Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Η Novartis «καίει» τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ – Τα επόμενα βήματα


Μπούμερανγκ φαίνεται ότι γυρνάει η υπόθεση της Novartis στην κυβέρνηση, όχι μόνο διότι η δικογραφία και κυρίως οι μαρτυρίες μοιάζουν να είναι φαιδρές, αλλά επειδή διαπιστώνεται ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη.


Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και οι χειρισμοί του (όπως για παράδειγμα η παρουσία Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο, η δήλωση Παπαγγελόπουλου και Πολάκη) έχουν δημιουργήσει μεγάλες έριδες στο εσωτερικό της κυβέρνησης...

Χθες, άλλωστε, ο συνήθως ήρεμος Νίκος Βούτση μίλησε ιδιαίτερα εκνευρισμένος ενώπιον των κοινοβουλευτικών συντακτών, λίγο μετά το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δείγμα του κλίματος που υπάρχει. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η Ολομέλεια ίσως συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας στα χέρια της την πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Η κυβέρνηση δεν βιάζεται, όμως, γιατί «καίγεται» η Δικαιοσύνη να επιληφθεί ξανά της υπόθεσης, αλλά όσο σέρνεται το ερώτημα, εάν «αρκεί» η προανακριτική, τόσο περισσότεροι θα εκφράζουν τις αμφιβολίες τους, τουλάχιστον παρασκηνιακά.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον δεν προκύψει κάποια συμπληρωματική δικογραφία τότε η υπόθεση της Novartis θα θυμίζει την περίπτωση «Παπαντωνίου». Όπου απαιτήθηκαν ελάχιστες συνεδριάσεις και δύο υπομνήματα από τον πρώην υπουργού, ώστε να εξαχθεί το (αυτονόητο) συμπέρασμα πως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί, εκτός από το ξέπλυμα μαύρου χρήματος που είναι διαρκές. 

Η διαδικασία

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητήσει η Ολομέλεια το σχετικό αίτημα (που θα πρέπει να υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές) και με απλή πλειοψηφία (151 βουλευτών) θα συσταθεί η σχετική επιτροπή.
Ουσιαστικά, η προανακριτική έχει ρόλο και αρμοδιότητες εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα ή να ασκήσει διώξεις.
Παράλληλα, όμως μπορεί να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες. Επειδή, όμως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί (λόγω της παρέλευσης δύο Κοινοβουλευτικών Συνόδων) η προανακριτική το μόνο που θα μπορέσει να κάνει είναι να διαπιστώσει το παραπάνω και ακολούθως να στείλει τη δικογραφία πίσω στην τακτική δικαιοσύνη για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Μόλις κατατεθεί το αίτημα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας συγκαλείτε η Ολομέλεια και παράλληλα κληρώνεται από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας το τριμελές δικαστικό συμβούλιο. 
Σε περίπτωση, που η επιτροπή αποφασίσει να παραπέμψει τους εμπλεκόμενους, τότε συγκαλείτε εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει υπέρ ή κατά της άσκησης ποινικής δίωξης (με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών). 
Ακολούθως, η δικογραφία αποστέλλεται στον αρεοπαγίτη ανακριτή και εν συνεχεία επιλαμβάνεται το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων όσο και για την παραπομπή ή όχι σε δίκη.
 
Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: