Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

Αποκάλυψη Agrobusiness: O Ντάισελμπλουμ λέει ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τα μέτρα για τους αγρότες

Αποκάλυψη Agrobusiness: O Ντάισελμπλουμ λέει ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τα μέτρα για τους αγρότες - Κεντρική Εικόνα
Όλη η μυστική αλληλογραφία του Επικεφαλής του Eurogroup με Έλληνα γεωπόνο
Με μια σημαντική αποκάλυψη κυκλοφορεί, σήμερα στα περίπτερα όλης της χώρας, η εφημερίδα Agrobusiness. Συγκεκριμένα αποκαλύπτεται όλη η μυστική αλληλογραφία του Επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ, με Έλληνα γεωπόνο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ντάισελμπλουμ, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε τα μέτρα για τους αγρότες...

Διαβάστε το κείμενο

«... Ωστόσο, ήταν η ελληνική κυβέρνηση εκείνη που αποφάσισε τις λεπτομέρειες των ειδικών μέτρων εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες δημοσιο-οικονομικοί στόχοι». Τη θέση αυτή διατυπώνει με τον πιο σαφή τρόπο ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταισλμπλούμ, για τη φορολογία των αγροτών σε απάντησή του προς τον Ελληνα γεωπόνο -γεωργό οικονομολόγο Πάνο Παναγόπουλο, ο οποίος, πριν από έναν χρόνο, είχε χαρακτηρίσει «τερατώδη -με βάση τα διεθνή πρότυπα- την υπερφορολόγηση των αγροτών».
Ωστόσο, στην απάντησή του ο κ. Νταισελμπλουμ επιμένει ότι ο γεωργικός τομέας, καθώς και οι άλλοι τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση του κράτους, ως εκ τούτου να πληρώσει το μερίδιο φορολογίας που του αναλογεί. Ενώ παραδέχεται ότι η Ε.Ε έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό της τρέχουσας μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης.
Ο Πάνος Παναγόπουλος είχε αποστείλει σε ιδιαίτερα έντονο ύφος επιστολή όπου κατηγορεί την τρόικα ότι κινείται ιδιοτελώς και ότι διαστρέβλωσε κάθε αρχή της αγροτικής οικονομίας.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 
Οικονομίες των κρατών-μελών I, Ελλάδα
Αξιότιμε κύριε Παναγόπουλε,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας της 8ης Φεβρουαρίου 2015, που απευθύνεται στον κ. Dijsselbloem με αντίγραφο προς στον Πρόεδρο της Επιτροπής, οι οποίοι μου ζήτησαν να απαντήσω για λογαριασμό τους. Ως γενικό σχόλιο, θα ήθελα να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει στηρίξει την Ελλάδα από την είσοδό της, στο 1983, με επιχορήγηση κεφαλαίων, με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στο εισόδημα, στον πλούτο και στις ευκαιρίες. Η Επιτροπή, ιδίως κατά την τελευταία δεκαετία, έχει βοηθήσει την Ελλάδα με συγκεκριμένες προσπάθειες για τη βελτίωση της απορρόφησης και τον αντίκτυπο των κεφαλαίων που χορηγεί η Ε.Ε. στην Ελλάδα.
Από το 2007 η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) έχει επενδύσει σχεδόν 20 δισ. ευρώ στον τομέα της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών στην Ελλάδα, με στόχο τη σταθεροποίηση του εισοδήματος των γεωργών, τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της βιωσιμότητας των ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την εξασφάλιση της παροχής ασφαλών, οικονομικά προσιτών και ποιοτικών τροφίμων για τους πολίτες της.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων 7 χρόνων, η νέα ΚΓΠ πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 19,6 δισ. ευρώ στην Ελλάδα (συνολική κατανομή των άμεσων ενισχύσεων και της αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2014-2020). Οι βασικές πολιτικές προτεραιότητες έχουν καθοριστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και περιλαμβάνουν την απασχόληση, την ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα, τον εκσυγχρονισμό, την καινοτομία και την ποιότητα. Παράλληλα, δίδεται στην Ελλάδα ευελιξία να προσαρμόσει προγράμματα που αφορούν τόσο τις άμεσες ενισχύσεις όσο και την αγροτική ανάπτυξη για τις συγκεκριμένες ανάγκες της χώρας.
Το 2012, για παράδειγμα, η Ελλάδα δαπάνησε πάνω από 23 δισεκατομμύρια ευρώ για τις άμεσες ενισχύσεις, με 727.000 δικαιούχους να επωφελούνται, 81,4% από τους οποίους έλαβε μια καταβολή κάτω των 5.000 ευρώ. Οι άμεσες πληρωμές στους αγρότες κατά τη νέα περίοδο θα αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο επιδότηση με 50 ευρώ ανά στρέμμα (1.000 τ.μ.), τα οποία προέρχονται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, ο γεωργικός τομέας, καθώς και άλλοι τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση του κράτους, ως εκ τούτου, να πληρώσει το μερίδιο φορολογίας που του αναλογεί. Οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Επιτροπή, ως όργανο με εντολή από το Eurogroup να επιβλέπει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που σχετίζονται με την οικονομική βοήθεια που παρέχεται στα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ, έχει συμμετάσχει επίσης στον σχεδιασμό της τρέχουσας μεταρρύθμισης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο, ήταν η ελληνική κυβέρνηση εκείνη που αποφάσισε τις λεπτομέρειες των ειδικών μέτρων εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι.
Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν εφαρμόζεται σε κάθε κατάσταση υποτιθέμενης παραβίασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το άρθρο 51 (1), ο Χάρτης εφαρμόζεται στα κράτη-μέλη μόνον όταν εφαρμόζουν τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπλέον, το άρθρο 6 (J) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση ορίζει ότι «οι διατάξεις του Χάρτη δεν συνεπάγονται καμία επέκταση των αρμοδιοτήτων της Ενωσης, όπως αυτές ορίζονται στις Συνθήκες». Βάσει των πληροφοριών που παρέχονται, δεν φαίνεται τα αναφερόμενα θέματα να σχετίζονται με την εφαρμογή της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Με εκτίμηση
Gabriele Giudice
Επικεφαλής του Τμήματος 
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Γραμματεία
Αγαπητέ Δρ Παναγόπουλε,
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Jean-Claude Juncker, μου ζήτησε να σας ευχαριστώ για το αντίγραφο της επιστολής σας της 8ης Φεβρουαρίου 2015 που αποστέλλεται και στον Δρ Jeroen Dijsselbloem, Πρόεδρο του Eurogroup, αναφορικά με την τρόικα και τις συνέπειές της στην Ελλάδα.
Ο κ Juncker έλαβε γνώση του περιεχομένου της.
Με εκτίμηση,
V. d'Udekem d'Acoz
Επικεφαλής του Τμήματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: