «δημιουργικής καταστροφής» πρόκειται με οικονομικούς όρους. Από την θεωρία του Joseph Schumpeter, δανείστηκαν την ιδέα, αλλά αγνόησαν τις οικονομικές προϋποθέσεις στην συγκεκριμένη χώρα και την συγκεκριμένη εποχή. Ακόμη και «νεοφιλελεύθερα» να το δει κανείς, οι άνθρωποι εμφανίζονται εκτός τόπου και χρόνου. Δεν είναι όμως έτσι, καθώς έχουν ευρύτερο σχέδιο και δεν ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τον συγκεκριμένο τόπο.
Αυτοί στο ΠΑΣΟΚ, που αύριο θα κλαίγονται και θα εμφανίζουν τους εαυτούς τους ως θύματα, τσίπα δεν διαθέτουν; Τόσο λιγούρηδες είναι για την διατήρηση των όποιων προνομίων τους, των βουλευτικών εδράνων τους και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο; Αύριο θα λένε ότι τους ξεγέλασαν και δεν ήξεραν τίποτε, όπως δεν γνώριζαν τίποτε για την Siemens, τον πλουτισμό συντρόφων τους και περί διαπλοκής και διαφθοράς τόσα χρόνια. Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, έχουμε πλέον εισέλθει σε μια φάση όπου ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον κι όλοι μαζί τους εαυτούς μας. Να σκεφθείτε, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ μου έλεγε τις προάλλες ότι κάνουν υπομονή λίγους μήνες ακόμη για να διορθώσει ο Γιώργος τα λάθη που έχει κάνει μέχρι τώρα! Εδώ κι αν πρόκειται για τρέλα! Τι να διορθώσει ο άνθρωπος; Αφού τώρα βρισκόμαστε στην φάση της απορύθμισης, που λέει και ο Πόουλ Τόμσεν, δηλαδή στην φάση της καταστροφής, που έλεγε κι ο Joseph Schumpeter και η οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2013. Άρα προβλέπω, οι φίλοι στο ΠΑΣΟΚ να ανανεώνουν ανά εξάμηνο την εμπιστοσύνη τους στον πρόεδρο του κινήματος μέχρι… όσο πάει.
Αναρωτιέται και ο σεβαστός μου Τάκης Φωτόπουλος, μήπως τελικά οι Έλληνες δεν αντιδρούν στην καταστροφή της κοινωνίας τους επειδή πείστηκαν από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Από κανένα απολύτως επιχείρημα δεν πείστηκαν, καθώς τα επιχειρήματα δεν αντέχουν στην κριτική από την πλευρά της οικονομικής επιστήμης. Μάλλον πείστηκαν ότι καλό θα είναι να ακολουθήσουν την παλιά γνωστή συνταγή «λούφα και παραλλαγή» για να ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους, για άλλη μια φορά. Να δείξουμε, δηλαδή, ότι είμαστε καλά παιδιά, ότι ακούμε τι μας λέει η αγορά κι ότι συμμορφωνόμαστε και μετά… ξέρουμε εμείς! Αν σκεφτείς έτσι, τότε πρέπει να δεχθείς ότι η Ελλάδα αναπτύχθηκε όσο αναπτύχθηκε, κλέβοντας και κοροϊδεύοντας τον κόσμο. Αυτό ασφαλώς έγινε, αλλά κάπως αλλιώς: έκλεψαν και κορόιδεψαν τον κόσμο, στην Ελλάδα όμως, κάμποσες χιλιάδες Έλληνες, καλά δικτυωμένοι στον δικομματισμό και την διαπλοκή και την διαφθορά που συνδέθηκε οργανικά μαζί του. Όταν, εδώ και τόσα χρόνια, κάποιοι συνδέαμε την κοινωνική και πολιτική παθογένεια με τον δικομματισμό, κάποιοι άλλοι αντέτειναν το επιχείρημα των σταθερών κυβερνήσεων. Οι σταθερές κυβερνήσεις οδήγησαν στην σημερινή διάσταση της «δημιουργικής καταστροφής». Τώρα υπάρχει ένα σταθερό Μνημόνιο, που οδηγεί σταθερά στην φτωχοποίηση και τον εξευτελισμό. Και μετά από αυτά, τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ συνεχίζουν σταθερά να αλληλοβρίζονται. Τον ελεύθερο μάλιστα χρόνο τους, τα βάζουν με όσους αγωνίστηκαν εναντίον του δικομματισμού, διότι και αυτοί, δεν μπορεί, απατεώνες θα υπήρξαν σαν και τους ίδιους. Μιλάμε για τρελά πράγματα, τα προϊόντα του πελατειακού κράτους και της διαπλοκής ανακάλυψαν ότι το ΔΝΤ θα τους σώσει από τα αποτελέσματα του δικομματισμού τον οποίο υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν.
«Ευτυχώς που υπάρχει και το ΔΝΤ», ευτυχώς που δημιουργικά καταστρεφόμαστε, λέει, τουλάχιστον μία μερίδα του καθεστώτος του δικομματισμού. Μάλιστα, σαν να μην φτάνει το ΠΑΣΟΚ, ο Καρατζαφέρης, η Ντόρα και μερικοί άλλοι που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ΔΝΤ, κάποιοι έφτασαν να θεωρούν το ΔΝΤ το ιδανικότερο «κόμμα» για την χώρα. Είναι, βλέπετε, όπως νομίζουν, ένας καλός τρόπος για να μην απαντήσει η κοινωνία με τον τρόπο που αξίζει στο καθεστώς και στους φορείς του. Αντί να στείλουμε το ΠΑΣΟΚ και την ΝΔ, τους νταβάδες τους και τα παπαγαλάκια τους στον… αγύριστο και να αναλάβουν την ηγεσία της χώρας όσοι δεν έφαγαν, δεν έκλεψαν και δεν κορόιδεψαν κανέναν, θα πρέπει να παραδοθούμε στην ηγεσία του ΔΝΤ για να ξεπλύνει τον δικομματισμό και την πολιτεία του. Και αυτό επειδή τα στελέχη του δικομματισμού δεν μπορούν να φανταστούν ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας δεν συμμετείχαν στο πάρτι της διαφθοράς. Ε, αν δεν απαντήσουμε σε αυτούς που μας υβρίζουν κι από πάνω, προχωρώντας άμεσα στην συγκρότηση ενός μπλοκ που θα τους σαρώσει, τότε όλοι αυτοί, πιστεύω ότι εκ των πραγμάτων θα δικαιωθούν και θα ξεπλυθούν στο πλυντήριο του ΔΝΤ.
Έτσι που τα κατάφεραν κι έτσι όπως αναπτύσσεται η προπαγάνδα του καθεστώτος, η διαχωριστική γραμμή στην κοινωνία δημιουργείται με την απάντηση στο ερώτημα: Θεωρείς ότι είσαι συνένοχος για την κατάντια την δική σου και της χώρας;
Αν ναι, μπορείς να συνεχίζεις να στηρίζεις τον δικομματισμό και το ΔΝΤ. Αν όχι, μπορείς να συμβάλεις στην ανάδειξη μιας νέας ηγεσίας, που θα απαλλάξει την χώρα και από τα άπλυτα της μεταπολίτευσης και από το πλυντήριό τους.
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου