H «Σιδηρά Κυρία» του ΔΝΤ
Ερχεται την Πέμπτη στην Αθήνα
Ποια ήταν η στάση της στη διάσωση της Κύπρου
Θα κληθεί να αποφασίσει το ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα
Και τα ανταλλάγματα που θα απαιτήσει το Ταμείο
Guardian: Η σκληρότητά της θα δοκιμαστεί εκ νέου...
Μετά από μερικές αναβολές, η Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται στην Αθήνα την Πέμπτη.
Η Ρουμάνα οικονομολόγος κέρδισε το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία», κατά τη διάρκεια των έντονων συνομιλιών για τη διάσωση της Κύπρου. Τώρα, επιλέχθηκε ως επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ στην Αθήνα. Και με δεδομένη την κακή σχέση μεταξύ της Ελλάδας και τους δανειστές της, η σκληρότητά της θα δοκιμαστεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες, εκτιμά ο Guardian.
Η Βελκουλέσκου φτάνει στην Αθήνα εν μέσω αβεβαιότητας για την προθυμία του ΔΝΤ να στηρίξει ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. Το ΔΝΤ έχει δείξει ότι θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο και ότι η όποια νέα συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει ελάφρυνση. Δεν είναι όμως διόλου ξεκάθαρο αν είναι έτοιμοι να προσφέρουν κάτι τέτοιο οι δανειστές της Αθήνας από την ευρωζώνη. Η Βελκουλέσκου θα πρέπει να αποφασίσει τι ρόλο είναι διατεθειμένο το Ταμείο να διαδραματίσει σε ένα νέο πρόγραμμα και τι θα πρέπει να αναμένεται από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα.
Εχοντας φύγει για τις ΗΠΑ, προκειμένου να σπουδάσει, η Βελκουλέσκου δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στην πατρίδα της. «Εντός των ρουμανικών οικονομικών θεσμών είναι γνωστή χάρη στη θέση της στο ΔΝΤ, αλλά στους δημοσιογράφους και το ευρύ κοινό είναι γενικά άγνωστο», δηλώνει ο Κρίστιαν Παντάζι στον Guardian. Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Hotnews προσθέτει: «Εκείνοι που την ξέρουν τη χαρακτηρίζουν ως πολύ σοβαρή και αφοσιωμένη επαγγελματία». Πριν φύγει από την πατρίδα της, πήγε σχολείο στην πόλη Σίμπιου, ενώ σύμφωνα με τα ρουμανικά ΜΜΕ της έκανε επιπλέον μαθήματα φυσικής ο σημερινός πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.
Η Βελκουλέσκου έχει μάστερ και PhD στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins στο Μέριλαντ και εργάζεται στο ΔΝΤ από το 2002. Συνέγραψε μία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας το 2009, ενώ ήταν εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Κύπρο από το 2012 έως το 2014, κάτι που εξασφάλισε τον κυρίαρχο ρόλο της στην προσπάθεια επίλυσης της κρίσης στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Λούσιαν Κροϊτόρου, σύμβουλο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ρουμανίας και πρώην υποψήφιος για πρωθυπουργός της χώρας, η Βελκουλέσκου είναι μία καλή οικονομολόγος, με «καλή αίσθηση της διπλωματίας, βαθιά αντίληψη των πολιτικών του ΔΝΤ και πρακτική προσέγγιση στα υπό συζήτηση θέματα».
Το όνομά της το «έφτιαξε» δουλεύοντας πάνω στη διάσωση της Κύπρου, το 2013. Τα κυπριακά ΜΜΕ την περιέγραψαν ως «Σιδηρά Κυρία», που ήταν πολύ σκληρή και απαιτούσε όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ομως, εκείνοι που είχαν να κάνουν μαζί της κατά τις κυπριακές διαπραγματεύσεις δίνουν μία διαφορετική σκοπιά.
«Εχει τη φήμη της σκληρής, αλλά δεν έζησα κάτι τέτοιο», λέει ο Μάριος Κληρίδης, γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο. «Εκείνη και η Τρόικα εμφανίστηκαν περισσότερο ως αποφασισμένοι παρά ως επιθετικοί», πρόσθεσε.
«Εχει αρκετά κακή φήμη στην Κύπρο», λέει από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αποστολίδης, οικονομολόγος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο οποίος ήταν προεδρικός σύμβουλος κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Είμαστε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία και το γεγονός ότι είναι γυναίκα δημιούργησε κάποια θέματα», είπε αλλά πρόσθεσε ότι από την εμπειρία του «πρόκειται για πρόσωπο διατεθειμένο να ακούσει άλλες ιδέες και εναλλακτικές. Πιο έτοιμη από άλλους να ακούσει άλλες προσεγγίσεις».
Από τη στιγμή που έφυγε, η σχέση της Κύπρου με το ΔΝΤ είναι πιο ομαλή, αλλά αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, αν δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος την αλλαγή προσώπων, πρόσθεσε ο ίδιος.
Κατά τον Αποστολίδη, η τοποθέτησή της είναι ένα σημάδι για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι τράπεζες της Ελλάδας. «Πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιμείνει να ανακεφαλαιοποιηθούν σε υψηλότερο ποσοστό οι τράπεζες. Δεν πρόκειται να αποδεχθεί ότι οι προηγούμενες προσπάθειες ανακεφαλαιοποίησης ήταν αρκετές», τόνισε.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου