Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

O Ζάεφ «καρφώνει» Τσίπρα και Κοτζιά: Είχαμε συμφωνήσει για «Δημοκρατία του Ιλιντεν»

Μετά την αποκάλυψη των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ για τις διαπραγματεύσεις που έκανε ο Ζάεφ με τον Τσίπρα για όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν», έρχεται και η επίσημη επιβεβαίωση.
Αν κάποιοι δεν πίστευαν στα πρακτικά από τα Σκόπια, έρχεται ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας να «δώσει στεγνά» τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά για το γεγονος ότι είχαν συμφωνήσει σε ένα όνομα που έφερνε άκρως αλυτρωτικές διαθέσεις στο προσκήνιο.
Η λογική του να κλείσει το ταχύτερο η διαπραγμάτευση οδήγησε σε τραγικά λάθη την ελληνική κυβέρνηση καθώς... η αδίρητη ανάγκη να λυθεί το ονοματολογικό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποδέχεται η Ελλάδα τέτοιες λύσεις.
Στην ερώτηση που κάνει στον Ζόραν Ζάεφ η Αλεξία Κεφαλά στην αποκλειστική συνέντευξη για τα «Νέα Σαββατοκύριακο», σχετικά με το πόσο κοντά έφτασαν στην ονομασία «Ιλιντεν» ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Στις διαπραγματεύσεις φτάσαμε σε ένα σημείο όπου θεωρήσαμε ότι το όνομα Δημοκρατία του Ιλιντεν αποτελεί μια καλή βάση για μια οριστική λύση. Υστερα συμφωνήσαμε ότι θα επιδιώξουμε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στις δύο χώρες.
Οι ελληνικοί πολιτικοί κύκλοι δεν παρείχαν ικανοποιητική στήριξη στην πρόταση αυτή κι έτσι προχωρήσαμε σε μια άλλη λύση που περιλαμβάνει ένα γεωγραφικό σημείο αναφοράς για τον καθορισμό του ονόματός μας.
Σε όλες τις σύνθετες διαδικασίες υπάρχουν επιτυχή και ανεπιτυχή βήματα, το σημαντικό όμως είναι ότι ξεπεράσαμε αυτή την κατάσταση και βρήκαμε μια λύση αποδεκτή από τις δύο πλευρές».

Από την απάντηση αυτή συνάγεται το συμπέρασμα ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε αποδεχθεί το χειρότερο δυνατό όνομα και μόλις αυτό έγινε γνωστό προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στην Ελλάδα με αποτέλεσμα την απόσυρσή του.
Όπως θυμόμαστε από τα πρακτικά φάνηκε η έκπληξη ακόμη και των ακραίων πολιτικών της ΠΓΔΜ για την αποδοχή από μέρους της Ελλάδας της «Δημοκρατίας του Ιλιντεν».
Δεν πίστευαν δηλαδή ότι θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ένα όνομα που επανέφερε διεκδικήσεις και θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στο μέλλον.
Ωστόσο, τελικά το όνομα αυτό δεν έγινε δεκτό υπό το βάρος μιας θύελλας που θα προκαλούσε στην ελληνική πολιτική και την κοινωνία.

Θυμίζουμε ότι ο Ζόραν Ζάεφ τον Μάιο, αναφερόμενος στο Ιλιντεν είχε πει ότι ότι η εξέγερση που έγινε το 1903, δεν ενέχει εδαφικές διεκδικήσεις, και συνιστά λύση αξιοπρέπειας καθώς δεν επηρεάζει αρνητικά το ευαίσθητο ζήτημα της ταυτότητας.
Ο σκοπιανός πρωθυπουργός υποστήριξε πάντως πως η λύση του «Ίλιντεν» είναι «win-win», δηλαδή συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές, και πρόκειται για μια καλή λύση που μπορεί να λύσει την 25ετή διένεξη για το ονοματολογικό.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι οι πέντε ονομασίες που είχε καταθέσει ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν το «Ίλιντεν» είναι αυτές πάνω στις οποίες γίνεται η συζήτηση. Αποδεικνύεται ότι υπήρχε στο τραπέζι και αυτή η λύση και μάλιστα είχε γίνει αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: