Τα όσα ασυνήθιστα, και ασφαλώς καθόλου ευχάριστα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, συμβαίνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό τις τελευταίες ώρες, έχουν προκαλέσει ένα συνολικό μούδιασμα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μπορεί τα καβγαδάκια μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων να μην ήταν σπάνιο φαινόμενο στα τριάμιση χρόνια που βρίσκεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως τα όσα καταγράφονται εδώ μερικά 24ωρα, μοιάζουν να έχουν μία ποιοτική διαφορά ως προς το παρελθόν...
Χαρακτηριστικότερη όλων, η εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση που υιοθέτησαν οι δύο εταίροι, την επόμενη μέρα της παρουσίας του υπουργού Αμυνας στο αμερικανικό πεντάγωνο.
Από την μία, κύκλοι κοντά στον πρωθυπουργό επιχείρησαν να ρίξουν τους τόνους της αντιπαράθεσης μέσα από συντονισμένες δηλώσεις (κατευναστικού περιεχομένου αυτή τη φορά). Ένα 24ωρο δηλαδή μετά τις σκληρές δηλώσεις Βούτση, Παππά και Κοτζιά εναντίον του Πάνου Καμμένου, οι τόνοι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έπεσαν σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης της όλης κατάστασης.
Από την άλλη , σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος όχι μόνο δεν προσπάθησε να χαμηλώσει και αυτός τους τόνους της κόντρας, αντιθέτως έριξε και άλλο λάδι στη φωτιά με νέα “τιτιβίσματα” εναντίον της Εφημερίδας των Συντακτών και του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.
Είναι προφανές λοιπόν ότι αν ο συγκεκριμένος καβγάς ήταν σαν όλους αυτούς που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια της πολιτικής συμβίωσης Τσίπρα Καμμένου, θα είχε ολοκληρωθεί με βήματα συμφιλίωσης και από τις δύο πλευρές και θα είχε ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο “ των διαφορετικών απόψεων εντός ενός κυβερνητικού συνασπισμού”.
Κάτι λοιπόν φαίνεται πως έχει αλλάξει στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το γυαλί δείχνει να έχει ραγίσει για τα καλά μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου, παρά το γεγονός ότι η καλή προσωπική τους σχέση λειτουργούσε άψογα μέχρι σήμερα, αποτελώντας την ουσιαστική βάση για την κυβερνητική τους συνεργασία.
Η παραπάνω ανάλυση κυριαρχεί στον τρίτο όροφο των γραφείων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τα στελέχη της να τονίζουν ότι αυτονοήτως θα πρέπει ο κυβερνητικός συνασπισμός από εδώ και στο εξής να αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι διαθέτει την κοινοβουλευτική δεδηλωμένη, σε πολιτικό επίπεδο.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η υπονόηση από τον πλευρά του Μαξίμου πως έχει ήδη βρεθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών χωρίς τις ψήφους των ΑΝΕΛ, έχει ενισχύσει τις φωνές εντός του κυβερνητικού κόμματος που θέλουν να θέσουν εκτός κυβέρνησης τους ΑΝΕΛ και την σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτικές δυνάμεις.
Αυτή η κίνηση φαίνεται πως έχει περιέλθει στην αντίληψη του προέδρου των ΑΝΕΛ , γιαυτό και ο κ. Καμμένος στέλνει και εκείνος τα δικά του μηνύματα ρήξης προς το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό το σκηνικό μόνιμης ενδοκυβερνητικής τριβής θα αποτελέσει , σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr, μία από τις αιχμές του αντιπολιτευτικού δόρατος της ΝΔ το προσεχές διάστημα.
Στην περίπτωση μάλιστα που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιληφθεί πως η ασυνεννοησία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων παγιωθεί και εξαπλωθεί σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, θα φέρει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της δεδηλωμένης.
Με άλλα λόγια η ΝΔ θα θέτει μετ΄επιτάσεως θέμα δεδηλωμένης αρχικά σε πολιτικό επίπεδο, θέλοντας να καταδείξει την απόσταση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου.
Με άλλα λόγια η ΝΔ θα θέτει μετ΄επιτάσεως θέμα δεδηλωμένης αρχικά σε πολιτικό επίπεδο, θέλοντας να καταδείξει την απόσταση μεταξύ Τσίπρα-Καμμένου.
Μετά την 17η Δεκεμβρίου όμως, ημέρα που ολοκληρώνεται το εξάμηνο από την τελευταία πρόταση δυσπιστίας, η ΝΔ είναι έτοιμη ξανά να φέρει το θέμα στη Βουλή, προκαλώντας έτσι την κυβέρνηση να αποδείξει εάν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου. Μέχρι τότε το ζήτημα της δεδηλωμένης θα είναι ένα διαρκές ζητούμενο για τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος μοιάζει το τελευταίο διάστημα να μην την κρατάει σφιχτά στο χέρι, όπως την είχε στο πρόσφατο παρελθόν.
Του Γιάννη Κ.Τρουπή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου