Παράλληλα, έγινε δεκτή η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στην ενέργεια.
Οι κυρώσεις που αποφάσισαν οι 27 είναι σκληρές και στοχεύουν στην οικονομία, τον τομέα της ενέργειας και στις μεταφορές, μεταξύ άλλων...
Η αναφορά των συμπερασμάτων (παρ 10) στην ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων και στον τομέα της ενέργειας ώστε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις των τιμών ενέργειας, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε κυρώσεις που στοχεύουν τη ρωσική ελίτ και τις τράπεζες της Ρωσίας.
Το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει τα εξής:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με τους πιο σκληρούς όρους την αδικαιολόγητη και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας. Με τις παράνομες στρατιωτικές ενέργειές της, η Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και υπονομεύει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει πως αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει τη δική της μοίρα. Η Ρωσία έχει την πλήρη ευθύνη για αυτή την επιθετική δράση και για όλη την καταστροφή και τις απώλειες που αυτή θα προκαλέσει. Θα είναι υπεύθυνη για τις πράξεις της.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί από τη Ρωσία να παύσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές ενέργειες και να αποσύρει όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της χωρίς όρους από όλη την περιοχή της Ουκρανίας και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί τη Ρωσία και τους στρατιωτικούς σχηματισμούς που στηρίζονται από τη Ρωσία να σεβαστούν τους διεθνή ανθρωπιστικούς νόμους και να σταματήσουν τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις κυβερνοεπιθέσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδοκιμάζει την τραγική απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η ρωσική επιθετικότητα. Υποστηρίζει τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των οποίων οι ζωές έχουν επηρεαστεί από αυτήν την αδικαιολόγητη επίθεση. Καλεί τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που στηρίζονται από τη Ρωσία να επιτρέψουν την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων και την βοήθεια σε όσα άτομα τη χρειάζονται.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει έντονα την εμπλοκή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επιθετικότητα εναντίον της Ουκρανίας και την καλεί να αποφύγει τέτοια δράση και να κινείται σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αντιδράσει γρήγορα και αποφασιστικά στην αναγνώριση της Ρωσίας για τις αυτοανακηρυγμένες αυτονομιστικές οντότητες και στην ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων με την υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων ως απάντηση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα συμφωνεί σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν σημαντικές και σοβαρές επιπτώσεις στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας. Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον οικονομικό τομέα, την ενέργεια και τις μεταφορές, τα προϊόντα διπλής χρήσης και τον έλεγχο των εξαγωγών, την πολιτική βίζας, και προθήκες στις λίστες των ατόμων. Το Κοινοβούλιο θα υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που προετοιμάστηκαν από την Κομισιόν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για την έκτακτη προετοιμασία και υιοθέτηση πρόσθετων κυρώσεων που επίσης θα καλύπτουν και τη Λευκορωσία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναλαμβάνει τη στήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της. Καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτονομιστικές οντότητες και να μην της βοηθήσουν με κανέναν τρόπο.
Η ΕΕ είναι ενωμένη και στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα και τον λαό της μαζί με τους διεθνείς εταίρους της, με περισσότερη πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική υποστήριξη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι η χρήση βίας και εξαναγκαστικών μέσων για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα και οι εντάσεις θα πρέπει να λύνονται αποκλειστικά με διάλογο και διπλωματία. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους γείτονές της και επαναλαμβάνει τη στήριξή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, και της Μολδαβίας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για την προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα και καλεί, ειδικά, την Κομισιόν να προχωρήσει σε έκτακτα μέτρα, στα οποία να συμπεριλαμβάνεται ο τομέας της ενέργειας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παραμείνει δεσμευμένο για το θέμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου