O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασης των Σκοπίων να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να εμποδίσουν τη διέλευση μεταναστών και προειδοποίησε ότι οι αυξανόμενες εντάσεις στα Βαλκάνια μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις.
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ έριξε...χθες δακρυγόνα εναντίον εκατοντάδων Σύρων και Ιρακινών που προσπαθούσαν να παραβιάσουν τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στο φυλάκιο της Ειδομένης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
"Είδαμε περίπου 400 νεαρούς να προσπαθούν να περάσουν δια της βίας στο έδαφος της χώρας μας από την Ελλάδα", δήλωσε ο Πόποσκι στο BBC.
"Αν οι δυνάμεις ασφαλείας μας είναι αντιμέτωπες με μια κατάσταση βίαιης απόπειρας από εκατοντάδες νεαρούς προκειμένου να περάσουν στο έδαφός μας χωρίς να θέλουν να καταγραφούν ή να μεταβούν στα κέντρα υποδοχής, δεν νομίζω ότι αυτό συνάδει με ό,τι έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
"Το πιο απλό για την ΠΓΔΜ θα ήταν να αποχωρήσει από τα σύνορα και να αφήσει όλους τους πρόσφυγες να περάσουν", δήλωσε ο υπουργός αναφέροντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ είναι αντίθετες με μια τέτοια απόφαση. "Μας είπαν ότι θέλουν ένα αξιόπιστο σύστημα όσον αφορά τους μετανάστες", ώστε να καταγράφονται οι υποψήφιοι για χορήγηση ασύλου, δήλωσε ο Πόποσκι.
"Τώρα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το σύστημα δείχνει να μην λειτουργεί. Καθένας ανάμεσά μας θα πρέπει να αναλάβει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την επικράτειά του", επισήμανε.
Η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη στα σύνορα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας όπου περισσότεροι από 7.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί μετά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την ΠΓΔΜ και από χώρες των Βαλκανίων και της ΕΕ, στον αριθμό των ανθρώπων στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος στα εδάφη των χωρών αυτών.
Σε χωριστή συνέντευξη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o Πόποσκι εξέφρασε φόβους για τυχόν "συγκρούσεις μεταξύ γειτόνων στην περίπτωση που ενισχυθούν οι συνοριακοί έλεγχοι".
Στην αναμέτρηση αυτή, "η Σλοβενία στέλνει πίσω παράνομους μετανάστες προς την Κροατία, η Κροατία προς τη Σερβία και η Σερβία προς τη χώρα μας, κλπ.", εξηγεί και προσθέτει:
"φοβάμαι μήπως ένα τέτοιο σενάριο γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που υπάρξει μεγάλος αριθμός προσφύγων".
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου