Η συνεχιζόμενη τάση μείωσης του δημοσίου χρέους, η βελτίωση της ανθεκτικότητας του τραπεζικού συστήματος και η ισχυρότερη των προβλέψεων ανάπτυξη είναι οι κύριοι παράγοντες που επικαλείται ο γερμανικός οίκος για να δώσει αξιολόγηση «ΒΒΒ» (από «ΒΒΒ-»).
Πρόκειται για την πρώτη αναβάθμιση εντός της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα, μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Scope ήταν η πρώτη από τους οίκους που δέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που μας έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές Αυγούστου του 2023.
Όσο αναβαθμίζεται το ελληνικό αξιόχρεο, τόσο βελτιώνονται και οι όροι με τους οποίους δανείζεται η οικονομία είτε από τις αγορές, είτε από την ΕΚΤ... στην οποία δίνονται ως ενέχυρα ελληνικά ομόλογα.
Είναι ένα σαφές μήνυμα… επιστροφής της ελληνικής οικονομίας μετά την κρίση χρέους, σε μία συγκυρία, μάλιστα, πολύ κρίσιμη για την Ευρώπη, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ο δεύτερος σημαντικότερος εγγυητής για τις εκδόσεις ευρωπαϊκού χρέους, κινδυνεύει με υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τη Moody’s, εξαιτίας της βαθιάς πολιτικής κρίσης που βιώνει και της αδυναμίας της γαλλικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα που θα βελτιώσουν τη δημοσιονομική θέση της χώρας.
Η αναβάθμιση από τον οίκο Scope ανοίγει το δρόμο και για άλλες αναβαθμίσεις του ελληνικού αξιόχρεου μέσα στο 2025, με σημαντικότερη αυτή της Moody’s, η οποία παραμένει ο μοναδικός οίκος που διατηρεί την αξιολόγηση της Ελλάδας ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να εκτιμάται ότι έχει προεξοφλήσει πλήρως την αναβάθμιση από τη Moody’s τη νέα χρονιά, ωστόσο όσο συνεχίζονται οι αναβαθμίσεις, τόσο βελτιώνεται το προφίλ κινδύνου της ελληνικής αγοράς.
Επίσης, η ίδια τάση μπορεί να αποτελέσει ασπίδα προστασίας για τα ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση που επιδεινωθεί το κλίμα στην αγορά κρατικών τίτλων εξαιτίας της Γαλλίας.
Αναλυτές σημειώνουν ότι δύσκολα θα δούμε κάποια αξιοσημείωτη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, καθώς τα spreads με τα υπόλοιπα ομόλογα χωρών – μελών της Ευρωζώνης έχουν περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ήδη, το spread του ελληνικού 10ετούς με το αντίστοιχο γαλλικό έχει γυρίσει σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά (-4 μ.β. την Παρασκευή), ενώ με τα ιταλικά παραμένει αρνητικό κατά 32 μ.β. Το spread με τα ισπανικά ομόλογα διαμορφώνεται στις 11 μ.β. και με τα πορτογαλικά στις 37 μ.β., επομένως μεγάλο μέρος της σύγκλισης έχει επιτευχθεί.
Μία ακόμη σημαντική παρατήρηση από την έκθεση που συνοδεύει την αναβάθμιση της Scope αφορά στην ανάπτυξη. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες φαίνεται πως ενισχύονται οι μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, καθώς η Scope αναβαθμίζει την εκτίμηση για την αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας σε 1,25% το χρόνο, από 1% που προέβλεπε παραδοσιακά το ΔΝΤ και σε σύγκριση με το 0,4% που αναπτυσσόταν το ελληνικό ΑΕΠ κατά μέσο όρο τα τελευταία είκοσι χρόνια. Δεν είναι μεγάλη η βελτίωση αλλά είναι σημαντική, γιατί προβλήματα όπως η γήρανση του πληθυσμού, το υψηλό χρέος και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζουν να υφίστανται.
Ο οίκος σημειώνει ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει υποχωρήσει από το 212,6% που κορυφώθηκε το 2020 και προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 155,3% στο τέλος του 2024, που συνεπάγεται μείωση 57 ποσοστιαίων μονάδων. Το 2025 αναμένεται να συνεχιστεί η πτωτική πορεία για να φτάσει στο 145% και στο 132% στο τέλος του 2029.
Αναλυτές, μάλιστα, έχουν επισημάνει ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη, καθώς θα την έχει ξεπεράσει η Ιταλία. Οι βελτιωμένες προβλέψεις της Scope για το δημόσιο χρέος οφείλονται στα καλύτερα των προσδοκιών δημοσιονομικά αποτελέσματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου