Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018

Σόκαρε η προσβολή Ντάισελμπλουμ σε Τσίπρα-Τσακαλώτο

Απίστευτη προσβολή και παραδοχή του Γερούν Ντάισελμπλουμ στα πρόσωπα των Τσίπρα-Τσακαλώτου.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ τους αποκάλεσε τα πιο πειθήνια όργανα της Τρόικας.

Μιας τρόικας που σε συνεργασία με τις εγχώριες μνημονιακές κυβερνήσεις κατάφεραν να μην ακουμπήσουν το διεφθαρμένο εγχώριο πελατειακό κράτος. 
Το να επιβραβεύει ο τυφλός τον μονόφθαλμο είναι αστείο...

Η δε ασχετοσύνη των δανειστών είναι τέτοια, ώστε τώρα (Ιανουάριος 2017) εμφανίζονται οι δανειστές να ανακαλύπτουν πόσα χρωστάνε οι Ελληνες στο Δημόσιο και την Εφορία!

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt  μετά από 8 χρόνια μνημόνια ανακάλυψε την Ακρόπολη:«Οι Έλληνες δεν χρωστούν μόνο σε άλλες χώρες αλλά και στο ίδιο τους το κράτος. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς – που προκύπτουν από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – το Νοέμβριο του 2017 αυτά τα χρέη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 δις €. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 55% του ΑΕΠ και το οποίο είναι διπλάσιο τα φορολογικά έσοδα της περασμένης χρονιάς.
Σώπα, καλέ!
Δείτε τώρα τα εγκώμια του μονόφθαλμου στους τυφλούς: Στην Ελλάδα αλλά και στις σχέσεις των ευρωπαίων εταίρων με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών των Ευκλείδη Τσακαλώτο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στους Financial Times.
Μιλώντας στους Financial Times έκανε εκτενή αναφορά στην ταραχώδη περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και το Grexit.
«Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και, φυσικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, έχουν αλλάξει παντελώς την σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν τα πάντα ήταν πιο εύκολα από τότε είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
Παραδέχτηκε ότι κάποια από τα μέτρα που έπρεπε να λάβει η Ελλάδα για να διορθώσει τα κατεστραμμένα δημόσια οικονομικά της ήταν «ακραία», όμως οι συζητήσεις έχουν στραφεί τώρα από το ‘σφίξιμο του ζωναριού’ στις μεταρρυθμίσεις.
Το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για τη χώρα οριστικοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 μετά από ένα ταραχώδες εξάμηνο κατά το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, πολέμησαν με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για τους όρους που συνόδευαν τα δάνεια διάσωσης.
Ο Ντάισελμπλουμ μιλά ακόμη για το μυστήριο του διαλόγου που είχε με τον Γιάνη Βαρουφάκη κατά την πρώτη συνάντησή τους στην Αθήνα.
Είπε στον έλληνα ομόλογό του ότι «σκότωσες την τρόικα» και ότι «αν θες να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εταίρους σου στην ευρωζώνη θα πρέπει να εργάζεσαι με την τρόικα και άρα λέγοντας “αντίο στην Τρόικα” λες “αντίο στο ευρώ”».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως αν και πολλά έχουν λεχθεί για τα σχέδια που κυκλοφόρησε η Γερμανία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εκείνων για ένα προσωρινό «Grexit» πρακτικά ήταν οι χώρες της κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης –πολλές από τις οποίες με χαμηλότερο κατά κεφαλήν πλούτο απ’ ότι η Ελλάδα- που είχαν περισσότερο χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα.
Ο ίδιος είπε πως ποτέ δεν υποστήριξε μια έξοδο της Ελλάδας, κάτι το οποίο θα ήταν «πραγματικά καταστροφικό» και ένα «τεράστιο λάθος». Η Ελλάδα δεν παραβιάζει πλέον τους όρους της ΕΕ για τους προϋπολογισμούς και αναμένεται να εξέλθει του προγράμματος διάσωσης φέτος.
Αναλυτικό άρθρο δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt για τα χρέη των ελλήνων φορολογουμένων αλλά και επιχειρήσεων προς το δημόσιο. «Η Ελλάδα δεν χρωστάει μόνο στους διεθνείς δανειστές. Και οι ίδιοι οι Έλληνες χρωστούν στο κράτος τους τριψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Τώρα αναλαμβάνουν δράση οι φορολογικές αρχές» αναφέρει ο αρθρογράφος. Στη συνέχεια παραθέτει αναλυτικά τους αριθμούς και τα χρέη της χώρας προς στους διεθνείς δανειστές και συμπληρώνει: «Οι Έλληνες δεν χρωστούν μόνο σε άλλες χώρες αλλά και στο ίδιο τους το κράτος. Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς – που προκύπτουν από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – το Νοέμβριο του 2017 αυτά τα χρέη ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 δις €. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 55% του ΑΕΠ και το οποίο είναι διπλάσιο τα φορολογικά έσοδα της περασμένης χρονιάς.
Πρόκειται για διαπιστωμένες φορολογικές οφειλές. Εάν συνυπολογίσει κανείς και την φοροδιαφυγή, τότε προκύπτουν πολύ μεγαλύτερα ποσά. Ειδικοί εκτιμούν ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται ετησίως στα 16 δις €. Αυτό ανταποκρίνεται στο ένα τρίτο των εισπραχθέντων φορολογικών εσόδων. Μόνο η φοροδιαφυγή που προκύπτει από την μη καταβολή του ΦΠΑ ανέρχεται περίπου σε 6 δις € το χρόνο. Η κακή φορολογική συνείδηση στην Ελλάδα θεωρείται μια από τις αιτίες της οικονομικής κρίσης της χώρας».
Προς το τέλος του άρθρου πάντως ο ανταποκριτής από την Αθήνα επισημαίνει: «Αργά η γρήγορα ο υπουργός Οικονομικών δεν θα μπορέσει να αποφύγει την παραγραφή ενός μεγάλου μέρους των οφειλών. Ειδικοί εκτιμούν ότι από τα περίπου 102 δις € θα μπορέσει να εισπραχθεί στην καλύτερη περίπτωση το ένα πέμπτο. Διότι πολλοί οφειλέτες έχουν πεθάνει, ενώ άλλοι έχουν χρεοκοπήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: