Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πλήρης ανάλυση για το "Μακελειό στο αεροδρόμιο της Μόσχας" - Video

Τριάντα τέσσερις είναι οι νεκροί, ενώ ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται στους 168 από την επίθεση αυτοκτονίας στο διεθνές αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας, αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας.
Έξι ξένοι υπήκοοι, μεταξύ των οποίων δύο Βρετανοί υπήκοοι, περιλαμβάνονται στα θύματα.
Από τους τραυματίες, 74 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Μόσχας και 94 δέχτηκαν τις πρώτες βοήθειες, χωρίς να χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Από τους τραυματίες,...
35 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στον κατάλογο των τραυματιών περιλαμβάνονται τουλάχιστον ένα άτομο από τη Γαλλία (δεν διευκρινίζεται αν είναι άνδρας ή γυναίκα) και ένας Ιταλός, ο Ρομάνο Ροζάριο. Επίσης, η πρεσβεία της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι η ηθοποιός Σουζάνα Φιάλοβα τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μόσχας.
Δεν υπήρχαν παιδιά ούτε εργαζόμενοι του αεροδρομίου ανάμεσα στα θύματα. Δύο ξένοι υπήκοοι βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Μόσχας.
Δεν βρέθηκαν ενδείξεις για δεύτερη έκρηξη στο Ντομοντέτοβο από την έρευνα της αντιτρομοκρατικής.
Η έκρηξη από την επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε στις 16:32 τοπική ώρα (15:32 ώρα Ελλάδας) στην αίθουσα διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου.
"Η έκρηξη σημειώθηκε στη ζώνη παράδοσης αποσκευών της αίθουσας αφίξεων διεθνών πτήσεων", διευκρίνισε η υπεύθυνη της επιτροπής έρευνας Τατιάνα Μορόζοβα.
Άμεσα κινητοποιήθηκε η ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα. Ο πρόξενος ερευνά αν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες. Στο Ντομοντέντοβο πραγματοποιούνται τέσσερις απευθείας πτήσεις καθημερινά από Θεσσαλονίκη. Σήμερα, στις 13:30 ώρα Ελλάδας απογειώθηκε πτήση της Αεροφλότ με προορισμό το Ντομοντέντοβο, προσγειώθηκε όμως στο αεροδρόμιο Sheremetyevo.
Στις εικόνες που μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης διακρίνεται καπνός να βγαίνει από την αίθουσα και άνθρωποι να βγαίνουν τρέχοντας από τις εξόδους κινδύνου του αεροδρομίου.
Η αστυνομία περισυνέλεξε το κεφάλι και τμήματα του σώματος του ανθρώπου που υποπτεύεται ως τον καμικάζι αυτοκτονίας. Πρόκειται για άνδρα ηλικίας 30 με 35 ετών, με αραβικά χαρακτηριστικά.
Τρεις άνθρωποι καταζητούνται από την αστυνομία για το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα. Ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ζωσμένος με 12 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και περίμενε στην αίθουσα αναμονής, εκεί δηλαδή που περιμένει κανείς τους επιβάτες όταν φθάσουν. Αρχικά, η αστυνομία πίστευε ότι ο βομβιστής ήταν από τον βόρειο Καύκασο, πιθανώς από το Νταγκεστάν ή την Οσσετία.
«Ο καμικάζι ανατινάχτηκε ενώ βρισκόταν μέσα στο πλήθος που περίμενε να υποδεχτεί τους ταξιδιώτες» δήλωσε πηγή της αστυνομίας στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. Το ενδεχόμενο η βόμβα να βρισκόταν ανάμεσα στις αποσκευές αποκλείστηκε. Η βόμβα, που ήταν γεμάτη με μεταλλικά καρφιά, προκάλεσε έκρηξη τόσο ισχυρή που ισοδυναμούσε με έκρηξη ίση με 5-7 τόνους ΤΝΤ.
Οι αρχές μελετούν τα βίντεο από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου ενώ θα ακολουθήσουν και όλες οι συνομιλίες από κινητά που έγιναν από τη ζώνη του αεροδρομίου.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία πτήσεων μεταφοράς εμπορευμάτων στο Ντομοντέντοβο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ. Οι τελευταίες πτήσεις που προσγειώθηκαν λίγο πριν από την έκρηξη έρχονταν από το Ντίσελντορφ, την Οδησσό και το Λονδίνο.
Οι αστυνομικές αρχές έχουν κυρήξει κατάσταση υψηλού συναγερμού και κάνουν ελέγχους και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας, όπως το Μετρό. Αυστηρά μέτρα ασφαλείας και στα αεροδρόμια του Vnukovo και του Sheremetyevo, τα οποία δέχονται τις επιβατικές πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί για το Ντομοντέντοβο.
Το σύστημα τηλεπικοινωνιών της Μόσχας αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Όπου δεν έχουν διακοπεί , οι τηλεπικοινωνίες πραγματοποιούνται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Γνώριζαν οι μυστικές υπηρεσίες
Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση σε κάποιο αεροδρόμιο της Μόσχας από την προηγούμενη Παρασκευή, δήλωσε στο πρακτορείο RIA-Novosti Ρώσος αξιωματούχος.
«Οι πληροφορίες μιλούσαν για τρεις υπόπτους. Παρόλα αυτά, κατάφεραν να εισέλθουν στο αεροδρόμιο, να παρακολουθήσουν το χτύπημα που πραγματοποίησε ο συνεργός τους και να φύγουν ανενόχλητοι», λέει ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε από αξιωματούχους για τη φονική επίθεση στο σημαντικότερο αεροδρόμιο της Μόσχας με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση. Το Ντομοντέντοβο βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.
Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλους τους μεταφορικούς κόμβους της χώρας, ενώ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη άφιξή του στο Νταβός. Ο Μεντβέντεφ επρόκειτο να ταξιδέψει στην Ελβετία αύριο Τρίτη και θα εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.
Αμέσως μετά την έκρηξη το Χρηματιστήριο της Μόσχας (MICEX) έπεσε κατά περίπου 2%. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Σεργκέι Ιγκνάτιεφ ανέφερε ωστόσο ότι δεν περιμένει κάποια αντίδραση από τις αγορές με αφορμή την έκρηξη στο αεροδρόμιο.
Η ρωσική επιτροπη έρευνας έχει ανοίξει τον φάκελο της τρομοκρατίας για το σημερινό χτύπημα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της, Vladimir Markin. Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε Ισλαμιστές αντάρτες.
Τον Μάρτιο του 2010 δύο γυναίκες από το Νταγκεστάν πραγματοποίησαν επίθεση αυτοκτονίας στο μετρό της Μόσχας, σκοτώνοντας 40 ανθρώπους.
Οι διεθνείς αντιδράσεις
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την καταδίκη του για την «αποτρόπαιη επίθεση στο αεροδρόμιο της Μόσχας». «Ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλάι τους», σημείωσε από τη βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του στη συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων για τα εθνικά θέματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε την επίθεση στο Ντομοντέντοβο μέσω του εκπροσώπου του, Ρόμπερτ Γκιμπς. «Καταδικάζω έντονα αυτήν την ειδεχθή τρομοκρατική ενέργεια κατά του ρωσικού λαού», αναφέρεται στην ανακοίνωση που διάβασε ο Γκιμπς. Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στη Μόσχα, εφόσον χρειαστεί.
Από τους πρώτους που καταδίκασαν την επίθεση ήταν ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αλληλέγγυος με τη Ρωσία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. «Καταδικάζω έντονα αυτή τη φρικιαστική ενέργεια (...) Σ' αυτή τη μάχη είμαστε μαζί. Πρόκειται για μια κοινή απειλή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Το ΝΑΤΟ εκφράζει την αλληλεγγύη του με το ρωσικό λαό και την κυβέρνηση».
Από το Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, σε μήνυμά της προς τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ εκφράζει τη «συμπάθειά» της και του ζητά να μεταφέρει τα συλλυπητήριά της στους συγγενείς των θυμάτων.
Την επίθεση καταδίκασε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, χαρακτηρίζοντάς την «βάρβαρη και δειλή επίθεση».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε σοκαρισμένος από την επίθεση στη Μόσχα. «Βρετανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για να παράσχουμε βοήθεια σε όποιον Βρετανό υπήκοο το επιθυμεί», είπε.
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, από την πλευρά του, καταδίκασε την «αδικαιολόγητη» επίθεση εκφράζοντας την «πλήρη αλληλεγγύη» των ιταλικών αρχών προς τη ρωσική κυβέρνηση «στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας».
Τέλος, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι και Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων και ευχήθηκαν «γρήγορη ανάρρωση» στους τραυματίες.
 
Οι μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων ετών
- 13 Σεπτεμβρίου 1999: 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση σε κτήριο στη νοτιοανατολική Μόσχα. Άλλες πέντε επιθέσεις στο διάστημα 31 Αυγούστου-16 Σεπτεμβρίου στοίχισαν τη ζωή σε 293 άτομα.
- 23/26 Οκτωβρίου 2002: Τσετσένοι κομάντος με βαρύ οπλισμό και με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών παίρνουν ομήρους 800 θεατές και ηθοποιούς μέσα στο θέατρο Ντουμπρόφκα της Μόσχας. Από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων χάνουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι, οι περισσότεροι λόγω ασφυξίας από τα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ομήρων.
- 5 Ιουλίου 2003: Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Μόσχα, σε μια ροκ συναυλία, με δράστες δύο γυναίκες. Χάνουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και άλλοι 50 τραυματίζονται.
- 5 Δεκεμβρίου 2003: Σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον τρένου στη νοτιοδυτική Ρωσία σκοτώνονται 46 άνθρωποι. Την ευθύνη ανέλαβε ο Τσετσένος αυτονομιστής ηγέτης Σαμίλ Μπασάγιεφ.
- 6 Φεβρουαρίου 2004: Επίθεση με εκρηκτικά στο μετρό της Μόσχας, την ευθύνη για την οποία αναλαμβάνει μια άγνωστη έως τότε τσετσενικη οργάνωση, η "Γκαζοτάν Μουρντάς". 41 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
- 24 Αυγούστου 2004: Δύο γυναίκες καμικάζι, ζωσμένες με εκρηκτικά, επιβιβάζονται σε δύο αεροσκάφη και τα ανατινάζουν εν πτήσει στα νότια της Μόσχας και στη νοτιοδυτική Ρωσία. Συνολικά σκοτώνονται 90 άνθρωποι.
- 1/3 Σεπτεμβρίου 2004: Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι κρατούνται όμηροι σε ένα σχολείο του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, από Τσετσένους αντάρτες. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των ομήρων σκοτώνονται περισσότερα από 330 άτομα.
- 27 Νοεμβρίου 2009: Από επίθεση εκτροχιάζεται το τρένο Νέφσκι Εξπρές που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μόσχα-Αγία Πετρούπολη και σκοτώνονται 28 επιβάτες.
- 29 Μαρτίου 2010: Διπλή επίθεση αυτοκτονίας, που αποδίδεται σε δύο γυναίκες καμικάζι στο μετρό της Μόσχας. Σαράντα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
- 9 Σεπτεμβρίου 2010: Από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Βλαντικαφκάζ της Βόρειας Οσετίας τραυματίζονται θανάσιμα 17 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: