Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025

Η Αυστραλία δείχνει τον δρόμο για την αντιμετώπιση του Ίλον Μασκ

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε αποκάλεσε τον Ίλον Μασκ «αλαζονικό δισεκατομμυριούχο», που νομίζει ότι είναι υπεράνω του νόμου αλλά και υπεράνω της κοινής ευπρέπειας».
Η κλιμακούμενη κόντρα ξεκίνησε από την απροθυμία που έδειξε η κοινωνική πλατφόρμα του Μασκ «Χ», πρώην twitter να αφαιρέσει βίντεο από επίθεση με μαχαίρι σε μια εκκλησία στο Σίδνεϊ.  
Παράλληλα ο Επίτροπος eSafety της Αυστραλίας (ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή), απείλησε την «X» και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης με υψηλά πρόστιμα, εάν δεν αφαιρέσουν το βίντεο από την επίθεση στην εκκλησία, την οποία η αστυνομία χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση.
Ο Μάσκ είναι εκείνος που παρεμβαίνει στα δημόσια θέματα της Ευρώπης. Αναφερόμενος... στο ενδεχόμενο επενδύσεων στη Βρετανία, είχε πει «δεν πιστεύω ότι κάποιος θα ήθελε να πάει στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο απελευθερώνει καταδικασμένους παιδόφιλους, ώστε να φυλακίσει ανθρώπους που έχουν κάνει απλώς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Σημειωτέον ότι κατά τις αναταραχές του καλοκαιριού, ο Μασκ κατηγορήθηκε για ψευδείς ειδήσεις όπως το tweet ενός γνωστού ακροδεξιού ακτιβιστή της χώρας, του Στέφεν Γουάξλι Λένον, γνωστός και ως Τόμι Ρόμπινσον, αλλά και για την αναδημοσίευση ενός ψεύτικου τίτλου της Daily Telegraph που έγραφε ότι οι ταραχοποιοί διαδηλωτές θα στέλνονταν σε στρατόπεδα κράτησης των Φώκλαντς.

Παράλληλα η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Πιλάρ Αλεγρία, δήλωσε ότι τα social media θα πρέπει να είναι ουδέτερα και να μην παρεμβαίνουν στις υποθέσεις άλλων χωρών. Ήταν απάντηση σε σχολιασμό του Μασκ για στατιστικά στοιχεία που αφορούν το ποσοστό αλλοδαπών φυλακισμένων για βιασμούς στη χώρα.   
Υπενθυμίζεται ότι ο εκκεντρικός σύμβουλος και μελλοντικός υπουργός του Τραμπ, είχε χαρακτηρίσει τη βρετανική κυβέρνηση «τυραννική» από την οποία πρέπει να απαλλαγεί ο βρετανικός λαός. Στήριξε δε, τον ευρωσκεπτικιστή Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος έκανε γνωστό πως ο Μασκ θα κάνει δωρεά πολλών εκατομμυρίων στο λαϊκιστικό κόμμα του, Reform UK.

Γνωστή και η επιλογή του υπέρ της νεοναζίστριας Αλις Βάιντελ, ηγέτιδας της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Η Βάιντελ, υποψήφια καγκελάριος για τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, ευχαρίστησε τον δισεκατομμυριούχο παρεμβατικό Αμερικανό για τη δημόσια υποστήριξη προς το πρόσωπό της και το κόμμα της.

Ο έτερος Μεγιστάνας, αφεντικό του Facebook και του Instagram Μαρκ Ζάκερμπεργκ, θύοντας στην αυλή του Τραμπ, υπέστη εκπληκτική μεταμόρφωση
Ιεροκήρυκας της woke κουλτούρας, αν και η προσωπική του ζωή δεν έχει κάτι από woke, είχε φτάσει στο σημείο να διαθέτει ακόμη και ταμπόν και σερβιέτες… στις ανδρικές τουαλέτες των επιχειρήσεών του. Προφανώς, στο πλαίσιο της ποικιλομορφίας (diversity), για τους μη δυαδικούς και διεμφυλικούς υπαλλήλους του, που τις χρησιμοποιούσαν! 
Τώρα (δήθεν αφότου άρχισε να γυμνάζεται) ανακάλυψε τις αρετές της αρρενωπότητας, ενώ σταμάτησε να δίνει προτεραιότητα στη συνεργασία με επιχειρήσεις – προμηθευτές που ανήκουν σε μειονότητες.
Τα προηγούμενα αφορούν το πολιτισμικό πλαίσιο των ΗΠΑ.  Όμως η κατάργηση του fact checking, στο όνομα της  ψευδεπίγραφης ελευθερίας της έκφρασης, που ανακοίνωσε ο Ζάκερμπεργκ, μας αφορά όλους γιατί μας προβάλει ένα δυστοπικό μέλλον.
Στο πλαίσιο της «μεταμόρφωσής του», διακόπτει τη συνεργασία με εταιρίες που ήλεγχαν τα fake news, και επιτρέπει ανάπτυξη περισσότερου πολιτικού περιεχομένου. Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι το πολιτικό περιεχόμενο αλλά το ανεξέλεγκτο αυτού.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ντροπιαστική» την κατάργηση του ελέγχου της αληθείας των ειδήσεων, αλλά φευ, δεν έχει πλέον σημασία. Είναι  ο απερχόμενος, και η Δύση, μάλλον η ανθρωπότητα, εισέρχεται ορμητικά και άτσαλα, στην εποχή Τραμπ και Μασκ.
Πλέον οι ψεύτικοι λογαριασμοί που καταπολεμούσε το Facebook, θα ξανανθίσουν. Η διασπορά fake news, η δολοφονία χαρακτήρων (που υπήρχε στο «Χ» αλλά όχι στο Facebook), τα κοινωνικά λιντσαρίσματα κάθε δημόσιου προσώπου, θα οργιάσουν.   

Δεν αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της Δύσης να κλείσει τα social media. 
Όταν π.χ. ο Ερντογάν είχε κλείσει το twitter, ο τότε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζαϊμπερτ είχε δηλώσει «Σε μια ελεύθερη κοινωνία η επιλογή των μέσων που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία, ανήκει στους πολίτες, όχι στο κράτος» (τότε βέβαια το αφεντικό του twitter δεν υποστήριζε τους νεοναζιστές της AfD).
Ούτε μπορούν να ακολουθήσουν τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που έκλεισε το TikTok λέγοντας ότι «το TikTok είναι ο τραμπούκος της γειτονιάς» και συνέχισε: «είτε το TikTok  προστατεύει τα παιδιά της Αλβανίας, είτε η Αλβανία θα προστατέψει τα παιδιά της από το TikTok».

Ήδη μια σειρά χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, έχουν επιβάλει κάποιους περιορισμούς που αφορούν τα παιδιά. Ωστόσο. στο τσουνάμι που έρχεται, λύση είναι η τακτική της Αυστραλίας. 

Έκαστο κράτος να ταράξει τα social media στη νομιμότητα. Γρήγορα και αποφασιστικά για υποταγή τους οικείους νόμους. Ο Μασκ δεν μπορεί να είναι υπεράνω κρατών.

Γιάννης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια: