Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ο ΓΚΑΛΜΠΡΕΪΘ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ! «Η ομάδα δρούσε με εξουσιοδότηση του Μαξίμου. Τέλη Φεβρουαρίου συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό»


Η εξουσιοδότηση στην ομάδα του Γιάνη Βαρουφάκη για το Plan B και την επιστροφή στη δραχμή είχε δοθεί από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ με συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha.

«Η εξουσιοδότηση μας δόθηκε από τον ίδιο...

(Βαρουφάκη). Η εξουσιοδότησή του (Βαρουφάκη) δόθηκε από το γραφείο του Πρωθυπουργού. Τελευταία φορά είδα τον Πρωθυπουργό στα τέλη Φεβρουαρίου. Δεν έχω απευθείας γνώση για τη σχέση του υπουργού Οικονομικών με τον Πρωθυπουργό. Ήμασταν βέβαιοι ότι εργαζόμασταν υπό επίσημη εξουσιοδότηση. Δεν είχαμε κάποια άλλη εντύπωση» λέει χαρακτηριστικά.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα εκτελούνταν το Plan B
«Τον Μάρτιο, ο υπουργός Οικονομικών με ρώτησε αν μπορώ να βοηθήσω να συνοψιστούν κάποια από τα προβλήματα και τις προκλήσεις που ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν, αν η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Αυτή ουσιαστικά ήταν η δουλειά, βασικά ήμασταν μια ομάδα μελέτης για να συνοψίσουμε κάποια ζητήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν σε μια τέτοια περίπτωση. Πρέπει να ξεκαθαρίσω τι περιλάμβανε αυτό: ανάγνωση δημοσιευμάτων, ανταλλαγή ιστορικών εμπειριών που είχαν εφαρμοστεί στη Λατινική Αμερική και αλλού και θα μπορούσαν να έχουν σχέση».
Παράλληλα, ο κ. Γκαλμπρέιθ επεσήμανε «Εργαζόμασταν 4-5 άτομα συχνά μέσα στην ημέρα. Ανησυχούσαμε για πολλά και διαφορετικά πράγματα. Φερ” ειπείν για το πλεόνασμα, για τη διαχείριση ρευστότητας, για διάφορα πράγματα που θα ανέκυπταν, όπως η κατάρτιση επικοινωνιακής στρατηγικής για να εξηγηθεί στους πολίτες το όλο σχέδιο. Έπρεπε να μελετηθούν όλα αυτά. Ήταν σαφές ότι επρόκειτο για ευαίσθητο θέμα. Ήταν σημαντικό αν είμαστε προσεκτικοί, όπως και ήμασταν, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαταράσσαμε κατά οποιοδήποτε τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία φυσικά, όπως έχω ξαναπεί, είναι η παραμονή στο ευρώ».
Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο το σχέδιο σκόνταψε γιατί η εφαρμογή του απαιτούσε την εμπλοκή μεγαλύτερου αριθμού ατόμων και χρειαζόταν εξουσιοδότηση γι” αυτό. «Εξουσιοδότηση δεν δόθηκε και έτσι το θέμα παρέμεινε σε προκαταρκτικό στάδιο» λέει χαρακτηριστικά.

Επηρεάστηκαν οι διαπραγματεύεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της;
Όσον αφορά στο εάν το σχέδιο επηρέασε τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές της, ο κ. Γκαλμπρέιθ επεσήμανε «Συμμετείχαμε σε αυτό χωρίς καμία σύνδεση με τις διαπραγματεύσεις και χωρίς καμία επιρροή ως προς τη διαπραγματευτική θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είχαμε καμία δουλειά να επέμβουμε. Ουσιαστικά παρείχαμε ένα σχέδιο προετοιμασίας για την περίπτωση που θα επιβάλλονταν ακραίες καταστάσεις στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ήταν ανέκαθεν και παραμένει προσανατολισμένη να παραμείνει στο ευρώ. Η δουλειά μας δεν ήταν να προετοιμαστούμε για μια διαφορετική απόφαση γι” αυτό που ίσως θα συνέβαινε και το οποίο δεν περιμέναμε, αλλά να βοηθήσουμε στη μελέτη των προβλημάτων που ίσως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν αν η ελληνική κυβέρνηση εξαναγκαζόταν να ακολουθήσει διαφορετική πορεία. Θέλω να είμαι πολύ σαφής σ” αυτό. Δεν σχεδιάζαμε ούτε συνωμοτούσαμε για αλλαγή πολιτικής σε καμία περίπτωση. Δεν ήταν πρόθεσή μας να επηρεάσουμε την ελληνική πολιτική. Μόνο αν σε περίπτωση που υπήρχαν στοιχεία μεταξύ των διεθνών και ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, όπως η θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, θα επιβαλλόταν αυτό το σχέδιο. Αν συνέβαινε αυτό, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Έπρεπε, λοιπόν, να σκεφτούμε λίγο μπροστά, για να ξεκινήσει κάτι τέτοιο, αλλά με μια μικρή ομάδα δεν μπορείς να πας πολύ μακριά. Μόνο να αρχίσεις να σκιαγραφείς τα ζητήματα και τα προβλήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: