- Άλλο Μνημόνιο, άλλο δανειακή σύμβαση, λέει η κυβέρνηση και δεν τη φέρνει στη Βουλή
- Θα έρθει ξεχωριστά κάθε νομοσχέδιο, λέει ο Νίκος Παππάς
- Ολα τα κορυφαία στελέχη στηρίζουν αυτή την απόφαση
- Διαφωνεί ο Δημήτρης Παπαδημούλης
- Οργή σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι: Είναι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα
- Η ΝΔ ξεθάβει παλιές ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτούσε κύρωση της σύμβασης...
Οι έως τώρα πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται στη μη κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή και επιλέγει την οδό της ξεχωριστής ψήφισης των νομοσχεδίων που θα προκύψουν από την εφαρμογή της.Η απόφαση αυτή προκαλεί σάλο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ και εντός του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να διατυπώνονται διαφορετικές απόψεις.
Νίκος Παππάς: Δεν θα κυρωθεί η δανειακή σύμβαση
Όπως άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η δανειακή συμφωνία ενδέχεται να μην κυρωθεί αυτούσια από τη Βουλή, αλλά να κυρωθούν όλες οι προβλέψεις της με ξεχωριστά νομοσχέδια. Ο υπουργός Επικρατείας ισχυρίστηκε ότι με τη συμφωνία του Eurogroup δεν παρατείνεται το Μνημόνιο Σαμαρά, αλλά η αρχική δανειακή σύμβαση. Εξαπέλυσε ταυτόχρονα επίθεση εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ζητούν επίμονα κύρωση στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι δεν είχαν κυρώσει την αρχική σύμβαση, όπως είπε.
Λαφαζάνης: Η συμφωνία δεν είναι απαραίτητο να έρθει στη βουλή
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», είπε ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν είναι απαραίτητο, ούτε υποχρεωτικό να έρθει στη Βουλή. Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε και τη γνωστή θέση του ότι η συμφωνία «παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα». «Σας διαβεβαιώνω όμως», πρόσθεσε, «ότι αυτα τα προβλήματα δεν πρόκειται να μας εμποδίσουν να εφαρμόσουμε το ριζοσπαστικό πρόγραμμά μας». Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απάντησε: «Ο ελληνικός λαός είναι εκείνος που πρώτα από όλα θα καθορίσει σε κάθε φάση, με τη βούληση και τους αγώνες του, τις επιλογές σ' αυτόν τον τόπο».
Στρατούλης: Δεν θα κάνουμε τη χάρη του ΚΚΕ
Αλλά και ο Δημήτρης Στρατούλης υποστήριξε ότι η κύρωση από τη βουλή δεν χρειάζεται, το πήγε μάλιστα και πιο πέρα, μιλώντας στο Mega: «Με βάση την νομοθεσία μας και το θεσμικό μας πλαίσιο δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο» τόνισε ο κ. Στρατούλης για να συμπληρώσει: «Από εκεί και πέρα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να έρθει για ενημέρωση της Βουλής. Αυτό προβλέπεται και αυτό θα κάνουμε. Εσείς πολύ εύλογα ρωτάτε και καλά κάνετε, ωστόσο εγώ απορώ με την βιασύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί μέσα στο μυαλό τους έχουν ότι αυτό είναι ένα μνημόνιο όπως αυτά που υπέγραφαν αυτοί και βιάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα έρθει για να το ψηφίσουν ως μνημόνιο. Εμείς τους λέμε ότι δεν είναι μνημόνιο και γι' αυτό δεν χρειάζεται να έρθει και να ψηφιστεί από την Βουλή».
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως δεν θα πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει τη χάρη του ΚΚΕ: «Το κομμουνιστικό κόμμα από την άλλη στον δικό του κόσμο θεωρεί επίσης ότι αυτό είναι μνημόνιο και λέει να έρθει στην Βουλή, να το ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, να εκτεθούν και να λέω να κι αυτοί συνεχίζουν τα μνημόνια. Ούτε στους μεν θα κάνουμε την χάρη, ούτε στους δε. Θα έρθει, θα γίνει αντιπαράθεση, θα γίνει συζήτηση, αλλά δεν χρειάζεται κύρωση από την Βουλή. Δηλαδή εμείς θα κάνουμε περισσότερα από όσα ζητάνε οι δανειστές της χώρας; Αυτή η περίοδος τέλειωσε. Η Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα και η κυβέρνησή της μπορεί και πρέπει να αποφασίζει τι θέλει κύρωση, τι δεν θέλει, εφόσον βεβαίως έχει τις σωστές νομικές γνωμοδοτήσεις και είναι σύμφωνη με το νόμο και το Σύνταγμα».
«Ούτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα έρθει και δεύτερον όσον αφορά στο να έρθει στην Βουλή, ο νόμος που υπάρχει λέει ότι οι επεκτάσεις δανειακών συμβάσεων μπορεί να υπογράφονται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, ο οποίος το μόνο που οφείλει είναι να τις φέρει στην Βουλή για ενημέρωση. Επομένως, στην Βουλή για ενημέρωση θα έρθει».
Ο Παπαδημούλης υπέρ της κύρωσης από τη Βουλή
Σε εντελώς αντίθετο πνεύμα παρενέβη και ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας, με ανάρτησή του στο Τwitter, να πάει η συμφωνία στη Βουλή. «Η κυβέρνηση έχει τη λαϊκή έγκριση για τετράμηνο συμφωνία. Ας ζητήσει άμεσα και το Ναι της Βουλής. Είναι θέμα λογικής συνέπειας και δημοκρατίας» είπε.
Απόφαση πρωθυπουργού
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση να μην κυρωθεί η δανειακή σύμβαση ελήφθη κατά την πρόσφατη έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί εξετάσθηκε και το θέμα της επέκτασης της δανειακής σύμβασης και η κάλυψη των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, ειδικά εν όψει των υποχρεώσεων του Μαρτίου. Πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί αναφέρουν πως η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης, με το επιχείρημα ότι αρκεί η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για να έχει αυτή ισχύ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου και Γιάννης Δραγασάκης κατά της κύρωσης
Πληροφορίες από τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, αναφέρουν ότι ούτε ο Γιάννης Δραγασάκης ούτε η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζητούν να έρθει στη βουλή η δανεική σύμβαση με το αιτιολογικό ότι δεν πρόκειται για Μνημόνιο αλλά για χρονική επέκταση.
ΠΑΣΟΚ: Προσπαθούν να παρακάμψουν τη νομοθετική κύρωση της παράτασης
Απόπειρα παράκαμψης της νομοθετικής κύρωσης της παράτασης του προγράμματος στήριξης καταλόγισε στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για δημοκρατικά και κοινοβουλευτικά προκλητική στάση. Το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι αναζητεί δρόμο διαφυγής με την «ριζοσπαστική» μέθοδο της ωμής παραβίασης του Συντάγματος όταν ως αντιπολίτευση κατήγγειλαν κάθε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και κάθε κατεπείγον νομοσχέδιο. Υπάρχουν όμως Ευρωπαίοι αντισυμβαλλόμενοι που σέβονται τα κοινοβούλια τους και τους θεσμούς, επισημαίνεται.
ΝΔ: Ανοιχτός εμπαιγμός αν δεν έρθει η συμφωνία στη Βουλή
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τη συμφωνία με τους εταίρους απευθύνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατό άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να ψηφίζουν την επέκταση της βοήθειας προς την Ελλάδα και το ελληνικό να στερείται από αυτό το δικαίωμα, επειδή «ο ΣΥΡΙΖΑ φοβάται τους βουλευτές του». «Δεν θα τους αφήσουμε να γελοιοποιήσουν τη Δημοκρατία μας. Ούτε να απαξιώσουν τη Βουλή των Ελλήνων», σημειώνει ο κ. Καραγκούνης, συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φοβάται ότι πολλοί βουλευτές του δεν θα ψηφίσουν την απόφαση που μέχρι χθες πανηγύριζε, αλλά τον καλεί να μην ανησυχεί, καθώς η Ν.Δ. θα την ψηφίσει.
«Είναι πια σαφές ότι η συμφωνία είναι χειρότερη από τη δική μας, αφού εμείς ετοιμάζαμε την πλήρη έξοδο από το μνημόνιο, αλλά εδώ που έφερε τα πράγματα, δεν θα αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Η απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το παραμύθι του διαχωρισμού της «δανειακής σύμβασης» από το «πρόγραμμα» την οδηγεί δυστυχώς σε θεσμική διολίσθηση που εκθέτει τη χώρα διεθνώς», καταλήγει η ανακοίνωση.
Την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή ζητά και το Ποτάμι
«Αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό δεν το ακούσαμε τελικά: Οτι η παράταση της συμφωνίας θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Κυρ. Μητσοτάκης: Νομικά στον αέρα η συμφωνία με τους εταίρους
«Η συμφωνία με τους εταίρους είναι νομικά στον αέρα αφού δεν πέρασε από τη Βουλή» δηλώνει σε συνέντευξή του στη Realnews ο βουλευτής της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ΝΔ «ανασύρει» ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δανειακή σύμβαση
Για διγλωσσία μιλούν στελέχη της ΝΔ σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να μην φέρνει στη Βουλή για συζήτηση και κύρωση την παράταση της τετράμηνης δανειακής σύμβασης και θυμίζουν ότι παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση για τον ίδιο λόγο.
Στηρίζουν την άποψή τους στο κοινοβουλευτικό αρχείο, από το οποίο ανασύρουν μια σειρά ερωτήσεων που κατέθετε ο σημερινός πρωθυπουργός, αλλά και παρεμβάσεών του στην Ολομέλεια, με τις οποίες κατακεραύνωνε την τότε κυβέρνηση όχι μόνο για το περιεχόμενο της δανειακής σύμβασης, αλλά και για το γεγονός ότι δεν ερχόταν στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Η πρώτη ερώτηση, με τίτλο «Το νέο μνημόνιο», είχε κατατεθεί στις 16.11.2010 προς τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σε αυτήν ο κ. Τσίπρας ρωτούσε μεταξύ άλλων «γιατί προχωρά σε επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου και σε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής... τι ακριβώς διαπραγματεύεται με την τρόικα και πότε σκοπεύει να ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο ή να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το νέο μνημόνιο; Είναι αληθές ότι ως "αντιστάθμισμα" της επιμήκυνσης προτείνονται απολύσεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, νέες μειώσεις στο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων και αυξήσεις φορολογικών συντελεστών;».
Μια εβδομάδα, μετά στις 23.11.2010, επανήλθε με νέα επίκαιρη ερώτηση, διατηρώντας όμως τον τίτλο που είχε και η προηγούμενη.
Στις 29.3.2011, το βασικό θέμα της ερώτησης ήταν τα αποτελέσματα της κρίσιμης συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής και καλούσε την τότε κυβέρνηση να φέρει άμεσα την τότε συμφωνία στο Κοινοβούλιο.
Στις 7.6.2011 νέα ερώτηση προς τον τότε πρωθυπουργό μιλούσε για την καταστροφική επιλογή του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης και επισήμαινε «η δανειακή σύμβαση εδώ και 12 μήνες δεν έχει έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει και δεύτερη δανειακή σύμβαση...».
Ως τίτλο της ερώτησης είχε επιλέξει το: «Πραγματική Δημοκρατία» και ρωτούσε τον πρωθυπουργό αν «εκτιμά ότι έχει τη στοιχειώδη έστω δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει ερήμην του ελληνικού λαού στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, μιας νέας δανειακής σύμβασης...».
Και ο Λαφαζάνης είχε καταγγείλει τη μη κύρωση
Επίσης, μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία για να καταδείξει τη παλινωδία τουΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.
Επίσης, μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία για να καταδείξει τη παλινωδία τουΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την κύρωση της δανειακής σύμβασης από τη Βουλή.
Στη συγκεκριμένη ερώτηση η οποία φέρει ημερομηνία 2/6/2011 ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλούσε την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέουκαι κυρίως τον τότε Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το ότι ένα σχεδόν χρόνο μετά την ψήφιση του Μνημονίου η τότε κυβέρνηση δεν είχε φέρει στη Βουλή για κύρωση την δανειακή σύμβαση.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου