Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Και στο βάθος (νέα) μέτρα

Σε καλό δρόμο μας βλέπουν οι ελεγκτές, αλλά μπορεί να χρειαστεί ενίσχυση


Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή και την υλοποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, αλλά υπάρχουν αρκετοί λόγοι ανησυχίας- εάν επιβεβαιωθούν θα χρειασθεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, με την έννοια της ενίσχυσης των υπαρχόντων (μεγαλύτερες ακόμη αυξήσεις σε τσιγάρα και καύσιμα, περαιτέρω μείωση επιδομάτων και συντάξεων κ.λπ.).
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ενδιάμεσης έκθεσης που συνέταξαν οι ελεγκτές της Κομισιόν και η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. 
Οπως διευκρινίζεται και από την έκθεση αλλά και από κοινή δήλωση του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο ουσιαστικός έλεγχος για την εφαρμογή του μνημονίου θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου και τις πρώτες πέντε μέρες του Αυγούστου- και με βάση εκείνα τα συμπεράσματα θα καθορισθεί η ...
εκταμίευση ή μη της δεύτερης δόσης του δανείου που είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

Πληθωρισμός- ανεργία
Η ενδιάμεση έκθεση σημαίνει επίσης καμπανάκι για τον πληθωρισμό που, όπως σημειώνει, έχει φθάσει σε επίπεδα πρωτοφανή μετά το 1997 και απέχει πολύ από τον κοινοτικό μέσο όρο, προειδοποιεί ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας που επίσης βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τους ελεγκτές των Βρυξελλών, η ύφεση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στο δεύτερο εξάμηνο, επί του παρόντος όμως δεν κρίνεται αναγκαίο να μεταβληθεί η επίσημη πρόβλεψη για- 4%. Σημειώνουν ακόμη την επιδείνωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, καθώς και ότι «οι (αρνητικές) τάσεις στην αγορά εργασίας αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω, καθώς η οικονομία θα μπαίνει πιο βαθιά στην ύφεση».

Κατά την έκθεση, με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, «ενδέχεται να είναι αναγκαίες» πιθανές προσαρμογές στα μέτρα, ποσοστικού χαρακτήρα. Δηλαδή, όπως αναφέρεται, περαιτέρω αυξήσεις ΦΠΑ σε προϊόντα- καύσιμα, ποτά και τσιγάρα-, περικοπές των επιδομάτων Πάσχα, αδείας και Χριστουγέννων στο Δημόσιο, περικοπές επιδομάτων, κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους, περαιτέρω περικοπή των κοινωνικών δαπανών και μείωση των δημοσίων επενδύσεων.

Υστέρηση στα έσοδα
Οι ελεγκτές σημειώνουν μια κάποια υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα, χωρίς να εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ επισημαίνουν ότι στον τομέα των δαπανών τα πράγματα εμφανίζονται καλύτερα. Ομως τονίζουν ότι στον τομέα των δαπανών υπάρχουν κίνδυνοι, καθώς τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Ετερος λόγος ανησυχίας, λένε, είναι η χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων, κάποια από τα οποία έχουν ήδη απορροφήσει περισσότερο από το ήμισυ του ποσού που προοριζόταν για αυτά κι ενδέχεται να χρειασθούν πρόσθετη χρηματοδότηση. Τέλος, εκφράζεται ανησυχία και για το γεγονός ότι το κράτος εγγυάται τις παθογόνες κρατικές επιχειρήσεις, ενώ σημειώνεται πως υπάρχει εξαιρετικά μειωμένη πληροφόρηση για τους τομείς που απορροφούσαν μεγάλο μέρος των κρατικών δαπανών, όπως η υγεία (σ.σ.: νοσοκομεία), όπου η μεταρρύθμιση φαίνεται να προχωράει αργά. Για το Ασφαλιστικό, η έκθεση σημειώνει ότι έγινε το νομοσχέδιο σε συνεργασία με την τρόικα, αλλά «επειδή δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες προβλέψεις, η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αναπροσαρμοσθεί τα επόμενα τρίμηνα»- κάτι που κατά την έκθεση προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

Οι ελεγκτές σημειώνουν ακόμη τη δυσκολία συνεννόησης που διαπιστώνεται μεταξύ των υπουργείων στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων- και δεν κρύβουν την προτίμησή τους στην επιλογή να έχει τον κύριο λόγο το υπουργείο Οικονομικών.


«ΠΟΣΟΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ»
Περαιτέρω αυξήσεις ΦΠΑ σε προϊόντα, αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, περικοπές 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο κ.λπ.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου

«Δεύτερη σε κίνδυνο χρεοκοπίας»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ελενα Λάσκαρη

ΝΕΟ «ΧΤΥΠΗΜΑ» από τους «Financial Τimes» μία εβδομάδα πριν από το κρίσιμο τεστ της έκδοσης εντόκων γραμματίων από το ελληνικό Δημόσιο και ενώ οι «κριτές» της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνουν πρόοδο. Την ώρα που αναλυτές του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch στέλνουν θετικό σήμα στις αγορές για την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου και ενώ το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει επάνοδο στις αγορές για δανεισμό τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ μέσω εντόκων γραμματίων, οι «Financial Τimes» με δημοσίευμα υπό τον τίτλο «η παρακμή του ελληνικού αξιόχρεου» σημειώνουν πως «η Ελλάδα έχει γίνει η δεύτερη πιο επικίνδυνη οικονομία στον κόσμο για δανεισμό και οι αγορές δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να κηρύξει χρεοστάσιο, παρά να το γλιτώσει». Στο δημοσίευμα παρατίθενται στοιχεία της CΜΑ Data Vision που αποτυπώνουν την πιθανότητα χρεοκοπίας μιας χώρας, ανάλογα με την εξέλιξη των ασφαλίστρων κινδύνου χρεοκοπίας. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η πιο επικίνδυνη για χρεοκοπία χώρα είναι η Βενεζουέλα με ποσοστό 58,7%, ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Ελλάδα με 55,6% και η Αργεντινή με 47,9%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η κατάταξη αυτή δεν είναι η χειρότερη που έχει γνωρίσει η χώρα μας, αφού πριν από την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, αλλά ακόμα και για αρκετό διάστημα στη συνέχεια, καταλάμβανε την πρώτη θέση με τον υψηλότερο κίνδυνο χρεοκοπίας παγκοσμίως.

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, στην άποψη του Μ. Ηeise (επικεφαλής οικονομολόγου της Αllianz) που δημοσιεύθηκε χθες στη «Wall Street Journal», τονίζεται ότι «οι υπολογισμοί δημοσιονομικού θανάτου» της Ελλάδας είναι κάπως υπερβολικοί» και εκτιμάται μάλιστα ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη, ξεπερνώντας τον στόχο του 8,1% του ΑΕΠ.

«Τα νέα που έρχονται από την Ελλάδα, μετά την τελευταία υποβάθμιση που κάναμε (τον Απρίλιο) είναι ελαφρώς πιο θετικά» δήλωσε στο Reuters ο γενικός διευθυντής της Fitch, Β. Coulton. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης άλλωστε τόνιζε την περασμένη εβδομάδα την ικανοποίησή του για την εκτέλεση του μνημονίου εκτιμώντας ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Σε αυτό το κλίμα, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να δοκιμάσει τις αντοχές του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με έκδοση εξάμηνων και ετήσιων εντόκων γραμματίων στις 13 Ιουλίου και τίτλων τρίμηνης διάρκειας στις 20 Ιουλίου. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν προσδοκίες συγκράτησης των επιτοκίων δανεισμού σε επίπεδα χαμηλότερα του 5%, ενώ υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και για την κάλυψη της έκδοσης. Ανοιχτό είναι άλλωστε το ενδεχόμενο, με την κάλυψη του μηχανισμού στήριξης, το ελληνικό Δημόσιο να ζητήσει λιγότερα από τα 4,560 δισ. ευρώ των λήξεων εντόκων γραμματίων. Οι όροι της δημοπρασίας αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή. 
Ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια: