Η σχετική ανάρτηση στο Truth Social
Δεδομένου της στρατηγικής θέσης που κατέχουν αλλά και των σχέσεων που υπάρχουν με το Ισραήλ, την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, η Αμερικανική πλευρά θεωρεί πως οι συνθήκες είναι ιδανικές.
Μάλιστα στο συγκεκριμένο άρθρο διατυπώνεται η πεποίθηση δια στόματος υφυπουργού εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου πως «όλα τα κομμάτια για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου βρίσκονται στη θέση τους»:
«Είναι το σχήμα 3+1, που περιλαμβάνει την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ελλάδα, και τις ΗΠΑ. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ, η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ινδίας, μαζί με τις άριστες σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Οπότε όλα τα κομμάτια του παζλ βρίσκονται στη θέση τους, και η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να χρησιμεύσουν ως ο συνδετικός κρίκος που θα ενώσει αυτό το μέρος του κόσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενός διαδρόμου που παρέχει πολιτική σταθερότητα, οικονομικό άνοιγμα επειδή αυτή είναι μια ελεύθερη αγορά -είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης- και μια πολύ ισχυρή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Οι ηγέτες της Μεσογείου σκιαγραφούν τις πιθανότητες για ειρήνη, εμπόριο καθώς επιστρέφει ο Trump
Δύο υφυπουργοί από την Ελλάδα και την Κύπρο εξέφρασαν αισιοδοξία για την προώθηση των ειρηνευτικών συμφωνιών, ειδικά των Συμφωνιών του Αβραάμ, κατά τη διάρκεια συζήτησης πάνελ την περασμένη εβδομάδα που φιλοξένησε ο επικεφαλής του γραφείου Breitbart News Washington Matthew Boyle στο Φόρουμ των Δελφών που διοργάνωσε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας στην Ουάσιγκτον.
Η Ελληνίδα υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου δήλωσε ότι είναι χαρούμενη για το «ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή» και προέβλεψε ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ, που επιτεύχθηκαν υπό την πρώτη κυβέρνηση του Τραμπ, θα επεκταθούν όταν ο Μπόιλ ρώτησε πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί δυναμική για να φέρει περισσότερες χώρες στη συμφωνία.
«Για αρκετά χρόνια, όλοι εμείς που ζούμε στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, φοβόμασταν ότι οι Αμερικανοί πρόκειται να αποσυρθούν και δεν πρόκειται να δείξουν ενεργό ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει. Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα», είπε. «Χαίρομαι που υπάρχει τώρα ένα νέο, ανανεωμένο αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή. Φυσικά, οι εμπλεκόμενες χώρες πρέπει να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις και να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους στην αμερικανική ηγεσία, στη νέα αμερικανική ηγεσία».
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει άριστες σχέσεις με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, επίσης με την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, την ηγεσία της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί κάποια λεπτή γραμμή, ώστε οι συμφωνίες του Αβραάμ να συνεχιστούν, να επεκταθούν και να οδηγήσουν σε μια άλλη ειρηνική και ευημερούσα και επίσης μια Μέση Ανατολή που έχει θέση για όλους. », πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου.
Ο Boyle απηύθυνε παρόμοια ερώτηση στον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κύπρου Νικόλα Ιωαννίδη, ρωτώντας πώς η Αμερική, η Κύπρος, η Ελλάδα και το Ισραήλ, αλλιώς γνωστό ως «3 + 1», μπορούν να προωθήσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
«Πράγματι, οι Συμφωνίες του Αβραάμ ήταν μια τεράστια επιτυχία της πρώτης κυβέρνησης Τραμπ. Έτσι, οι προσπάθειες για αναβίωση αυτής της διαδικασίας είναι μια πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη», είπε. «Θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το νοτιοανατολικότερο κράτος μέλος της ΕΕ, είναι ένας ισχυρός στρατηγικός εταίρος τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Ισραήλ. Ως εκ τούτου, το πιστεύουμε αυτό και είμαστε έτοιμοι να είμαστε μέρος μιας αναβιωμένης διαδικασίας στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ».
Ο Ιωαννίδης επέκτεινε τη στρατηγική θέση της Κύπρου στην περιοχή.
«Προσφέρουμε στρατηγικό βάθος λόγω της γεωγραφικής μας θέσης και πιστεύουμε ότι είμαστε και μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ένας ανθρωπιστικός κόμβος και ένα ασφαλές μέρος για τους εταίρους μας στην περιοχή», ανέφερε. «Και, φυσικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις άριστες σχέσεις μας και με άλλα περιφερειακά κράτη προκειμένου να διευρύνουμε το πεδίο εφαρμογής των Συμφωνιών του Αβραάμ 2.0, αν μπορώ να το θέσω έτσι».
Η Τζούλι Ρέιμαν, γενική διευθύντρια πολιτικής και πολιτικών υποθέσεων της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, μίλησε επίσης για «τεράστια ευκαιρία» όταν ρωτήθηκε για το ξεκλείδωμα ειρηνευτικών συμφωνιών που η κυβέρνηση Τραμπ έχει δείξει ενδιαφέρον να επιτύχει. Ωστόσο, σημείωσε ότι ο οικονομικός αντίκτυπος στο Ισραήλ που απορρέει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 προσθέτει ένα επίπεδο επιπλοκών που δεν υπήρχε στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ.
«Νομίζω ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία και περισσότερο από ό, τι ο καθένας συνειδητοποίησε πριν», υποστήριξε η Rayman.
«Η μόνη θεμελιώδης διαφορά είναι ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ της τελευταίας κυβέρνησης Τραμπ χτίστηκαν σε μεγάλο βαθμό σε μια υπόσχεση μεγαλύτερης οικονομικής ευημερίας για όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, εν μέρει λόγω της οικονομικής ευημερίας του Ισραήλ», πρόσθεσε. «Και μία από τις τραγωδίες, μία από τις πολλές τραγωδίες της 7ης Οκτωβρίου, είναι ότι η οικονομική ευημερία του Ισραήλ δεν είναι αυτή που ήταν. Θα ανακάμψει. Έχει ήδη αρχίσει να ανακάμπτει, αλλά καθώς κοιτάζετε έξω στο τοπίο άλλων χωρών, θα μπορούσαν να γίνουν εταίροι, αυτό το κομμάτι της συμφωνίας, αυτό το κομμάτι του παζλ, δεν είναι τόσο εμφανές όσο ήταν πριν από μια δεκαετία. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό είναι ένα πραγματικά θεμελιώδες κομμάτι του και θα είναι μια πρόκληση».
Η κ. Παπαδοπούλου συζήτησε επίσης τις οικονομικές ευκαιρίες στην περιοχή, συγκεκριμένα τη δυνατότητα δημιουργίας του διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC). Η προτεινόμενη εμπορική διαδρομή θα εκτείνεται από την Ινδία μέσω της Μέσης Ανατολής στην Ευρώπη και την Αμερική, αντικατοπτρίζοντας την πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας.
Η Παπαδοπούλου το αποκάλεσε «μια ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτούμε».
«Όταν βλέπεις τον χάρτη, ο χάρτης μιλάει από μόνος του. Έχετε τη γη και έχετε τη θάλασσα», εξήγησε. «Και αν δείτε το Belt and Road, είναι η Κίνα, μέσω της Κεντρικής Ασίας, μέσω του Πακιστάν και στη συνέχεια μέχρι την Τουρκία. Αλλά αυτό λαμβάνεται. Έχει ληφθεί από την Κίνα, και είναι φυσικό επειδή είναι η Ρωσία, η Κίνα, δεν έχετε τίποτα, καμία πιθανότητα εκεί. Αλλά υπάρχει ο θαλάσσιος διάδρομος και είναι η Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η Ινδία και οι χώρες του Κόλπου, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα και στη συνέχεια μέχρι την Ευρώπη και τελικά οι ΗΠΑ.
Τόνισε ότι «όλες οι τελείες είναι εκεί» για να δημιουργηθεί ένας «θαλάσσιος» διάδρομος και η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να «χρησιμεύσουν ως κόλλα» για την εμπορική οδό.
«Είναι λοιπόν προφανές ότι για όλους μας ο θαλάσσιος δρόμος είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», είπε. «Τα θεμέλια για αυτόν τον διάδρομο υπάρχουν. Είναι το «3+1», που είναι η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, συν τις ΗΠΑ – το σύστημα.
Στη συνέχεια, έχουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, έπειτα τις άριστες σχέσεις, περισσότερο από άριστες σχέσεις, με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Έτσι, όλες οι τελείες είναι εκεί, και η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να χρησιμεύσουν ως η κόλλα που φέρνει αυτό το μέρος του κόσμου συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενός διαδρόμου που παρέχει πολιτική σταθερότητα, οικονομικό άνοιγμα επειδή αυτή είναι ελεύθερη αγορά – είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και πολύ ισχυρή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι έχετε όλα τα στοιχεία στη θέση τους».
«Και αυτή είναι η οικονομική πτυχή αυτού που είπε ο φίλος μας για τις Συμφωνίες του Αβραάμ», πρόσθεσε η κ. Παπαδοπούλου. «Έτσι συνδυάζονται τα πάντα, πολιτικά και οικονομικά, και δημιουργούν αυτό το νέο, και δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο Μέση Ανατολή, θα χρησιμοποιήσω τον όρο Ανατολική Μεσόγειος, αλλά στη μεγάλη μορφή, που ξεκινά από τον Κόλπο μέχρι τα Βαλκάνια και φτάνει μέχρι την Ευρώπη. Έτσι είναι εκεί. Πρέπει να δουλέψουμε για να λειτουργήσει».
Οι ηγέτες της Μεσογείου σκιαγραφούν τις πιθανότητες για ειρήνη, εμπόριο καθώς επιστρέφει ο Trump
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου