Το άσυλο με τη μορφή που έχει σήμερα καταργείται, καταργείται και ο τρόπος που κάποιος φτάνει σήμερα στο πτυχίο, οι αιώνιοι φοιτητές μάλλον πάνε σπίτι, ενώ αλλάζουν τα πάντα στη διοικητική δομή των ιδρυμάτων.
Οι επτά αλλαγέςΑπό Σεπτέμβρη τα πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να δίνουν πτυχία μετά από τριετή φοίτηση, ενώ διδακτορικά θα γίνονται και στα ΤΕΙ.
Οι λεγόμενοι... αιώνιοι θα διαγράφονται στα έξι χρόνια, ενώ όσοι πρωτεύουν θα έχουν χρηματικό μπόνους .
Οι καθηγητές θα αξιολογούνται ανά πέντε χρόνια, στα συμβούλια εκτός από καθηγητές και φοιτητές θα μετέχουν και επτά εξωπανεπιστημιακοί.
Τέλος καταργείται στην πράξη το πανεπιστημιακό άσυλο με τις ευελιξίες που παρέχονται σε κάθε ίδρυμα.
Όλα αυτά μπαίνουν μπροστά το Σεπτέμβρη και μένει να αποδειχθεί και στην πράξη το πως θα λειτουργήσουν.
Η πιο ουσιαστική και απτή αλλαγή για τους φοιτητές θα είναι ο χρόνος φοίτησης. Εκτός του ότι όποιος δεν παίρνει πτυχίο στα έξι χρόνια διαγράφεται απ' τα μητρώα, θα υπάρχει ειδική μνεία για τους εργαζόμενους φοιτητές (εάν εργάζονται αποδεδειγμένα περισσότερες από 20 ώρες εβδομαδιαίως), οι οποίοι θα μπορούν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εντός 8ετίας.
Όσα ιδρύματα επιθυμούν, θα μπορούν να χορηγούν πτυχία μετά από τρία χρόνια και με την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές θα έχουν συγκεντρώσει 180 ακαδημαϊκές μονάδες.
Πολλοί είναι βέβαια όσοι αντιδρούν ήδη τόσο με τη συμμετοχή εξωπανεπιστημιακών, όσο και με τη θέσπιση οικονομικών μπόνους, αλλά και με την κατάργηση του Ασύλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου