Τρίτη 25 Μαΐου 2010

H Iσπανία στο κατώφλι του ΔΝΤ..(;)


bulls02
«Η τάση της απροθυμίας ανάληψης κινδύνων ενδέχεται να διατηρηθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς η Ισπανία αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης, όχι τόσο λόγω της γενικότερης εικόνας των δημόσιων οικονομικών, αλλά λόγω της ήδη πολύ δυσμενούς κατάστασης στην αγορά εργασίας και στο τραπεζικό σύστημα». εκτιμά η Credit Agricole Corporate & Investment Bank.
Aπο την άλλη  
Βέβαια ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν , άλλα ισχυριζόταν 2 μήνες πριν στη λαϊκή εφημερίδα Bild με τίτλο  
«Η Ελλάδα ήταν μόνον η αρχή; :
Οι εικοτολογίες περί παρόμοιων προβλημάτων στην Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιρλανδία προκαλούν μόνον πανικό υποστήριζε ο επικεφαλής του ΔΝΤ  Ντομινίκ Στρος-Κανς δηλώνοντας: ‘Μπορούμε να γράψουμε και άλλα ονόματα χωρών της Ευρωζώνης στη λίστα για να προκαλέσουμε φόβους και πανικό, δεν πιστεύω όμως ότι θα συμβεί κάτι παρόμοιο’. Ο κ.Στρος-Καν υπογραμμίζει ότι ‘πρόβλημα αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνον με την Ελλάδα και όχι με την Ισπανία. Και με το πρόβλημα αυτό ασχολείται ήδη η Ε.Ε.’ Και ο επικεφαλής του ΔΝΤ καταλήγει: ‘κανείς μας δεν γνωρίζει, τι θα συμβεί, αλλά δεν υπάρχει λόγος η Πορτογαλία και η Ισπανία να παρασυρθούν σε παρόμοια αδιέξοδα με εκείνα της Ελλάδας.»
Και όμως υπήρχαν οικονομολόγοι που  είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όπως ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν που έλεγε ότι ‘η πραγματική εστία κρίσης δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ισπανία’ και αυτό διότι: τα χρέη της είναι ύψους 11,4% του ΑΕΠ,  αλλά πλήττεται από την ύφεση, έχει 20% ανεργία, διαρθρωτικά προβλήματα, ελάχιστη διάθεση για μεταρρυθμίσεις και λείπουν οι επενδύσεις με μέλλον. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι η συνολική απόδοση της ισπανικής οικονομίας είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από εκείνη της Ελλάδας και τώρα έχει φθάσει στο ελάχιστο. Η ‘φούσκα’ των ακινήτων έχει σπάσει την οικονομική ραχοκοκαλιά της Ισπανίας. Έτσι η Ισπανία από υποδειγματικός μαθητής κατάντησε το χειρότερο παράδειγμα στα ελλείμματα και έγινε ένας από τους αδύναμους κρίκους της ευρωζώνης.
Φαίνεται ότι ο επόμενος υποψήφιος επιδείνωσης της κρίσης είναι η Ισπανία. 
Το ΔΝΤ  είχε  αποκλείσει μια τέτοια περίπτωση, παρά της αναφορές οικονομόλων όπως ο Πολ Κρούγκμαν. 
Εκτιμούσε ότι η επέκταση της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης είναι απίθανη.
Τώρα φαίνεται το ΔΝΤ να αναθεωρεί τις απόψεις του για την Ισπανία. Ίσως γιατί  βρίσκεται ένα βήμα από το να περάσει το κατώφλι του..διαμέσου βεβαίως του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
epikairo

Δεν υπάρχουν σχόλια: