Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2024

Scope Ratings: Αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία - Ένα σκαλοπάτι πάνω από την επενδυτική βαθμίδα

Η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα, η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος, αλλά και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Scope Ratings αναβάθμισε την ελληνική οικονομία ένα «σκαλοπάτι» πιο πάνω από την επενδυτική βαθμίδα στο ΒΒΒ, διατηρώντας, παράλληλα, τις σταθερές προοπτικές.
Ο διεθνής οίκος, στους λόγους της θετικής αξιολόγησης θέτει και την αναμενόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,4% το 2024 και 2,1% για το 2025. 
Μάλιστα σε έκθεση της Scope Ratings λίγο πριν από την αξιολόγηση περιλαμβάνονται θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι η χώρα ήταν μία από τις λίγες που είδαν την αξιολόγησή τους να βελτιώνεται μέσα στο 2024...
Επιπρόσθετα, για το 2026 αναμένεται ανάπτυξη 1,8%, με τον μεσοπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης να υπολογίζεται στο 1,25%. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 3,1% φέτος, 3,5% το 2025 και 2,4% το 2026, ενώ η ανεργία από 10,1% το 2024 θα κινηθεί πτωτικά στο 9,5% το 2025 και στο 9,1% το 2026.

Το βασικό σενάριο της Scope για την Ελλάδα μιλά για διατηρήσιμα πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές, στηρίζουν την τροχιά της αξιολόγησης.
Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 145% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2025 και στο 132% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2029, από 155,3% που υπολογίζεται στα τέλη του 2024. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος θα είναι το 2029 το χαμηλότερο που έχει σημειωθεί από την κρίση το 2010, ενώ έως το 2027 θα έχει πέσει κάτω από τα επίπεδα του ιταλικού χρέους (την ώρα που η Ιταλία απολαμβάνει υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση στο BBB+).

Κάνοντας αναφορά στον τομέα  των επενδύσεων, η Scope αναφέρει ότι παρότι είναι υψηλότερες σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία, εξακολουθούν να είναι χαμηλές, μόλις στο 14% της οικονομικής δραστηριότητας έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δηλαδή χαμηλότερα από το 21% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Αποδίδει, δε, την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας στα ισχυρά τουριστικά έσοδα και την ιδιωτική κατανάλωση.
Αναφορικά με την ανθεκτικότητα των τραπεζών, ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της ΕΕ παρέμεινε σταθερός σε χαμηλό επίπεδο 1,86% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 παρά την αύξηση των συνολικών μη εξυπηρετούμενων δανείων σε 373,4 δισ. ευρώ, γεγονός που αντανακλά την υποκείμενη αύξηση του όγκου.
Η Ελλάδα, αλλά και η Πολωνία, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Scope Ratings είναι από τις χώρες που ξεχώρισαν θετικά, με τις ελληνικές τράπεζες να συνεχίζουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, αν και οι δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων στις χώρες αυτές παραμένουν υψηλότεροι από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Τι αναφέρει η έκθεση

Σύμφωνα με την Scope, ο πρώτος παράγοντας της αναβάθμισης αντανακλά τη «συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας».
Αυτό, σύμφωνα με τον οίκο, οφείλεται κυρίως στην ευνοϊκή δυναμική του δημόσιου χρέους που υποστηρίζεται από τις ενισχυμένες μεσοπρόθεσμες προοπτικές ονομαστικής ανάπτυξης και το χαμηλό μέσο κόστος επιτοκίου του ανεξόφλητου χρέους, παράλληλα με τη δέσμευση της κυβέρνησης για δημοσιονομική σύνεση.

Ειδικότερα, ο οίκος σημειώνει ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης έχει μειωθεί σημαντικά από το υψηλό κατά την κρίση της πανδημίας (212,6% του ΑΕΠ από το 2020), φθάνοντας κατ' εκτίμηση στο 155,3% έως το τέλος του 2024, κάτι που αντιστοιχεί σε σημαντική μείωση κατά 57 ποσοστιαίες μονάδες και κάτω από τα  προ του κορονοϊού επίπεδα 185,5% στα τέλη του 2019. Παράλληλα, η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από το β΄ τρίμηνο του 2020, σε συνδυασμό με τον αυξημένο πρόσφατο πληθωρισμό, οδήγησαν στη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους και φαίνεται αρκετά βιώσιμο ώστε να διατηρηθεί η συνεχής μείωση του χρέους, έστω και με σταδιακά μετριασμένο ρυθμό.

Γεράσιμος Ζώτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: