28 Σεπτεμβρίου 1934, ακριβώς 80 πριν, θα έρχονταν στο κόσμο, σε ένα αστικό σπίτι των Παρισίων ένα μωρό, ή καλύτερα μία “μπε-μπε”, που υπήρξε ότι καλύτερο είχε να προσφέρει η Γαλλία στον αισθησιασμό του κινηματογράφου τον 20ο αιώνα.
Η Brigitte Bardot δεν ήταν η ευρωπαϊκή απάντηση στην Marilyn Monroe των Αμερικάνων αλλά το κορυφαίο sex symbol που κατάφερε να ολοκληρώσει την καριέρα του, να αποσυρθεί με αξιοπρέπεια στο απόγειο της καριέρας της και να παραμείνει στα κοινά υπηρετώντας τον ακτιβισμό...
Πρώτη αγάπη ο χορός. Από μικρό κορίτσι θα ασχοληθεί με το μπαλέτο ενώ η καλλιφωνία της θα την οδηγήσει και στο Εθνικό Ωδείο του Παρισιού.
Όλα έδειχναν ότι διέθετε όλα τα προσόντα για να μην περάσει απαρατήρητη. Πρώτη της “ατζέντης” η ίδια της η μητέρα η οποία σιγοντάριζε την προοπτική να ασχοληθεί με το μόντελινγκ.
Ήταν αυτή που την ακολούθησε στα δεκαπέντε της όταν έκανε το πρώτο της εξώφυλλο για τo Elle το 1949.
Ένα εξώφυλλο που έμελλε να αλλάξει την ζωή της.
Το εξώφυλλο του Elle ξετρέλανε τον 21χρόνο σκηνοθέτη Ροζέ Βαντίμ που τότε βρισκόταν στα πρώτα του βήματα.
Έβαλε λυτούς και δεμένους να τον φέρουν σε επαφή με το κορίτσι του εξωφύλλου καθώς πίστευε ότι ήταν ότι το ιδανικό πρόσωπο για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία που ετοίμαζε, την “Le trou normand”.
Όταν βρέθηκε στο σπίτι των Μπαρντό και αναφέρει ότι στους γονείς της ότι στο πρόσωπο της 15 χρόνης Μπριζίτ είχε βρει την επόμενη πρωταγωνίστρια του αυτοί μόνο που δεν τον πέταξαν έξω με τις κλωτσιές.
Η “Μπε-Μπε” που τον είχε ήδη ερωτευτεί είχε όμως την λύση για να αρθούν όλες οι αντιρρησίες.
Μία απόπειρα αυτοκτονίας, η πρώτη από μία σειρά που θα ακολουθήσουν, την οδήγησε στην πρώτη της μαρκίζα αλλά και σε ένα γάμο που κράτησε πέντε χρόνια αλλά και την πρώτη της αποβολή.
Αν κάτι μπορεί να κρατήσει η Brigitte Bardot από αυτή της την σχέση δεν είναι άλλο από την πρώτη της μεγάλη επιτυχία που την χαρακτήρισε
ως “γατούλα του σεξ” στα 19 της χρόνια.
Πρόκειται φυσικά για το “Και ο Θεός έπλασε την γυναίκα” σε σκηνοθεσία του τότε συζύγου της Roger Vadim που αποτέλεσε μεγάλη διεθνή κινηματογραφική επιτυχία του 1956.
Το νερό είναι είχε μπει πλέον στο κινηματογραφικό αυλάκι και μέχρι το 1973 που θα πει “έως εδώ είναι, φτάνει” θα έχει καταγράψει στο ενεργητικό της 48 ταινίες.
Σε ελάχιστες από αυτές κατάφερε να αποφύγει τον ρόλο του sex symbol.
H επιτακτική ανάγκη να είναι πάντα όμορφη και θελκτική την οδηγεί σε μία ακόμη απόπειρα αυτοκτονίας το 1960 κατά την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας La Verite.
Οι ίδιοι λόγοι ήταν που την οδήγησαν να μην μπει στον πειρασμό κάποιας αισθητικής παρέμβασης μετά το τέλος της καριέρας της.
Εάν όλοι οι σκηνοθέτες της εποχής ήθελαν να συνεργαστούν μαζί της το ίδιο και οι μουσικοί.
Στο ενεργητικό της και από το 1961 που έπαιξε με την κιθάρα της και τραγούδησε το “Sidonie” στην ταινία “Vie privee” έχει έρμηνεύσει πάνω από 80 τραγούδια.
Σταθμός στην καριέρα της η συνεργασία της με τον Serge Gainsbourg στον δίσκο “Brigitte Bardot Sings το 1963.
Αν κάποιοι την αγάπησαν πραγματικά και την χρησιμοποίησαν για να περάσουν με τον πλέον μαζικό τρόπο τις νέες τάσεις είναι οι άνθρωποι της μόδας.
Στο πρόσωπο της και στις τέλειες αναλογίες του σώματος της είχαν βρει τον τέλειο δίαυλο, τον καλύτερο πρεσβευτή τους.
Σύντομα η Brigitte Bardot μετατράπηκε σε brand που κάποιοι θα το προσπαθούσαν να το αντιγράψουν με κάθε τρόπο και οι μάζες θα το κατανάλωναν σε ατελείωτες ποσότητες.
Η Brigitte Bardot θα γίνει μητέρα τον Ιανουάριο του 1960. Κάτι που δεν το επιθυμούσε παρά την τρυφερότητα που δείχνει προς τον νεογέννητο Νικολά στην φωτογραφία.
Είχαν προηγηθεί ήδη δύο αποβολές με την δεύτερη να κοντεύει να της στοιχίσει την ζωή.
Στην τρίτη της προσπάθεια όπου σκόπευε να αποβάλει τον καρπό της με τον ηθοποιό Ζακ Σαριέ οι γιατροί θα σηκώσουν τα χέρια.
Το 1962 που θα χωρίσει με τον Σαριέ θα του παραχωρήσει και την κηδεμονία του παιδιού.
Ο Νικολά μεγάλωσε παντρεύτηκε – στον γάμο του δεν κάλεσε την μητέρα του – και τον περασμένο Φεβρουάριο απλώς αρκέστηκε να της στείλει την φωτογραφία της δισέγγονη της από το Όσλο που έχει εγκατασταθεί μόνιμα.
Ο φωτογραφικός φακός την αγάπησε όσο κανένας άλλος στον κόσμο. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘60 ήδη αριθμούσε 30.000 δημοσιευμένες φωτογραφίες στο ενεργητικό της.
Οπως παραδέχθηκε στην συνέχεια όλη αυτή η κατάσταση της ήταν αφόρητη όμως την επέμεινε καρτερικά όσο διαρκούσε η καριέρα της.
Όταν έσβησαν οι προβολείς και έκλεισαν οι κάμερες η Μπε-Μπε βρήκε καταφύγιο σε ένα όνειρο που έχει από νεαρή ηλικία.
Έχοντας δημιουργήσει μία αξιοπρόσεκτη περιουσία δημιούργησε το Foundation for the Protection of Distressed Animals στα μέσα της δεκαετίας του ‘70 με στόχο να αποτελέσει την δική της Κιβωτό του Νώε για όλα τα αδέσποτα. Μία δεκαετία αργότερα θα προχωρήσει στην ίδρυση του το Brigitte Bardot Foundation for the Welfare and Protection of Animals πιέζοντας παράλληλα – και επιτυγχάνοντας – το Συμβούλιο της Ευρώπης να απαγορεύσει την εισαγωγή γούνας από φώκια.
Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί.
Ως δημόσιο πρόσωπο είχε φωνή και τα έβαλε με όσους σε κάθε γωνιά του πλανήτη κακοποιούσε ή κακομεταχειριζόταν τα ζώα.
Από το κεντρί της δεν ξέφυγε ούτε ο βασιλιάς της Ισπανίας όταν πληροφορήθηκε ότι ο γαλαζοαίματος είχε συμμετάσχει σε κυνήγι ελεφάντων.
FOOTNOTES: Επιμέλεια: Κωστής Χριστοδούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου