Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Τι ισχύει για τους Έλληνες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Μέχρι χτες, η ταυτότητα του πολίτη μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν δεδομένη και, νομίζαμε, απαραβίαστη όσον αφορά στην ελεύθερη κίνηση πολιτών της από τη μία χώρα στην άλλη.

Από χτες, μπαίνεις στο αεροπλάνο και πετάς για Ευρώπη. 

Περνάς από έλεγχο διαβατηρίου ή δεν περνάς; 

Φτάνεις στη χώρα προορισμού. Περνάς από αυστηρό έλεγχο διαβατηρίου ή δεν περνάς; 

Είσαι πολίτης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή δεν είσαι;
Επειδή πολύς θόρυβος έχει γίνει τις τελευταίες μέρες για το θέμα και για να ξεκαθαρίζουμε στους αναγνώστες τα πράγματα, η ιστορία έχει ως εξής:
Την ώρα που οι Έλληνες βουλευτές θα αγορεύουν στη Βουλή για το ασφαλιστικό - φορολογικό νομοσχέδιο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα το ψηφίζει, στις Βρυξέλλες τρέχει η πρόταση της Κομισιόν με ημερομηνία Τετάρτης 4 Μαΐου προς το Συμβούλιο της Ε.Ε. για επιβολή έκτακτων διασυνοριακών ελέγχων για όσους έχουν ελληνικά διαβατήρια ή προέρχονται από την Ελλάδα για 6 μήνες κατ' αρχήν. Δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο.
(Θυμίζουμε ότι, ταυτόχρονα, η Κομισιόν προτείνει στην Επιτροπή την κατάργηση της βίζας για τους υπηκόους Τουρκίας που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τα κατάλληλα διαβατήρια, που επιβάλλει η κοινοτική νομοθεσία.)
Η Κομισιόν αιτιολογεί την πρότασή της με το επιχείρημα ότι στην πρόσφατη αξιολόγηση Σένγκεν μεταξύ 10 και 16 Απριλίου εντοπίστηκαν ελλείψεις στη φύλαξη των συνόρων από την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό. Έτσι, λέει, η Ελλάδα δεν κατάφερε να εξαλείψει κενά τα οποία είχε υποσχεθεί τον Φεβρουάριο ότι θα καλύψει.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής Φρ. Τίντεμανς χαρακτήρισε τα προβλήματα σοβαρά, ενώ ο Επίτροπος Αβραμόπουλος παραδέχτηκε ότι παραμένει υπαρκτός κίνδυνος μετακίνησης ανθρώπων από τη Μ. Ανατολή που δεν έχουν ελεγχθεί μέσα στην Ε.Ε.
Η Κομισιόν ζητούσε, συγκεκριμένα, τη λήψη αποτυπωμάτων όλων όσων έφταναν στη χώρα και το σκανάρισμα των στοιχείων στις βάσεις δεδομένων Σένγκεν και Ιντερπόλ. Αυτά γίνονταν ελλειπώς, λέει η Επιτροπή.
Φυσικά, η Κομισιόν δεν λέει λέξη για την παντελή απουσία της από το 2009, που οι ελληνικές κυβερνήσεις ζητούσαν επιτακτικά ευρωπαϊκή βοήθεια στον έλεγχο των συνόρων, επισημαίνοντας ότι είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Αντιθέτως, όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες, η Γερμανία, δια στόματος Μέρκελ και Σόιμπλε, αποφαινόταν με το γνωστό υπεροπτικό ύφος ότι κάθε χώρα έχει υποχρέωση να φυλάει τα σύνορά της, όπως φυλάει καθένας το σπίτι του!
Θυμήθηκαν ότι το Αιγαίο είναι σύνορα της Ευρώπης μόλις βρέθηκαν προ της πραγματικότητας να μπουν στις χώρες τους οι κατατρεγμένοι της Μέσης Ανατολής! Ωραίος Διαφωτισμός και Αναγέννηση και αλληλεγγύη των λαών!
Μ' αυτά τα δεδομένα, και με την ανικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να βάλει εγκαίρως σε μια πολιτισμένη τάξη το μεταναστευτικό, όσοι ταξιδεύουν από την Ελλάδα προς χώρες της Ε.Ε. ας έχουν υπ όψιν τους ότι εφόσον το Συμβούλιο της Ε.Ε. εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν:

  1. Θα περνάνε από ειδικό έλεγχο διαβατηρίων σε Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Σουηδία, Νορβηγία και
  2. Είναι πιθανό να περνάνε ήδη από ειδικό έλεγχο στη Γαλλία, η οποία άρχισε να εφαρμόζει τέτοια μέτρα από μόνη της και σε πολίτες από άλλες χώρες της Ε.Ε., μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε από τον ISIS.
Το πρόβλημα είναι μικρό, φυσικά, αν σκεφτεί κανείς, ότι με τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή οι μισοί Έλληνες δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν μέσα στην ίδια τους τη χώρα από οικονομική αδυναμία. Αλλά, αυτό είναι ένα ζήτημα, που θα πρέπει να το λύσουν από μόνοι τους οι Έλληνες. Χωρίς ξένη βοήθεια. Όσο νωρίτερα το κάνουν, τόσο καλύτερα.

Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: