Διεκδικούν ελληνικά εδάφη και απειλούν με κτυπήματα
Με την κυβέρνηση Μπερίσα να είναι ελαστική απέναντί τους αποθρασύνονται οι Αλβανοί εθνικιστές και τώρα απειλούν να «χτυπήσουν» στόχους στην Ελλάδα για να τους «απελευθερώσουν».
Δεν πρόκειται για φραστικές εξάρσεις αλλά για προκλητική προκήρυξη του πρωτοεμφανιζόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού των κατεχομένων εδαφών της Αλβανίας» (ACTOSH), που θα πρέπει να τεθεί στο μικροσκόπιο των ελληνικών υπηρεσιών.
Πρόκειται για νέα τρομοκρατική οργάνωση, που απειλεί ότι θα χτυπήσει ... βαλκανικούς στόχους, ανάμεσα στους οποίους Κόνιτσα (!) και Θεσπρωτία, για να προσαρτήσει τα εδάφη που, όπως αναφέρει, ανήκουν στην Αλβανία!
Στην προκήρυξή της, που στάλθηκε στο «Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Αλβανίας» (ΝΟΑ), αναφέρει ότι διαθέτει «έναν ολόκληρο στρατό και μεγάλο οπλοστάσιο».
Και γνωρίζοντας την ευκολία των Αλβανών παρανόμων να προμηθεύονται τα «καλάσνικοφ» μάλλον δεν πρόκειται για ευσεβείς πόθους.
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, διεθνείς Αρχές, όπως η Europol έχουν ξεκινήσει για το θέμα ενδελεχείς έρευνες.
Για την Ελλάδα, ειδικότερα, η ACTOSH αναφέρει ότι η Τσαμουριά, η Καστοριά, η Κόνιτσα και η Φλώρινα δεν είναι ελληνικές (!) και έτσι πρέπει να περάσουν στα χέρια τους με κάθε τρόπο.
«Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους Σλάβο-Ελληνες και την παλιά Ευρώπη ότι οι συναλλαγές στην πλάτη των Αλβανών έχουν πια τελειώσει», τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη.
Για μία ακόμη φορά, όμως, η αλβανική κυβέρνηση περνάει το θέμα στο «ντούκου», παρά το διεθνή θόρυβο που προκαλεί. Ωστόσο, θα όφειλε να είχε τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, από το γεγονός και μόνο της μετάδοσης της προκήρυξης από το «Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων».
Εξάλλου, επανειλημμένα ο ίδιος ο Αλβανός Πρωθυπουργός έχει περάσει... εξ απαλών ονύχων τις προκλήσεις των Τσάμηδων προς την Ελλάδα, κάτι που ενισχύει τον προβληματισμό των ελληνικών Αρχών.
Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα του «Πρωινού Λόγου», πολλοί είναι εκείνοι που λένε, πως πρέπει άμεσα να δράσει η ελληνική πλευρά, για να διαπιστώσει περί τίνος πρόκειται. Εξάλλου, στην προκήρυξη αναφέρεται ρητά, ότι ελληνικές περιοχές απειλούνται με τρομοκρατικό χτύπημα!
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και διεθνή συνεργασία. Η αδιάλλακτη στάση δεν κάνει καλό σε κανέναν», λένε αναλυτές.
Πάντως, πολλοί είναι εκείνοι που συνδέουν τη νέα αυτή τρομοκρατική οργάνωση με τον «UCK» (σ.σ. τον πρώην απελευθερωτικό αλβανικό στρατό του Κοσόβου). Κι αυτό γιατί ο τρόπος δράσης και τα λόγια στην ανακοίνωσή της θύμισαν τη συγκεκριμένη οργάνωση.
Το μόνο στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές είναι το όνομα του επικεφαλής της οργάνωσης. Πρόκειται για έναν Κοσοβάρο ονόματι Κουστρίμ Μτρόβιτσα, που θεωρείται ιδιαίτερα σκληροπυρηνικός.
Το... «κουτάβι του Ζέρβα»
Στην αλβανική Βουλή υπάρχουν βουλευτές που ανοικτά δηλώνουν ότι είναι τσάμηδες, συνεργάζονται με τον Μπερίσα και απαιτούν ελληνικά εδάφη.
Τέλη του Ιουνίου του 2010, οι δύο τσάμηδες βουλευτές του PDU, Σπετίμ Ιντρίζι και Ντασαμίρ Ταχίρι είχαν πρωταγωνιστήσει σε προκλήσεις κατά της Ελλάδας, εντός της αλβανικής Βουλής. Ο Ιντρίζι για πολλοστή φορά κατηγόρησε την Ελλάδα για γενοκτονία και ζήτησε από τη Βουλή να τηρήσει ενός λεπτού σιγή «εις μνήμην των θυμάτων των μαζικών σφαγών στην Τσαμουριά».
Ενώ όλοι οι παρόντες βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικής καταγωγής των άλλων κομμάτων, σηκώθηκαν όρθιοι και τήρησαν ενός λεπτού σιγή, δεν έκανε το ίδιο και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες. Η στάση του κ. Ντούλε εξόργισε τον Ταχίρι, ο οποίος με τη σειρά του ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και απείλησε τον πρόεδρο του ΚΕΑΔ: «Αλλά να, θα στο πω ο ίδιος, θα σε μάθω εγώ πώς τηρείται η λύπη, εσένα κουτάβι του Ζέρβα».
Άμεση ήταν η απάντηση του Ντούλες και προς τον Ταχίρι, αλλά και προς την πρόεδρο της Βουλής Τοπάλι: «Όταν εκτοξεύονται τέτοιες απειλές, εδώ μαζεύονται αμέσως οι σωματοφύλακες, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αντιδράει η κ. Τοπάλι όταν από το βήμα γίνονται πραγματικές απειλές. Γιατί δεν αντιδράει όταν από το βήμα των δημοκρατικών αξιών και της ελευθερίας εκτοξεύονται τέτοιες απειλές». H Toπάλι προτίμησε να διακόψει τη συνεδρίαση.
Η απειλητική προκήρυξη
Ο τίτλος της προκήρυξης που στάλθηκε στο «ΝΟΑ» είναι: «Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι κυρίαρχο» και μεταξύ άλλων εκφράζει τη βεβαιότητα, ότι η Αλβανία θα πάρει πίσω τα εδάφη που της ανήκουν με κάθε τρόπο. «Ένας νέος στρατός θα απελευθερώσει όλα τα αλβανικά εδάφη που είναι υπό σέρβικη, σλαβομακεδονική, ελληνική και μαυροβούνια κατοχή», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην προκήρυξη.
Συνάλλαγμα 100 εκ. από την Ελλάδα στην Αλβανία
Εκατό εκατομμύρια ευρώ μετέφεραν, μόνο στη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού, οι Αλβανοί μετανάστες που εργάζονται και διαμένουν στην Ελλάδα, στις ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα καταγωγής τους.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της θυγατρικής της Εμπορικής Τράπεζας στην Αλβανία (Emporiki Bank Albania), Γιώργο Καρακώστα, πρόκειται για «ψήφο εμπιστοσύνης» των Αλβανών πολιτών προς τις ελληνικές τράπεζες, που έχουν παρουσία στη βαλκανική αυτή χώρα, ιδίως σε περίοδο κατά την οποία το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά και το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, παρακολουθούσε τις εξελίξεις γύρω από την ελληνική κρίση.
Οπως επισήμανε ο ίδιος, πέρυσι το Μάιο, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, Αρντιαν Φουλάνι, είχε δηλώσει ότι η δραστηριοποίηση των ελληνικών τραπεζών στην αλβανική αγορά συνεχίζεται χωρίς να καταγράφονται προβλήματα, διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλείς.
Για την αλβανική τραπεζική αγορά, ο κ. Καρακώστας δήλωσε ότι το 2010 δεν καταγράφηκε πιστωτική επέκταση, καθώς «οι ‘βρύσες' (η χρηματοδότηση) είναι κυριολεκτικά κλειστές, αλλά δεν θα έλεγα σφραγισμένες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον τομέα των ακινήτων έθεσαν «κόκκινη γραμμή», αφού «αυτό το κομμάτι είναι μάλλον απαγορευτικό». «Δεν μπαίνουμε σ' αυτό τον κλάδο, έχει ‘παγώσει', εκτός από τα στεγαστικά δάνεια προς ιδιώτες και επαγγελματική στέγη, αλλά και αυτά με πολύ μεγάλη προσοχή», είπε.
Διευκρίνισε δε, ότι περίπου 15.000 ακίνητα (κυρίως διαμερίσματα) παραμένουν απούλητα, αριθμός ενδεικτικός της κατάστασης που διαμορφώνεται από τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, λόγω της έλλειψης χρημάτων, για την αγορά των ακινήτων.
Στο τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας, το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώνεται περίπου σε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, το σύνολο των δανείων περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ, οπότε έχουμε μια καλή σχέση δανείων - καταθέσεων.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,2% και ο δείκτης κερδοφορίας των τραπεζών στο 6,4%.
Πηγή: sigmalive.com / parapolitika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου