Οργανώσεις τους συμβουλεύουν να κάνουν επεισόδια
Για να ανοίξουν τα σύνορα
Αποκαλυπτική μαρτυρία εθελοντή
Στέλνουν μηνύματα με εναλλακτικές διαδρομές σε πρόσφυγες
Ενταση στη Λέσβο
Εκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Καθυστερεί η μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά...
5.800 άτομα στο λιμάνι
Συμπλοκές με τραυματίες αργά το βράδυ
Αναβρασμός επικρατεί στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι εμφανίζονται να τους παρακινούν να κάνουν επεισόδια, προκειμένου να ανοίξουν τα σύνορα.
Το απόγευμα της Τετάρτης, πρόσφυγες και αλληλέγγυοι έκαναν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, ενώ ένταση επικράτησε στη Λέσβο, όπου και εκεί ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα. Στην Ειδομένη από την άλλη, παραμένει κλειστή η σιδηροδρομική γραμμή, ενώ συνεχίζονται οι αναρτήσεις στα social media, περί εναλλακτικών διαδρομών για τους πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Αργά το βράδυ, σημειώθηκαν συμπλοκές στο λιμάνι του Πειραιά.
Συμπλοκές στον Πειραιά
Αργά το βράδυ της Τετάρτης επικράτησε ένταση στην πύλη Ε2, στο λιμάνι του Πειραιά. Πληροφορίες έκαναν λόγο για συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Αφγανών μεταναστών, με τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων.
Αργά το βράδυ της Τετάρτης επικράτησε ένταση στην πύλη Ε2, στο λιμάνι του Πειραιά. Πληροφορίες έκαναν λόγο για συμπλοκές μεταξύ Σύρων και Αφγανών μεταναστών, με τον τραυματισμό τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων.
Αποκαλυπτική μαρτυρία διερμηνέα
Αίσθηση προκαλεί η αποκαλυπτική μαρτυρία εθελοντή διερμηνέα, στο λιμάνι του Πειραιά, ο οποίος μίλησε στο Mega για τον τρόπο δράσης ομάδων και οργανώσεων που παρακινούν τους πρόσφυγες να κάνουν επεισόδια, για να περάσουν από τα σύνορα.
«Ερχονται από πληροφορίες από Σύρους ότι άτομα τους στέλνουν μηνύματα, ή έρχονται εδώ και τους λένε να πάνε στα σύνορα γιατί όταν είναι μαζεμένοι εκεί μπορούν να σπρώξουν, να σπάσουν τον φράχτη και να περάσουν τα σύνορα. Τους λένε να κάνουν επεισόδια, για να τους αφήσουν να περάσουν», είπε ο εθελοντής.
Ενταση στη Λέσβο
Το απόγευμα, επικράτησε ένταση στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας στη Λέσβο. Οι πρόσφυγες, με συνθήματα και πλακάτ, ζήτησαν την ελευθερία τους και να ανοίξουν τα σύνορα, προκειμένου να συνεχίσουν το ταξίδι τους, όπως αναφέρει το lesvosnews.gr.
Στο κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται πάνω από 2.500 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 500 έχουν υποβάλλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου. Περίπου 1.000 άτομα έχουν λάβει πιστοποίηση και φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας πριν από της 20 Μαρτίου, όταν και άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ωστόσο, παραμένουν στη Λέσβο για διάφορους λόγους, καθώς ορισμένοι περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα.
Πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Πρόσφυγες και αλληλέγγυοι στον αγώνα τους έκαναν το απόγευμα της Τετάρτης πορεία, στο κέντρο της Αθήνας.
Η πορεία ξεκίνησε από το λιμάνι του Πειραιά και κατέληξε στο κέντρο της Αθήνας, με πολλές γυναίκες με μωρά και μικρά παιδιά να μετέχουν σε αυτή, ενώ οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.
Συνεχίζουν οι αναρτήσεις στα social media
Στην Ειδομένη από την άλλη, η σιδηροδρομική γραμμή στην ουδέτερη ζώνη παρέμεινε κλειστή, για 12η ημέρα, με μία μικρή ομάδα προσφύγων να κάθεται σε αυτή.
Την ίδια ώρα, δεν έχουν πάψει οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περί εναλλακτικών διαδρομών για τους πρόσφυγες που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Μία από αυτές τις αναρτήσεις υποδεικνύει την Αλβανία ως ασφαλή χώρα διέλευσης και έχει ήδη φτάσει, μέσω μηνυμάτων, στα κινητά αρκετών προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Παράλληλα όμως, πληθώρα αναρτήσεων προειδοποιούν τους πρόσφυγες να μη δίνουν σημασία σε τέτοιους είδους μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία χαρακτηρίζουν επικίνδυνα.
Καθυστερεί η μετακίνηση προσφύγων από τον Πειραιά
Αν και στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε χθες το βράδυ στο υπουργείο Ναυτιλίας αποφασίστηκε να ξεκινήσει επιχείρηση μεταφοράς προσφύγων που βρίσκονται στον Πειραιά, αυτό δεν πραγματοποιήθηκε.
Στο λιμάνι βρίσκονται 5.800 άτομα. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να τους μοιραστούν φυλλάδια, που θα εξηγούν γιατί πρέπει να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας και στη συνέχεια να μεταφερθούν κάποιοι από αυτούς.
Αυτό όμως δεν έγινε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ο επιπλέον χώρος που είχε αποφασιστεί να τους υποδεχθεί, στον Ελαιώνα ακόμα δεν είναι έτοιμος όπως και αυτός της Κυλλήνης χωρητικότητας 1.300 ατόμων.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου