Αν και ο Πρωθυπουργός, όπως μαθαίνω, δεν συζήτησε το ζήτημα με τους συνεργάτες του (και με τον Πρόεδρο της Βουλής), η Ολγα Γεροβασίλη τον εξήγγειλε. Δεν είπε βεβαίως την ημερομηνία (μάλλον δεν τη γνωρίζει), ωστόσο έδωσε το στίγμα. Θα είναι, είπε, ένας ριζικός ανασχηματισμός με νέα πρόσωπα (και εξωκοινοβουλευτικά) και θα δοθεί έμφαση στο υπουργείο Μετανάστευσης...
Όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισε μια ακατάσχετη ονοματολογία. Αποτέλεσμα, να ενταθεί η αγωνία των νυν υπουργών. Μένουν ή φεύγουν; Η μόνη ένδειξη που υπάρχει ότι ήρθε η ώρα του ανασχηματισμού είναι επειδή στα περισσότερα υπουργεία οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια τους και περιμένουν την αναδόμηση ή την καρατόμηση. Κάτι βεβαίως που γνωρίζει και ο κ. Τσίπρας, αφού αυτός προανήγγειλε ανασχηματισμό από το βήμα του Συνεδρίου…
Είπε συγκεκριμένα ότι μόλις ολοκληρωθεί οι «κομματικός ανασχηματισμός», θα προχωρήσει και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του. Ο κομματικός ανασχηματισμός ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο. Τώρα ουδείς γνωρίζει εάν με τον επερχόμενο ανασχηματισμό θα επιλύσει προβλήματα ή θα δημιουργήσει νέα. Γιατί, όπως συμβαίνει σε κάθε ανασχηματισμό, τα «συντροφικά μαχαιρώματα» αρχίζουν την επομένη της αναδόμησης της κυβέρνησης. Οσο ριζική και αν είναι. Οσα νέα πρόσωπα και αν προστεθούν σε αυτήν.
Αλλά προτού εισέλθω και εγώ στον πειρασμό της ονοματολογίας, χρήσιμο είναι να σας μεταφέρω ένα κουίζ, που τελευταίως κάνει θραύση ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη. Οχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο, αλλά για να δείτε τι περιμένει αυτούς που φεύγουν και αυτούς που έρχονται ή μένουν: Ποιο πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος λέει για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι καίγονται μόνο για τα ρουσφέτια τους;
Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να μην κατήρτισε ακόμα τον κατάλογο του νέου Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά οι υπουργοί κάθονται πλέον σε αναμμένα κάρβουνα. Ορισμένοι είχαν το σθένος και την τόλμη (!) να αποταθούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Ενας μάλιστα (γνωστός και μη εξαιρετέος με τις αστοχίες και τις γκάφες του) εμφανίστηκε, λένε, με άγριες διαθέσεις διαμηνύοντας μέσω τρίτων στον κ. Τσίπρα ότι εάν τον μετακινήσει από το πόστο του... μπορεί και να... πέσει η κυβέρνηση. Είναι ο υπουργός που μάλλον χάνει το υπουργείο του, αλλά για να μην πέσει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θα φροντίσει να του δώσει ένα άλλο υπουργείο.
Ο Νίκος Φίλης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, ότι δηλαδή δεν φεύγει από το Παιδείας γιατί έχει να επιτελέσει έργο, αλλά μαθαίνω ότι ο κ. Τσίπρας τον θέλει κοντά του στο Μαξίμου ως εκπρόσωπο Τύπου.
Εκεί όπου υπάρχουν πολλοί μνηστήρες είναι στο υπουργείο Εξωτερικών. Θέλει να παραμείνει ο Νίκος Κοτζιάς, το καλοβλέπει και η Ρένα Δούρου (αλλά δεν ξέρει τι θα κάνει με την έδρα της Περιφέρειας), ενώ τελευταίως ακούγεται και ένα άλλο όνομα. Αυτό του Νίκου Παππά, ο οποίος μετά το φιάσκο του διαγωνισμού με τις τηλεοπτικές άδειες, θέλει ένα υπουργείο χωρίς φθορά, μπας και ξεχαστούν όσα έως τώρα έκανε.
Ποια ονόματα ακούγονται;
Ποια ονόματα ακούγονται;
Οσον αφορά τα νέα ονόματα, «παίζει» αυτό του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος καθόταν στην πρώτη σειρά στο Συνέδριο χειροκροτώντας τον Αλ. Τσίπρα. Μαθαίνω όμως ότι ο κ. Κουβέλης συζητεί μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης και τίποτε άλλο. Ετσι, δεν αποκλείονται εκπλήξεις. Αφού κυρίως οι ανασχηματισμοί γίνονται για να κερδίσουν χρόνο οι πρωθυπουργοί, το μόνο που τους απομένει είναι να αιφνιδιάσουν. Αν, φέρ' ειπείν, ακούσετε ότι ο Π. Καμμένοςπροβιβάζεται σε Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, διατηρώντας και το υπουργείο Αμυνας, μην εκπλαγείτε, τη στιγμή που, όπως λένε, έχει πλήρως «συριζοποιηθεί». Ή ακόμα να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του «Θρησκευμάτων» στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ο Π. Κουρουμπλής δεν θέλει να εγκαταλείψει, παρά το γεγονός ότι το καλοβλέπουν η Ολγα Γεροβασίλη, ο Κ. Πουλάκης (σημερινός γενικός γραμματέας) ή ο κ. Μαντάς.
Οπως δεν πρέπει να παραξενευτείτε εάν ο Π. Πολάκης παραμείνει στην κυβέρνηση, είτε στο υπουργείο Υγείας, είτε, όπως τελευταίως ακούστηκε, στο Προστασίας του Πολίτη. Μάλλον το τελευταίο ως ανέκδοτο του ανασχηματισμού θα πρέπει να εκληφθεί...
Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει να τελειώνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα με όλα τα ανοικτά θέματα, γιατί, όπως λέει, θέλει να ασχοληθεί με σοβαρότερα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το χρέος, η αξιολόγηση και η επίσκεψη Ομπάμα. Ενα από τα ζητήματα τα οποία αναγνωρίζει ότι προκάλεσαν και προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση, αλλά και στην εικόνα του, είναι αυτό των τηλεοπτικών αδειών. Μαθαίνω ότι έδειξε ενδιαφέρον να επισπευσθούν οι διαδικασίες με το ΣτΕ. Δεν τον ενδιαφέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, παρά να τελειώνει αυτή η θλιβερή ιστορία, την οποία όμως ο ίδιος δημιούργησε, συνεπικουρούμενος από τον Νίκο Παππά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου