Όταν το τσάι του βουνού γίνεται ντελικατέσεν,
δύο πρώην τραπεζικά στελέχη γυρίζουν από το Λονδίνο με τέσσερα βραβεία Great Taste Awards
Μία εβδομάδα πριν στο WE του news247 o Πολ Ευμορφίδης της Cocomat έλεγε στους νέους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την κρίση
“να αλλάξουν τρόπο σκέψης. Η φύση τους περιμένει. Να τη δουν και να σκεφτούν τι θα κάνουν”.
Ένα τέτοιο παράδειγμα και μάλιστα το καλύτερο είναι η Αφροδίτη Φλώρου και η Γιάννα Ματθαίου, η ψυχή αλλά...
ουσιαστικά και το μοναδικό προσωπικό της Anassa Organics .
ουσιαστικά και το μοναδικό προσωπικό της Anassa Organics .
Οι ίδιες μπορεί να μην είναι μία ακόμη περίπτωση θυμάτων της κρίσης ήταν όμως η επιτακτική ανάγκη να βγουν από το γραφείο και να μετρήσουν τις δικές τους δυνάμεις.
Τραπεζικά στελέχη και οι δύο βρίσκονταν στα διαλείμματα της δουλειάς και κατέληγαν την συζήτηση: “πρέπει να κάνουμε κάτι δικό μας”. Η σκηνή επαναλήφθηκε πολλάκις και πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, όταν η ανεργία μήνα με τον μήνα δοκίμαζε τα νέα υψηλά της και το να αφήσεις μία θέση στελέχους σε τράπεζα θεωρούνταν “αυτοκτονία”, πήραν απόφαση να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα.
“Το ρισκάραμε απίστευτα” θα παραδεχθεί σήμερα η Γιάννα “το πιστεύαμε όμως”. Πλάνο συγκεκριμένο δεν υπήρχε, ξεκίνησαν με το μέλι όμως ένα ταξίδι στην Θεσσαλονίκη και στο ΕΘΙΑΓΕ ήταν αυτό που έδωσε την πρώτη ανάσα στην επιχειρηματική τους προσπάθεια.
Κορίτσια της πόλης και οι δύο δεν είχαν ιδέα από τσάι και αρωματικά φυτά. Οι άνθρωποι του ΕΘΙΑΓΕ που ήταν και αυτοί που τους “έριξαν την ιδέα” μαζί με αυτούς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ήταν οι πρώτοι τους δάσκαλοι και εκείνοι που τους έφεραν σε επαφή με τους παραγωγούς.
“Το ρισκάραμε απίστευτα” θα παραδεχθεί σήμερα η Γιάννα “το πιστεύαμε όμως”. Πλάνο συγκεκριμένο δεν υπήρχε, ξεκίνησαν με το μέλι όμως ένα ταξίδι στην Θεσσαλονίκη και στο ΕΘΙΑΓΕ ήταν αυτό που έδωσε την πρώτη ανάσα στην επιχειρηματική τους προσπάθεια.
Κορίτσια της πόλης και οι δύο δεν είχαν ιδέα από τσάι και αρωματικά φυτά. Οι άνθρωποι του ΕΘΙΑΓΕ που ήταν και αυτοί που τους “έριξαν την ιδέα” μαζί με αυτούς του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου ήταν οι πρώτοι τους δάσκαλοι και εκείνοι που τους έφεραν σε επαφή με τους παραγωγούς.
Αν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ξεκίνησαν μέσα σε ένα γκαράζ η Anassa πήρε ζωή μέσα σε μία κουζίνα. “Περάσαμε μήνες, δοκιμάζοντας τις γεύσεις, τις συσκευασίες, τον τρόπο που θα τοποθετούνταν το προϊόν μέσα. Δεν είχαμε ούτε τα μέσα, ούτε τις γνώσεις. Όμως είχαμε θέληση και σαφή εικόνα που θέλαμε να το κατευθύνουμε. Ξεκινήσαμε να κάνουμε την ετικέτα και την συσκευασία και την ετικέτα και αλλάξαμε δύο εταιρείες καθώς αυτό που βλέπαμε δεν ήταν αυτό που είχαμε ονειρευτεί” αναφέρει η Γιάννα. Οι δύο τους ήταν αυτές που τον πρώτο καιρό έκαναν την διαλογή σε κάθε συσκευασία, που έκαναν το πακετάρισμα και την διανομή.
H εταιρεία ξεκίνησε να πουλάει πριν μόλις εννέα μήνες με ένα stand στο Golden Hall. H Αφροδίτη εξηγεί: “Μας έκανε μεγάλη εντύπωση, που ενώ στην αρχή οι περισσότεροι ήταν δύσπιστοι απέναντι στο τσάι του βουνού, μετά έρχονταν και ξαναπαίρνανε, είτε για δώρα είτε για τους ίδιους. Και ειδικά σε μία δύσκολη οικονομικά εποχή, πράγμα που αποδεικνύει ότι η ποιότητα είναι κάτι που εκτιμάται”. Και όταν μιλάμε για ποιότητα αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσα στις συσκευασίες π.χ. από το τσάι του βουνού μπαίνει μόνο ο ανθός και κάποια φύλλα από βιολογικά και ελληνικής προέλευσης φυτά που οι δύο φίλες επιλέγουν στο χέρι. Ότι δεν ταιριάζει στα ποιοτικά τους κριτήρια το διαθέτουν στους συνεργάτες τους στην Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών για μελέτες. Ένα από τα “παράπονα” που έχουν είναι ότι δεν έχουν την κρατική στήριξη σε ποιοτικούς ελέγχους που θα ήθελαν να κάνουν ώστε να διπλό και τριπλοτσεκάρουν την ποιότητα της πρώτης ύλης και την παντελή έλλειψη φυτοφαρμάκων. Σε ένα μεγάλο βαθμό καταφεύγουν στα εργαστήρια των σχολών για να είναι 100% σίγουρες ότι τα πιστοποιημένα προϊόντα που λαμβάνουν από τους Έλληνες παραγωγούς είναι αυτά που τους έχουν συμφωνήσει σε επίπεδο ποιότητας.
“Φέτος αναγκαστήκαμε να πούμε πολλά όχι σε εμπορικές συνεργασίες και σε αγορές του εξωτερικού. Η ποσότητα που είχαμε εξαντλήθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι είχαμε υπολογίσει και καθώς θέλαμε να είμαστε συνεπείς απέναντι σε αυτούς που μας στήριξαν στα πρώτα μας βήματα δεν προχωρήσαμε σε νέες αγορές. Στην δεύτερη χρονιά, που ξεκινάει αυτή την περίοδο καθώς συγκεντρώθηκε η σοδειά του καλοκαιριού μιλάμε για τετραπλάσιες ποσότητες οπότε μπορούμε να ανοιχτούμε και σε νέα σημεία. Η έλλειψη ποιοτικής, βιολογικής και ελληνικής πρώτης ύλης όμως παραμένει το Νο1 πρόβλημα αυτή την στιγμή για ακόμη πιο δυναμική επέκταση”.
Στελέχη που γνωρίζουν από την προώθηση, η τελευταία τους δουλειά ήταν στις πιστωτικές κάρτες της Eurobank, είχαν καταστρώσει σχέδιο ανάπτυξης το οποίο έμεινε στα χαρτιά λόγω...επιτυχίας. “Όσο περίεργο και αν ακούγεται δεν εφαρμόστηκε στρατηγική πωλήσεων και ανάπτυξης καθώς η ζήτηση ήταν τέτοια που δεν επέτρεπε την υλοποίηση όποιων σχεδίων προϋπήρχαν. Ουσιαστικά αντί να βγούμε εμείς προς τα έξω και να προωθήσουμε το προϊόν έρχονταν και μας έβρισκαν λίγο μετά από την πρώτη τοποθέτηση του προϊόντος στα Duty Free. Για εμάς υπάρχει μία σημαντική ικανοποίηση καθώς εξαργυρώνουμε τόσο τους κόπους μας όσο και την προσήλωση μας στην ποιότητα”.
Η κουβέντα έρχεται και στο ελληνικό παράδοξο. Σε μία χώρα που τα βουνά της είναι γεμάτα από αρωματικά φυτά που προσφέρονται για ροφήματα κυριαρχούν, ειδικά στην αγορά του τσαγιού, οι πολυεθνικές. “Είναι κάτι στο οποίο φταίμε και εμείς. Έρχεται ο τουρίστας από την άκρη του κόσμου και αντί να τον εκπαιδεύσεις και να του μάθεις το τσάι του βουνού του προσφέρεις στο ξενοδοχείο το ίδιο τσάι που μπορεί να βρει σε όλο τον πλανήτη. Για εμάς είναι ντροπή, έχουμε από τα καλύτερα τσάγια στον κόσμο και δεν κάνουμε τίποτα να τα προωθήσουμε”
Την ποιότητα των ελληνικών τσαγιών και ειδικά αυτών της Anassa Organics αναγνώρισαν πριν από λίγες εβδομάδες οι Εγγλέζοι, που το εθνικό τους ρόφημα είναι το τσάι. Η Αφροδίτη και η Γιάννα επέστρεψαν από το Λονδίνο με τέσσερα βραβεία από τα Great Taste Awards 2014 που αποτελούν το μεγαλύτερο διεθνώς και πιο αξιόπιστο σύστημα πιστοποίησης για ποιοτικά τρόφιμα και ποτά.
“Ήταν η πρώτη φορά που ελληνική εταιρεία παίρνει τέσσερα βραβεία στην κατηγορία ροφήματα. Οι Άγγλοι είναι ένας λαός που δύσκολα μπορεί να αποδεχθεί ότι υπάρχουν καλύτερα τσάγια από τα δικά τους, είναι συγκεκριμένοι οι τύποι τσαγιού που τους αρέσουν αλλά και αρκετά εκπαιδευμένοι σε αυτό το είδος. Τα ελληνικά βότανα επειδή είναι από την φύση τους ιδιαίτερα πλούσια σε αιθέρια έλαια δεν τα συνηθίζει κάποιος εύκολα. Στον διαγωνισμό είχαμε να ανταγωνιστούμε προϊόντα με πρόσθετα, με έξτρα αιθέρια έλαια και παρ'ολα αυτά καταφέραμε να αποσπάσουμε τέσσερα βραβεία. Στην αρχή δεν το πιστεύαμε. Απέναντι σε πολυεθνικές που έχουν ιστορία δεκαετιών για να μην πω αιώνων στον συγκεκριμένο τομέα καταφέραμε εμείς, που είμαστε μια μικρή εταιρεία με εμπειρία μηνών, να διακριθούμε”.
Το αυτοκόλλητο “Great Taste Awards 2014” αποτελεί σίγουρα ένα κλειδί-πασπαρτού που ανοίγει όλες τις πόρτες του εξωτερικού. Σήμερα τα ροφήματα της Anassa είναι ήδη τοποθετημένα σε καταστήματα ντελικατέσεν σε Βερολίνο, Παρίσι, Βρυξέλλες, Μπορντό, Λονδίνο και Στοκχόλμη ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την είσοδο στην αγορά της Αμερικής και της Ρωσίας. Τα τέσσερα βραβεία ήρθαν να προστεθούν στο χρυσό για την συσκευασία (από το ελληνικό γραφείο design MNP), στα Europeans Design Awards 2014 καθώς και του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας που με την χρηματοδότηση του βοήθησε να δημιουργηθεί το συσκευαστήριο που αποτελεί και την ώθηση για ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες.
Τα νέα τους σχέδια είναι πέρα από τις αγορές του εξωτερικού να ανοιχθούν σε αυτή των επιλεγμένων ξενοδοχείων, εστιατορίων και καφέ “ώστε να μπορεί κάποιος να πιεί και ένα ελληνικό ρόφημα” παρεμβαίνει η Αφροδίτη υπενθυμίζοντας την συζήτηση που είχαμε πριν.
Κωστής Χριστοδούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου