Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025

Η επιδημία του αναθεωρητισμού και αλλαγής συνόρων έφτασε στα Βαλκάνια!

Αν μέχρι πριν από μόλις λίγα χρόνια ο αναθεωρητισμός και οι εξαγγελίες περί αλλαγής συνόρων αποτελούσαν την καταδικαστέα πρακτική παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, περιοριζόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στην άποψη περί «ξεπερασμένης» Συνθήκης της Λοζάνης, σήμερα εξελίσσεται σε παγκόσμιο φαινόμενο. Μια επιδημία που έφθασε μέχρι τα Βαλκάνια…
Δεν είναι μόνο οι εξαγγελίες Τραμπ για την Γροιλανδία και την Αρκτική, τον Καναδά και την Διώρυγα του Παναμά. Είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του υπερεθνικιστικού και φιλορωσικού κόμματος της Βουλγαρίας «Αναγέννηση» (Vazrazdane), Κοσταντίν Κοσταντίνοφ.
Ο Κονσταντίνοφ δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι θέσεις του προέδρου Τραμπ είναι «απολύτως δικαιολογημένες» και πως κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβεί και στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία πρέπει να ενωθεί (προσαρτηθεί) με την Βουλγαρία!
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του... «οι αξιώσεις του Τραμπ (σ.σ. να γίνει ο Καναδάς η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ) είναι απολύτως δικαιολογημένες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό και φυσιολογικό από αυτό, δύο χώρες με κοινή ιστορία, κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα και σε μεγάλο βαθμό με κοινό λαό, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς να γίνουν ένα κράτος. Το ίδιο ισχύει και για τις αξιώσεις του Τραμπ για τη διώρυγα του Παναμά. Άλλωστε, οι ΗΠΑ ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης της ζώνης της Διώρυγας, την έχτισαν και την κατείχαν μέχρι το 1979. Αυτός είναι ο λόγος που το Vazrazdane υποστηρίζει πλήρως τους ισχυρισμούς του νεοεκλεγμένου Αμερικανού προέδρου. Το ίδιο ισχύει και με τη Μακεδονία. Δεν υπάρχει τίποτα πιο λογικό από αυτό, δύο χώρες με κοινή ιστορία, κοινή καταγωγή, κοινή γλώσσα και λαό, όπως η Βουλγαρία και η Μακεδονία να γίνουν ένα κράτος».
Τα Σκόπια έσπευσαν να καταδικάσουν τις δηλώσεις, αναφέροντας ότι υποκρύπτουν εδαφικές διεκδικήσεις και «είναι κακόβουλες και αποτελούν ευθεία επίθεση στην εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του κράτους μας. Ταυτόχρονα έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, την μη ανάμειξη των κρατών στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και την πολιτική οικοδόμησης καλών σχέσεων γειτονίας».

Θέλουν και την… Βεσσαραβία!

Μάλιστα, ο Κονσταντίνοφ ισχυρίστηκε ότι στην Βουλγαρία ανήκει και μια «φέτα» από την Ουκρανία! Πηγαίνοντας ακόμη πιο μακριά, είπε πως το ίδιο ισχύει και για την Βεσσαραβία
Όπως είπε, «η Βεσσαραβία αποτελούσε τμήμα της Βουλγαρίας για 450 χρόνια. Οι Βούλγαροι είναι ο γεννήτωρ λαός στην περιοχή από τον 6ο αιώνα και σήμερα αποτελούν την πλειοψηφία του λαού εκεί. Αντιθέτως, η Ουκρανία περιλαμβάνει τη Νότια Βεσσαραβία εδώ και μόλις 34 χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσιολογικό από την ένωση της Βουλγαρίας με την “Μακεδονία” σε μια χώρα και να επιστραφεί η Βεσσαραβία στην Βουλγαρία. Η Ουκρανία καταρρέει και στο επόμενο συνέδριο ειρήνης θα αποφασίσουμε για το μέλλον της αποτυχημένης ουκρανικής κυριαρχίας. Η Βουλγαρία πρέπει να επιβεβαιώσει τις διεκδικήσεις της επί της Νότιας Βεσσαραβίας».

Σε άλλη εποχή, οι δηλώσεις Κονσταντίνοφ θα κινούνταν μεταξύ γραφικότητας και εθνικολαϊκισμού, αλλά σήμερα αποτελούν τμήμα της εθνικιστικής αναθεωρητικής ρητορικής που εξαπλώνεται στα Βαλκάνια, μια περιοχή που, ως γνωστόν, παράγει περισσότερη Ιστορία από όση μπορεί να καταναλώσει.
Πολύ περισσότερο που στην Βουλγαρία επικρατεί μια πρωτοφανής πολιτική αστάθεια, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο του 2024 η Βουλγαρία πήγε για έβδομη φορά στις κάλπες μέσα σε τρία χρόνια, χωρίς και πάλι να εξασφαλιστεί η πολυπόθητη κυβερνητική πλειοψηφία.
Το εθνικιστικό κόμμα του Κονσταντίνοφ εξασφάλισε το 13,8% των ψήφων και κατέλαβε την τρίτη θέση, ενώ πρώτο ήλθε και πάλι το κεντροδεξιό κόμμα «GERB» του πρώην πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ και δεύτερος ο κεντρώος συνασπισμός «Συνεχίζουμε τις Αλλαγές-Δημοκρατική Βουλγαρία». Και τα δύο κόμματα αρνούνται την συνεργασία με την «Αναγέννηση» του Κονσταντίνοφ.

Θυμήθηκαν και τους… γενίτσαρους!

Στις 18 Σεπτεμβρίου 2024, η «Αναγέννηση» εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η πλειοψηφία του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρικής καταγωγής, μιλά την βουλγαρική γλώσσα και ακολουθεί την βουλγαρική παράδοση και κουλτούρα - ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάνταρ Νικόλοσκι». Προηγουμένως, ο Νικόλοσκι είχε αποκαλέσει την Βουλγαρία «απολίτιστη».
Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της «Αναγέννησης», «είναι γνωστό ότι οι γενίτσαροι μισούν περισσότερο τον λαό από όπου τους άρπαξαν. Η δήλωση του “Μακεδόνα” υπουργού για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει αυτήν την (ιστορική) αλήθεια. Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει τα γεγονότα».
Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα αποκάλεσε αυτές τις δηλώσεις «απρεπείς» και χωρίς «έντιμες προθέσεις», ενώ το υπουργείο των Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αναφέρθηκε σε σχόλια «αρρωστημένων προθέσεων».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσκοσκι σχολίασε ότι αν και δεν επιθυμεί να παρέμβει στην πολιτική κατάσταση της Βουλγαρίας, «καλό θα ήταν η Βουλγαρία να αποκτήσει μια σταθερή κυβέρνηση».
«Δεν θέλω να σχολιάζω και να παρεμβαίνω σε εσωτερικά ζητήματα μιας γειτονικής χώρας, όπως δεν θέλω να παρεμβαίνουν και αυτοί στα δικά μας», δήλωσε. «Τους εύχομαι να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν μια πολιτική κυβέρνηση».

Επτά φορές στην κάλπη

Όπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία παρεμποδίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, απαιτώντας η χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της, αναγνωρίζοντας την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας και την απαίτηση αποδοχής ότι τα «μακεδονικά» δεν είναι άλλη γλώσσα σε σχέση με τα βουλγαρικά – κάτι που ο Μίτσκοτσκι προσπαθεί να επιλύσει με διμερείς διαπραγματεύσεις. Προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν θα επιδιώξει «λύση με κάθε κόστος».
Μέχρι στιγμής, οι αναθεωρητικές διακηρύξεις του Κονσταντίνοφ δεν έχουν επίσημα καταδικαστεί από τα άλλα βουλγαρικά κόμματα – προφανώς διότι μετά από επτά συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις κρατούν όλες τις πόρτες ανοιχτές.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος Σιλιάνοφσκα, μιλώντας για τις επαφές με τους γείτονες, αναφέρθηκε σε «ευγενικούς και μετρημένους διαλόγους, με μερικές επιφυλάξεις, ομολογώ, αλλά μεταξύ Βουλγάρων και Ελλήνων διανοουμένων και καλλιτεχνών, μεταξύ των λαών μας, δεν βλέπω προβλήματα όταν επικοινωνούμε. Ξεχνάμε ότι δεν είμαστε βασιλιάδες και βασίλισσες και δεν εκπροσωπούμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειές μας, αλλά τους πολίτες μας. Γι’ αυτό και έχει σημασία να ενεργούμε με βάση αυτό που θέλουν οι λαοί μας».

Τώρα ο Μίτσκοσκι πάει στην Ουάσιγκτον

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως έγινε γνωστό, ο Μίτσκοσκι θα παρευρεθεί στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον και ακολούθως θα παρευρεθεί σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Trump Media και Rumble.
Επιπλέον, αναμένεται να συναντηθεί με τον Χάουαρντ Λούτνικ, συμπρόεδρο της μεταβατικής ομάδας Τραμπ, τον Ντέιβιντ Νούνες, επικεφαλής του Ομίλου Επικοινωνίας και Τεχνολογίας του Τραμπ και τον Κρις Πάβλοσκι, διευθύνοντα σύμβουλο της Rumble.
Όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μίτσκοσκι είπε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, στην Ουάσιγκτον αναμένεται να έχει πολλές συναντήσεις και συζητήσεις.
Όπως είπε, «πέραν των Βρυξελλών, η Ουάσιγκτον είναι εξαιρετικά σημαντική για μας, ως χώρα και ως κυβέρνηση. Από ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής, θα έχω πράγματι σημαντικές συναντήσεις και ελπίζω να προσελκύσω το ενδιαφέρον τους και να τους κάνω να δουν τα Βαλκάνια με διαφορετικούς φακούς. Πρέπει να μας κοιτάξουν ως περιοχή και όχι ως μια μονάδα σε μια περιοχή. Ναι, είμαστε μια σημαντική μονάδα, ένα φυσικό σταυροδρόμι, η καρδιά των Βαλκανίων, αλλά αν δούμε τα Βαλκάνια ως σύνολο, τότε, μέσα από τους φακούς της Ουάσιγκτον, μπορούμε να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά. Θέλω να τους δείξω τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η μικρή, όμορφη χώρα μας στην καρδιά των Βαλκανίων, αλλά και τις προκλήσεις της περιοχής».

Τι γνώμη έχουν σήμερα οι Βελόπουλος και Λατινοπούλου για τις Πρέσπες;

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 22 Οκτωβρίου 2018, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την απόφαση της Βουλής στα Σκόπια για την έναρξη των διαδικασιών για την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας, ως πρώτο βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Τότε, ο βοηθός υφυπουργός των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ είχε συναντηθεί όχι μόνο με τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά και με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, όχι όμως και με τον αρχηγό του κόμματος της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE Κρίστιαν Μίτσκοσκι, ούτε και με τον τότε πρόεδρο, Γκιόργκι Ιβάνοφ, οι οποίοι διαφωνούσαν με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Λίγο νωρίτερα, στις 6 Σεπτεμβρίου 2018, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «ιστορική» την Συμφωνία των Πρεσπών, αποστέλλοντας συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο Ιβάνοφ, ενόψει της Ημέρας Ανεξαρτησίας που στην γειτονική χώρα γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η επιστολή Τραμπ είχε ως εξής:

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε»
Εκ μέρους του αμερικανικού λαού, συγχαίρω εσάς και τους πολίτες της “Μακεδονίας” με την ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας στις 8 Σεπτεμβρίου.»

Η “Μακεδονία’’ έχει πολλά για να είναι περήφανη αυτή τη χρονιά. Η ιστορική συμφωνία των Πρεσπών επιλύει τη μακροχρόνια διένεξη για το ονοματολογικό με την Ελλάδα και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της “Μακεδονίας” τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην ΕΕ. Η συμφωνία και η ένταξη της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τη “Μακεδονία”, ειδικά όσον αφορά στις επερχόμενες συνομιλίες για την ένταξή σας στο ΝΑΤΟ.

Εύχομαι στον λαό της “Μακεδονίας” ό,τι καλύτερο σε αυτή την ξεχωριστή ημέρα».

Συμπέρασμα για τους φιλορώσους και συγχρόνως επαίτες της νέας αμερικανικής διοίκησης υπερπατριώτες, τουρκοφάγους και εκπροσώπους της… Αρίας Φυλής Βελόπουλο, Λατινοπούλου και λοιπούς: Στην επιστολή η «Μακεδονία» είχε αναφερθεί έξι φορές!

Σήμερα, ο ένας θέλει να καλέσουμε τον Έλον Μασκ στη Βουλή και η άλλη χορεύει στα κανάλια, ποζάρει δίπλα στη Λεπέν και, όπως έχει αναφερθεί, εξασφάλισε πρόσκληση για την ορκωμοσία Τραμπ μέσω της λεπενικής - ορμπανικής ευρωομάδας στην οποία έσπευσε να ενταχθεί.

Αυτά για όσους πιστεύουν, ακολουθούν, στηρίζουν, υποστηρίζουν και – κυρίως – εκμεταλλεύονται ανθρώπους που ανακαλύπτουν παντού προδότες και μειοδότες…

 Σοφία Βούλτεψη

*Βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: