Όταν οι Έλληνες αγάπησαν (ακόμα πιο πολύ) τον Τζορτζ Κλούνεϊ.
Ο σταρ επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και είναι το πρόσωπο της εβδομάδας (Vids+Pics)
Είχαμε πολλούς λόγους για να αγαπάμε τον Τζορτζ Κλούνεϊ και την εβδομάδα που μας πέρασε, μας έδωσε άλλον ένα.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την προβολή, εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, της ταινίας
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή την προβολή, εκτός συναγωνισμού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, της ταινίας
"Μνημείων Άνδρες" ("The Monuments Men"),
που σκηνοθέτησε και στην οποία πρωταγωνιστεί, εξέφρασε τη συμπαράστασή του για την επιστροφή των ελληνικών γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα...
"Είναι ένα δίκαιο αίτημα", είπε ο Κλούνεϊ που χειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους.
Η ερώτηση για τα αγάλματα του Παρθενώνα είχε σχέση με το θέμα της ταινίας, την αληθινή ιστορία μιας ομάδας Αμερικανών, ειδικών στα έργα τέχνης, που αναλαμβάνουν, προς το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, να επανακαταταγούν, παρά τη μεγάλη ηλικία τους, στο στρατό και να αποβιβαστούν στην Ευρώπη, για να σώσουν τα διάφορα σημαντικά έργα τέχνης που είχαν κλέψει (για το υπό μελέτη Μουσείο Φύρερ) οι ναζί από διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Την ίδια ιστορία είχε κινηματογραφήσει το 1964 στην ταινία του "Το τρένο", ο Τζον Φρανκενχάιμερ.
Η απάντησή του προκάλεσε την οργή των Βρετανών, με τον Independent να τον αποκαλεί ούτε λίγο ούτε πολύ "άσχετο".
Ο Κλούνεϊ επανέλαβε την άποψή του την επόμενη μέρα. Αυτή τη φορά η απάντηση ήταν λιγότερο κομψή και ήρθε από τον δήμαρχο του Λονδίνου.
Ο ιδιόρρυθμος Μπόρις Τζόνσον, τον κατηγόρησε ότι στο θέμα των μνημείων υποστηρίζει την.... ατζέντα του Χίτλερ.
Για εμάς πάντως ο Cool Τζορτζ, είναι πρόσωπο της εβδομάδας, γιατί επανέφερε στην επικαιρότητα, ένα θέμα, που δυστυχώς οι αρμόδιοι στην Ελλάδα, δεν το αντιμετωπίζουν με την πρέπουσα σοβαρότητα.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ ξεκίνησε από την τηλεόραση και έγινε Χολιγουντιανός σταρ στα 35 του γοητεύοντας όλη την υφήλιο. Αυτή την εικόνα είχαμε, ωστόσο ο σούπερ σταρ έχει και μια άλλη πλευρά, πολύ πιο ουσιαστική.
Ο Κλούνεϊ δεν είναι μόνο ένας καλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός αλλά και ένας δραστήριος πολιτικοποιημένος Δημοκρατικός, ακτιβιστής και φιλάνθρωπος.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν υπήρξε ποτέ αδιάφορος για τα τεκταινόμενα παγκοσμίως και κυρίως τα ανθρωπιστικά δράματα σε περιοχές που οι περισσότεροι συμπατριώτες του δεν ξέρουν καν να δείξουν στον χάρτη, όπως το Νταρφούρ.
Το μεγαλύτερο μέρος της ακτιβιστικής του πορείας το έχει αφιερώσει για το Νταρφούρ. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ προσπαθεί σταθερά να κινήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σουδάν.
Το 2006 ταξίδεψε μαζί με τον πατέρα του, τον συνταξιούχο δημοσιογράφο Νικ Κλούνεϊ στο Σουδάν για να γυρίσει το τηλεοπτικό αφιέρωμα "Ένα ταξίδι στο Νταρφούρ" για την κατάσταση των προσφύγων.
Επίσης ήταν αφηγητής στο ντοκιμαντέρ "Άμμος και Θλίψη", ενώ εμφανίστηκε και στο ντοκιμαντέρ του 2007 "Νταρφούρ Τώρα".
Ο Κλούνεϊ, που ανακηρύχθηκε πρεσβευτής της ειρήνης το 2008 από τον ΟΗΕ, συνελήφθη τον Μάρτιο του 2012 κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Σουδάν, όπου και μίλησε ζητώντας επειγόντως την ανάληψη δράσης.
Το Who is Who
Το Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1961 ο αμερικανός ηθοποιός με τις ιρλανδικές ρίζες. Η μητέρα του είναι πρώην νικήτρια διαγωνισμού ομορφιάς και ο πατέρας του πρώην παρουσιαστής ειδήσεων, αλλά και εκπομπών.
Ο πρώτος του ρόλος ήρθε το 1978, ως κομπάρσος ακόμα, σε μια αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά, την οποία διαδέχτηκαν πολλές άλλες, όπως το "The facts of life", "Roseanne" κ.ά.
Ο πιο σημαντικός για την καριέρα του τηλεοπτικός ρόλος, όμως, ήρθε το 1994, ως ο παιδίατρος Δρ. Νταγκ Ρος, στη σειρά "Στην Εντατική" με τον Άντονι Έντουαρντς. Ο Κλούνεϊ έμεινε στην επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά για 5 χρόνια, ενώ μετά έκανε εμφανίσεις ως guest star. Από τότε έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες και έχει κερδίσει την φήμη ενός από του πιο καταξιωμένους ηθοποιούς και σκηνοθέτες του Χόλιγουντ.
ΒΡΑΒΕΙΑ & ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
2010 – Υποψηφιότητα για Όσκαρ & υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα
Καλύτερης Ερμηνείας Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Up in the Air
2008 – Υποψηφιότητα για Όσκαρ & υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα
Καλύτερης Ερμηνείας Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Michael Clayton
2006 – Βράβευση με Όσκαρ & Βράβευση με Χρυσή Σφαίρα
Καλύτερης Ερμηνείας Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Syriana
2006 –Υποψηφιότητες για Όσκαρ & υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Good Night, and Good Luck (μαζί με τον Γκραντ Χέσλοβ).
2001 – Βραβείο Χρυσής Σφαίρας
Καλύτερος Ηθοποιός σε Κωμωδία/Μιούζικαλ για την ταινία O Brother, Where Art Thou?
1996,1997,1998 – Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα
Καλύτερος Ηθοποιός σε Δραματική Σειρά για τη σειρά "ER"
Με χειροπέδες έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσινγκτον
Ήταν στις 16 Μαρτίου του 2012 που συνελήφθη σε διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Σουδάν στην Ουάσινγκτον.
Ο Κλούνεϊ μαζί με τους διαδηλωτές κατηγορούσαν τον πρόεδρο του Σουδάν Ομάρ αλ Μπασίρ για την πρόκληση ανθρωπιστικής κρίσης και για την παρεμπόδιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και ο πατέρας του Τζορτζ, Νικ, και ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζιμ Μόραν, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν. Οι συλλήψεις ακολούθησαν τρεις προειδοποιήσεις της αστυνομίας να αποχωρήσουν από το έδαφος της πρεσβείας, τις οποίες οι συλληφθέντες αγνόησαν.
Μιλώντας στις τηλεοπτικές κάμερες που κάλυπταν το γεγονός, ο ηθοποιός είπε ότι ζητά από την κυβέρνηση του Σουδάν να επιτρέψει στη διεθνή κοινότητα να στείλει στην περιοχή ανθρωπιστική βοήθεια στο νότο, "προτού η κατάσταση να εξελιχθεί στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον πλανήτη".
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ "κατασκοπεύει" το Σουδάν μέσω δορυφόρου
Με τα χρήματα που κέρδισε από τις διαφημίσεις γνωστής εταιρίας καφέ, ο διάσημος ηθοποιός πληρώσε για την συντήρηση ενός δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης -επί 24 ώρου βάσεως - στα σύνορα του Βόρειου με το Νότιο Σουδάν.
Αξιοποιώντας την διαστημική τεχνολογία, καταγράφει τις κινήσεις στην περιοχή ενώ δημόσια έχει παραδεχτεί ότι ο σκοπός του είναι να παρακολουθεί τον δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ αλλά και τους υποστηρικτές του.
Ο διάσημος ηθοποιός έχει αποκαλύψει ότι χρηματοδοτεί τη... διαστημική εκστρατεία παρακολούθησης της κυβέρνησης του Σουδάν από τα χρήματα που εισπράττει διαφημίζοντας τη Nespresso. "Τα περισσότερα από τα κέρδη τα δίνω για τη συντήρηση ενός δορυφόρου στα σύνορα ώστε να "προσέχω" τον Ομάρ αλ Μπασίρ. Εαν εκείνος πει ότι τον κατασκοπεύω τότε θα του απαντήσω: Καλώς ήρθατε στη ζωή μου κύριε εγκληματία πολέμου! Θέλω ο εγκληματίας πολέμου να τραβήξει την προσοχή που τραβάω κι εγώ. Νομίζω ότι αυτό είναι δίκαιο", ήταν τα λόγια του Κλούνεϊ.
To project είναι γνωστό ως "Satellite Sentinel Project" ή SSP και λειτουργεί ως εξής: σε περίπτωση που καταγραφούν εικόνες με πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο, βομβαρδισμούς ή καταστροφές χωριών- ειδικοί -αφού επεξεργαστούν τις εικόνες και τις πληροφορίες- συντάσσουν αναφορές, οι οποίες στην συνέχεια διοχετεύονται στον Τύπο, σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αποτροπή εγκλημάτων.
Το Satellite Sentinel Project (SSP)
Το Satellite Sentinel Project (SSP), είναι μια συνεργασία των Not On Our Watch, Enough Project, και DigitalGlobe, που συνδυάζει τη δορυφορική απεικόνιση, ανάλυση και υπεράσπιση. Το SSP διεξάγει παρακολουθήσεις στα σύνορα ανάμεσα στο Σουδάν και το Νότιο Σουδάν καθώς και σε "θερμά" σημεία μέσα στην επικράτεια του Σουδάν, προκειμένου να αναγνωρίσει πιθανές απειλές για τους πολίτες και να εντοπίσει, να αποτρέψει και να καταγράψει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Επίσης, το SSP επικεντρώνεται στη σχέση ανάμεσα στη λαθροθηρία ελεφάντων και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα αναφορικά με το ρόλο του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου και άλλων ένοπλων ομάδων που διαπράττουν μαζικές θηριωδίες και παράλληλα ασχολούνται με τη λαθροθηρία ελεφάντων για να χρηματοδοτούν τις δραστηριότητές τους.
O Κλούνεϊ στο πλευρό των Ουκράνων διαδηλωτών
Στην πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία, ο Κλούνεϊ έστειλε μήνυμα συμπαράστασης προς τους φιλοευρωπαίους διαδηλωτές της Ουκρανίας έστειλε μέσω βίντεο που ανέβασε στο διαδίκτυο, τασσόμενος υπέρ του αγώνα για μια πραγματική δημοκρατία και εκφράζοντας τον θαυμασμό του για τις κινητοποιήσεις των Ουκρανών πολιτών.
"Εμείς εδώ στις ΗΠΑ, έχουμε μεγάλη συμπάθεια για εκείνους που αναζητούν την δημοκρατία. Έχουμε μάθει μέσω δοκιμασιών και λαθών ότι η αληθινή δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ελεύθερες, δίκαιες και έντιμες εκλογές. Δεν μπορείς να έχεις δημοκρατία όταν συλλαμβάνεις και τραυματίζεις ειρηνικούς διαδηλωτές. Όταν έχεις πολιτικούς κρατούμενους όπως η Τιμοσένκο, απλώς επειδή διαφωνείς με τον τρόπο που θέλουν να γίνεται η διακυβέρνηση" λέει ο Κλούνεϊ, κοιτώντας την κάμερα και προσθέτει:
"Θέλω λοιπόν να πω σε όλους εσάς στην πλατεία στο Κίεβο και σε όλη την Ουκρανία: όταν κοιτάτε στην Δύση, να ξέρετε ότι σας κοιτάμε κι εμείς με μεγάλο θαυμασμό. Σας ευχόμαστε μια ειρηνική και ασφαλή αποστολή. Σας ευχόμαστε την κυβέρνηση που εσείς θέλετε και σας ευχόμαστε δύναμη για να συνεχίσετε. Καλή τύχη".
Πηγές: tbd, policymic, wikipedia, ishow, clickatlife, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στέφανος Νικήτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου