Αποκαλυπτικά στοιχεία για την «φαγωμάρα» που επικρατεί στο εσωτερικό του ΔΝΤ αναφορικά με την διαχείριση της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, και ειδικότερα της Ελλάδας, περιέχει δημοσίευμα της New York Times.
«Το ΔΝΤ έχει επικριθεί όλα αυτά τα χρόνια για τις βυζαντινού τύπου ίντριγκες στο εσωτερικό του, όπου οι επικεφαλής φρουρούν με ζήλο τα…
«χωράφια» τους, κάτι που είναι επιζήμιο στους ευρύτερους στόχους του Ταμείου», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα το οποίο υπογράφει ο δημοσιογράφος Landon Thomas.
Οι NYT αναφέρουν ως αιτία αυτής της κατάστασης μία έκθεση 86 σελίδων από το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου, στην οποία γίνεται λόγος για τον τρόπο διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους από το ΔΝΤ.
«Η έκθεση ήταν ασυνήθιστα ωμή στην κριτική της για το πώς το ΔΝΤ χειρίστηκε τα προβλήματα του χρέους στην περίπτωση της Ελλάδας. Στελέχη του Ταμείου φοβήθηκαν τους ομολόγους τους στην Ευρώπη, παρέβλεψαν τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια και δεν έκαναν αρκετά για να πείσουν για την αναδιάρθρωση του χρέους», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η οργή και η παρέμβαση υψηλόβαθμων στελεχών του Ταμείου ήρθε όταν πριν από τη δημοσίευση της έκθεσης ορισμένοι αξιωματούχοι του ζήτησαν να αφαιρεθούν κάποια τμήματά της, στα οποία ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν έδωσε έγγραφα που ζητήθηκαν από τους αξιολογητές.
«Όταν κατέστη σαφές πως η έκθεση θα προχωρήσει, οι Ευρωπαίοι διευθυντές του Ταμείου ρώτησαν αν θα ήταν δυνατόν να μην δοθεί η έκθεση στο κοινό. Η αντίθεση απέναντι στην έκθεση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στο ευρωπαϊκό τμήμα, το οποίο επέβλεπε τα προγράμματα διάσωσης σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Ο ρόλος του Πολ Τόμσεν
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, Πολ Τόμσεν, ο οποίος ήταν και ο αρχιτέκτονας της ελληνικής διάσωσης, αρχικά αποστασιοποιήθηκε από τους αξιολογητές και η έκθεση κατέληξε να είναι ζωτικής σημασίας για το έργο του Ταμείου στην Ελλάδα, παρόλο που ο κ. Τόμσεν δεν κατονομάζεται στην έκθεση» τονίζουν ακόμη οι NYT.
Σε δήλωσή του, ο Τόμσεν είπε ότι το τμήμα του «συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα της ομάδας για πληροφορίες και έγγραφα, χωρίς εξαίρεση».
Οι εξεταστές όμως ήθελαν τα πρακτικά από άτυπες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπου οι αξιωματούχοι εξηγούσαν τις ενέργειές τους στους διευθυντές. Ζήτησαν επίσης έγγραφα που σχετίζονται με μια σειρά μυστικών συναντήσεων των στελεχών το 2010, όταν και συζητήθηκαν διαφορετικές στρατηγικές για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος.
Η επιτροπή έλαβε τεράστιο όγκο των πληροφοριών, αλλά οι αξιολογητές δεν είχαν πάρει αυτό που πραγματικά ήθελαν: τα στοιχεία και τις αναλύσεις που ρίχνουν φως στο πώς και γιατί το ταμείο ενέργησε.
Οι δικαιολογίες ποικίλλουν
Μετά από σχεδόν 16 μήνες οι αξιολογητές έλαβαν περισσότερα από ό, τι είχαν ζητήσει.Ήταν τότε που τα στελέχη του ΔΝΤ άρχισαν να πιέζουν τους αξιολογητές να αφαιρέσουν αποσπάσματα της έκθεσης που εξηγούσαν πόσο δύσκολο ήταν να πάρει να λάβουν σημαντικά έγγραφα που χρειάζονταν.
Οι αξιολογητές έκαναν κάποιες αλλαγές, αλλά, επειδή πίστευαν ότι δεν είχαν λάβει όλα τα έγγραφα, διατήρησαν κάποια κρίσιμα αποσπάσματα για το πώς μερικά στελέχη αρνήθηκαν να συνεργαστούν.
Στις αρχές Ιουλίου, η έκθεση και 11 σχετικά έγγραφα δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε απάντηση της ότι η συμμετοχή του ταμείου στη ζώνη του ευρώ ήταν μια «ειδική επιτυχία». Είπε, επίσης, ότι το ταμείο θα συνεχίσει να βελτιώνει τον τρόπο λειτουργίας του, ενισχύοντας τη διαφάνεια του.
Να σημειωθεί ότι το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου ιδρύθηκε το 2001 για να αξιολογεί τις πολιτικές του ΔΝΤ στον απόηχο της αμφισβήτησής τους μετά την ασιατική κρίση του 1997.
Πηγή: nytimes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου